Suomi Fundamentti -mallisalkun osakkeet joulukuussa 2020

Suomi Fundamentti on palautunut vauhdilla koronatiputuksesta. Katso salkun osakkeet ja lue kommenttimme kärkiosakkeista.

Julkaistu: 07.12.2020 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat Suomi Fundamentti-mallisalkku

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

Kuluvana vuotena Suomi Fundamentti otti koronalaskussa osumaa, mutta on palautunut mukavasti ja on jo 13,5 % vuoden alusta plussalla. Marraskuussa salkku tuotti 10,6 %. Indeksin vastaavat luvut ovat 13,1 % ja 11,5 %.

Mihin mallisalkku sijoittaa?

 • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
 •  Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
  • Tyypillisesti salkussa on hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Arvo-osakkeiden uutta tulemista on odotettu vuosikymmenen verran. Nyt tästä on selviä viitteitä defensiivisten jäädessä selvästi syklisten osakkeiden tuottokehityksestä. Alla esimerkki Outokummun, Elisan, Huhtamäen KONEn ja Keskon tuottokehityksistä kuukauden ajalta. Defensiiviset osakkeet ovat jääneet selvästi riskiselle Outokummulle.

Suomi Fundamentin TOP-osakkeet

Suomi Fundamentissa suurimmalla painolla on edelleen Citycon, joka oli suurin yksittäinen syy salkun heikkoon tuottoon koronakriisissä. Kauppakeskuksiin keskittynyt strategia ei ole ollut sijoittajien suosiossa ja Cityconin kurssi laski muiden kiinteistösijoitusyhtiöiden vanavedessä. Sittemmin kurssi on palautunut, mutta on edelleen vuoden ylimpiä tasoja selvästi alempana. Yhtiön suoritukset koronakvartaaleilla ovat olleet vakaita ja johto odottaa oikaistun EPS:in olevan 0,65-0,69 euroa.

Markkinat eivät tykkäneet TietoEVRY:n osinkoleikkauksesta, eivätkä ole myöskään pitäneet yhtiön korkeasta velkaantuneisuudesta yrityskaupan jäljiltä. Gearing on kuitenkin laskenut ja on nyt 64 %, mikä ei enää ole mahdoton taso. Markkinoiden usko osakkeeseen voi palautua ensi vuonna, kun yhtiö palaa osingossa kasvun tielle ja synergiahyödyt näkyvät täysimääräisesti tuloksessa. Arvostuskertoimien pitäisi olla nykyistä selvästi korkeammat, mutta huippuhinnoittelua hidastaa matala orgaaninen kasvu. Ennakoimme, että osake voi kuitenkin nousta hyvinkin, etenkin, kun osake täyttää tietyillä mittareilla arvo-osakkeen kriteerit.

Telian tulos oli johdon mukaan rohkaiseva. Telia nosti lievästi ohjausta ja odottaa oikaistu käyttökatteen olevan kuluvalta vuodelta 30,5 miljardia kruunua ja operatiivisen kassavirran 10,5 miljardia kruunua. Telian osake on ollut pitkään heikko sijoitus ja on vaikea nähdä, että osakkeesta tulisi yhtäkkiä markkinoiden suosikki. Hyvän osinkotuoton vuoksi sitä voi kuitenkin pitää salkussa pienellä siivulla.

Alla olevassa taulukossa ovat Cityconin, TietoEVRYn ja Telian arvostusluvut Osaketyökalusta. P/E-lukua käyttäen Citycon ja TietoEVRY ovat joukon edullisimmat. Telialla on korkea osinkotuotto, mutta vastapainona heikko tuloskasvu.

Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö

Alla olevassa taulukossa koko Suomi Fundmanetti -mallisalkun sisältö. Sen näkee myös mallisalkkusivuilta, josta löytyy useita salkkuvaihtoehtoja eri tyyliselle sijoittajalle.

Tarjolla on laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa mallisalkkua. Suomi Fundamentti on salkuista pitkäikäisin ja sillä on paras tuottohistoria. Suomi Laatuosake -salkku on perustettu oikealla rahalla ja sen heilunta on maltillisempaa. Maksullisena jäsenenä pääset tutustumaan salkkujen sisätöön sekä saat käyttöösi laajan työkalupakin sijoittamiseen.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy