New call-to-action

Mitä Suomi-osakkeita on Suomen parhaiden salkunhoitajien salkuissa?

parhaat osakkeet

Suomalaiset maksavat vuosittain viiden suurimman osakerahaston hallinnointipalkkioita 35 miljoonaa euroa. Keskimääräinen hallinnointipalkkio on 1,83 %. Mitä, jos sijoittaisit itse? Katso, mihin osakkeisiin suurten rahastojen salkunhoitajat ovat sijoittaneet!

Julkaistu: 06.06.2015 Kirjoittaja:

rahasto sijoitusideat suomi-osakkeet

Katsoimme Suomen Sijoitustutkimuksen huhtikuun rahastoraportista, mitkä olivat 5 suurinta suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa rahastoa. Seuraavaksi katsoimme, mitkä olivat näiden rahastojen 10 suurinta osakesijoitusta. Rahastojen osakesijoituksia verrattiin OMX Helsinki 25 -indeksiin, jota edusti Seligsonin OMX Helsinki 25 pörssinoteerattu rahasto. Löydökset olivat mielenkiintoisia.

  • 5 suurimman rahaston 10 suurinta osakesijoitusta ovat jakaantuneet 20 osakkeeseen
  • 10 suurimman osakesijoituksen paino oli keskimäärin 56 %, kun se indeksissä oli 70 % => rahastojen hajautus on siten parempi
  • Rahastojen 10 suurinta osakesijoitusta oli keskimäärin 72 %:sti sama kuin indeksissä
  • Rahastojen 10 vuoden keskimääräinen tuotto on ollut 9,0 % vuodessa, kun se indeksillä on ollut 10,5 % => Tuottoero on lähes tismalleen sama kuin kuluero 1,6 %-yksikköä.

Rahastot

Nordea Suomi on pääomaltaan suurin, mutta sen 10 vuoden tuottohistoria on heikoin. Korkein hallinnointipalkkio on OP-Deltassa. Danske Invest Suomi Yhteisöosake -rahaston hallinnointipalkkio on puolet tavallisen rahastosäästäjän maksamasta palkkiosta. Lisäksi suuret institutionaaliset sijoittajat saavat nauttia tavallista rahastosäästäjää paremmasta tuotosta. Ylivoimaisesti edullisin rahasto on Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF. Myös sen tuotto on joukon parhaimmistoa.

 

Suurimmat rahastot

Rahastojen 10 suurimman osakesijoituksen suhteelliset painot

Osakesijoitusten painot

Rahastojen 10 suurinta osakesijoitusta ovat 72 %:sti samat kuin indeksissä. Myös eroja löytyy. Salkunhoitajat uskovat Amer SportsiinMetsoon ja Metsä Boardiin, joita ei löydy indeksin 10 suurimman osakesijoituksen joukosta.

Näin rakennat salkun itse!

Sijoitettava summa 20 000 euroa

Rahastosalkku

Johtopäätökset

  • Samanlaisen salkun rakentaminen itse kuin suurimmilla rahastoilla on helppoa
  • 10 osakkeella saa 56 %:sti saman tuoton kuin rahastoissa ilman 1,8 %:n vuosittaista kulua, 20 osakkeella tuotto on jo lähes identtinen rahastojen kanssa (katso koko lista artikkelin lopusta)
  • Omatoimisijoittajalle aiheutuu salkun rakentamisesta kaupankäyntikuluja => Etsi edullisin ja sopivin välittäjä ilmaisella työkalulla!
  • Rahastosalkun tuotto on pitkässä juoksussa lähellä indeksin tuottoa. Jos indeksin tuotto on riittävä, sijoittaja voi ostaa suoraan Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF:ää tai Nordnetin Superrahastoa
  • Oman salkun sisältö pitää tarkastaa noin kerran vuodessa, jotta se vastaa rahastosalkun sisältöä

Sijoittaja voi rakentaa salkun myös vastaamaan omaa sijoitustyyliä. Kehittämällämme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla löytää esimerkiksi nykyiseen markkinatilanteeseen sopivia laatuyhtiöitä tai meidän pisteytyksen perusteella parhaat osakkeet.

Tilaa lisää rahanarvoisia artikkeleita ilmaiseksi sähköpostiisi!

Rahastojen suurimmat osakesijoitukset

20 osaketta painot
Sampo 14,4 %
Nokia 12,3 %
KONE 10,9 %
Stora Enso 10,3 %
Fortum 10,2 %
Nordea 6,9 %
Amer Sports 5,9 %
Wartsila 4,6 %
Metso 4,1 %
Metsä Board 3,3 %
Outokumpu 3,3 %
Huhtamäki 2,8 %
Kesko 1,7 %
Neste Oil 1,7 %
UPM-Kymmene 1,5 %
TeliaSonera 1,5 %
Caverion 1,3 %
Nokian Renkaat 1,2 %
Cramo 1,1 %
Munksjö 1,1 %

 

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaja.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana.

Timo Heikkila SijoittajafiSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy