New call-to-action

Alkuvuonna 2022 parhaiten tuottanut puhtaan energian ETF

Tuuli ja aurinkoenergia kasvattavat suosiotaan

Puhtaan energian yhtiöt ovat nousseet hurjasti viime vuosina. Puhtaan energian ETF:istä iShares Global Clean Energy on pärjännyt parhaiten alkuvuodesta 2022. Avasimme ETF:n ominaisuudet ja viisi suurinta sijoitusta.

Julkaistu: 07.07.2022 Kirjoittaja:

eettinen sijoittaminen ETF Globaalit megatrendit kestävä kehitys megatrendit sijoitusideat vastuullinen sijoittaminen

Indeksit laskivat – iShares Global Clean Energy piti pintansa

Tutkimme ETF-työkalulla parhaiten tuottaneita Eurooppa-listattuja puhtaan energian ETF:iä vuoden 2022 ensimmäiseltä vuosipuoliskolta. Erot ovat valtavia ja myös aikaisempina vuosina pärjännyt iShares Global Clean Energy on selkeä voittaja. Tuotto ei päätä huimaa, mutta kilpailijat ovat pakkasella siinä, missä Global Clean Energy on hienoisesti plussalla. Tämä on hyvä suoritus ottaen huomioon kuinka paljon Yhdysvaltojen yleisindeksi S&P 500 (-21 %), maailman yleisindeksi MSCI World (-22 %) tai Euroopan osakemarkkinoiden kehitystä mittaava indeksi EuroStoxx 600 (-17 %) ovat laskeneet.

Kun katsoo muita saman sektorin kilpailevia ETF:iä, ovat erot huomattavia. Muut sektorin ETF:t ovat tulleet indeksien mukana rajusti alas. Vertailussa toisena Lyxor MSCI New Energy ESG Filtered on laskenut vuoden alusta -12 %, BNP Paribas Easy Low Carbon 100 Europe -14 % ja Amundi MSCI World Climate Transition jopa -16 %. iShares Global Clean Energy on pärjännyt hyvin myös historiallisesti ja se olikin vuoden 2020 eniten tuottanut ETF. Tänä vuonna yleisesti ottaen eniten tuottaneet ovat öljy- ja kaasuvetoisia ETF:iä, joista parhaat ovat nousseet vuoden alusta jopa 60–80 %.

iShares Global Clean Energy

iShares Global Clean Energy ETF on perustettu vuonna 2007. Ensimmäisinä 12 vuotena ETF ei juuri tuottanut, mutta on vuoden 2019 alussa aloittanut hyvän nousukiidon. ETF on noussut viimeisen kolmen vuoden aikaan lähes 100 %. Seuraavaksi parhaiten tuottaneiden ETF:ien tuotot ovat jääneet alle 70 %:iin. ETF:n kulu on 0,65 % vuodessa, joten keskimääräistä korkeampi kulu ei ole estänyt ETF:ää pääsemästä hyvään tuottoon.

Osinko

ETF:n virallinen nimi on iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist). Dist-pääte lopussa tulee sanasta distributing eli jakaa. Tämä kertoo, että ETF on tuotto-osuuspohjainen, eli se jakaa yhtiöiden maksamat osingot ETF:n osuuksien omistajille. Osingot tosin ovat hyvin pieniä ja marginaalisia, sillä lähes kaikki yhtiöt, joihin ETF sijoittaa, ovat kasvuyhtiöitä, jotka tunnetusti jakavat hyvin niukasti, jos ollenkaan osinkoa. iShares Global Clean Energy jakaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa: toukokuussa ja marraskuussa. Osinkoprosentti on vuotuisella tasolla noin 0,5.

Kuva: Financial Times

ETF:n sisältö – viisi suurinta sijoitusta

ETF sisältää 98 osaketta. Suurin maantieteellinen alue on USA 45,4 %:n painolla ja seuraavaksi suurin, Kehittyvä Aasia 17,3 %:n painolla, mistä suurin maa on Kiina. Euroalue on 11,5 % ja euroalueen ulkopuolinen Eurooppa on myös 11,5 % ETF:n painosta.

Enphase Energy

Suurin sijoitus on Enphase Energy, joka on vuoden alusta noussut muutaman prosentin, mutta viiden vuoden tuottohistoria on Enphase Energyle ollut huikeat 24 000 %. Enphase Energy on globaali energiateknologiayritys ja maailman johtava aurinkosähkömuuntajien toimittaja. Yhtiö tarjoaa älykkäitä, helppokäyttöisiä ratkaisuja, jotka yhdistävät aurinkosähkön tuotannon, varastoinnin ja hallinnan yhdellä älykkäällä alustalla. Myös Enphase on ns. ikuinen lupaus, jonka osaketta sai vielä vuonna 2017 yhdellä dollarilla. Nyt osake maksaa 192 dollaria. Energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan 546 miljardiin dollariin vuoteen 2035 mennessä. Enphase Enenergyn osuus ETF:stä on lähes 9 %.

SolarEdge Technologies

SolarEdge Technologies on Israelilaislähtöinen yritys, joka kehittää aurinkokennoteknologiaa ja sähkönvarastointimuotoja. SolarEdge aloitti yhteistyön vuonna 2015 Teslan tytäryhtiö Tesla Energyn kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittää aurinkosähköpaneeleja mm. Teslan latausasemien yhteyteen. SolarEdgen kurssi on noussut rajusti viime vuosina. Vuoden 2019 alusta kurssi on noussut huikeat 670 % ja vaikka muu markkina on tänä vuonna kyykännyt, on yhtiön kurssi kyykännyt vuoden alusta vain neljä prosenttia. Yhtiö on voitollinen, mutta korkeasti arvostettu P/E-luvun ollessa noin 87.

Consolidated Edison

Consolitated Edison on listan vanhin yhtiö, joka on perustettu jo vuonna 1823. Yhtiö toimii muun muassa sähkön-, lämmön- ja kaasunjakelubisneksessä, ja on myös Yhdysvaltojen toiseksi suurin aurinkoenergiantuottaja. Yhtiö on sijoittanut miljardeja dollareita uusiutuvaan tuuli- ja sähkövoimalaprojekteihin. Yhtiön kurssi on noussut vuoden alusta lähes 9 % ja vuoden ajanjaksolla yli 27 %. Yhtiö on yksi iShares Global Clean Energy ETF:n vakaimmista ja perinteisimmistä yhtiöistä. P/E-luku on 21,4 ja osinkoa yhtiö jakaa 3,41 % vuodessa.

Vestas Wind Systems

Vestas Wind Systems on tanskalainen tuulivoimajätti, joka on ollut kovassa nosteessa viime vuodet. Yhtiö on perustettu jo vuonna 1945 ja on yksi maailman suurimmista tuulivoimaloiden valmistajista maailmassa. Yhtiön kurssi on laskenut vuoden 2022 alusta 20 prosenttia, ja yhden vuoden aikana lähes 37 %. Ainoastaan listan viides yhtiö Plug Power on laskenut enemmän.

Plug Power

Plug Power kehittää vetypolttokennojärjestelmiä, jotka voivat korvata perinteiset akut muun muassa sähköautoissa. Yhtiön kehittävä GenDrive järjestelmän avulla sähköauton tai sähköäkäyttävän laitteen voi ladata minuuteissa, siiinnä missä perinteisissä akuissa täyteenlataus kestää usein tunteja. Yhtiön kurssi on sulanut vuoden alusta lähes 39 %, mutta noussut viimeisen parin vuoden aikana rajusti. Vuoden 2022 alussa Plug Powerin kurssi on kasvanut yli 440 %.

Global Clean Energy ETF on kiinni isossa megatrendissä, sillä markkina kasvaa voimakkaasti. Sijoittajan odotettua tuottoa tulevina vuosina laskee ETF:n sisältämien kärkiosakkeiden korkea valuaatio. ETF:n sisällöstä voi kuitenkin löytää uusia plugpowereita ja emphaseja, kun viitsii tutkia. Toinen vaihtoehto on ostaa itse ETF:ää ja seurata sen kehitystä.

iShares Global Clean Energyn kymmenen suurinta sijoitusta. Lähde: iShares

Miten sijoittaa ETF:n tai osakkeisiin?

iShares Global Clean Energy ETF on saatavana muun muassa Nordnetin valikoimasta. Riippuen kaupankäyntitasostasi Nordnetissa yksi transaktio (osto tai myynti) voi tosin maksaa jopa 15 €, jos olet alimmalla tasolla. Suositun kansainvälisen osakevälittäjän eToron valikoimista kyseinen ETF löytyy valitettavasti vain CFD:nä, eli hinnanerosopimuksena. CFD-sopimusten suurin varjopuoli on, ettei niistä mahdollisesti aiheutuvia tappiota voi vähentää verotuksessa. Voit poimia itse suurimman osan osakkeista, joihin Shares Global Clean Energy ETF sijoittaa.

eTorossa voit ostaa aitoja osakkeita nollakuluilla. Suosittelemme ostamaan vain aitoja osakkeita, sillä osa osakkeista on vain CFD-muodossa. iShares Global Clean Energyn viidestä suurimmasta osakkeesta neljä on aitoja osakkeita, sillä ne on listattu Yhdysvaltoihin vain Vestas Wind Systems on CFD muodossa, sillä se on listattu Kööpenhaminan pörssiin. Muita osakkeita, kuten Enphase Energy, SolarEdge Technologies, Consolitated Edisson ja Plug Power, sekä sadat muut yhtiöt löytyvät eTorosta aitoina osakkeina.

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Tutustu ETF-työkaluun

Vertaile lähes 3000 ETF:ää ja löydä valmiit sijoitusideat teemoittain.

Tutustu ETF-työkaluun!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy