Northcrypto

Markkinakatsaus: osakemarkkina vailla selvää suuntaa

Laajassa markkinakatsauksessa käymme läpi osakemarkkinoiden näkymiä. Markkinadynamiikka meni rikki syyskuun alun korjausliikkeessä. Vahvat fundamenttitekijät puoltavat osakkeiden nousua, mutta salkku tulee nyt järjestellä uusiksi.

Julkaistu: 16.09.2020 Kirjoittaja:

markkinakatsaus markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Osakemarkkinoiden tuottoja

Vuoden alusta teknologiaosakkeiden kehitystä mittaava Nasdaq100 on tuottanut selvästi parhaiten 28,9 %. Heikoiten on tuottanut pienyhtiöitä seuraava Russell 2000 -indeksi, joka on 7,7 % vuoden alun tasoja alempana. Myös kehittyvien markkinoiden osakkeet (EM) ovat hieman vuoden alkua alempana -1,5 %. Suomalaiset osakkeet ovat tuottaneet 1,2 % ja S&P 500 -indeksi 4,4 %.

Lähde: TradingView

S&P 500 indeksi

S&P 500 -indeksi nousi voimakkaasti 2.9.2020 asti, mutta on noin 7 % nopean laskun jälkeen jäänyt sahaamaan helmikuisten markkinahuippujen tasolle noin 3400 pisteeseen.

Lähde: TradingView

Nasdaq palautunut historiallisen nopeasta laskusta

Teknologiapainotteinen Nasdaq 100 -indeksi laski historiallisen nopeasti (3.9. – 9.9.) ja kävi korjausliikkeesä. Indeksi oli enimmillään -10,8 % huipuista. Teknologiayhtiöt ovat palautuneet, mutta Nasdaq on edelleen 7,9 % 2.9.2020 huippuja alempana (15.9.2020 päätöskurssista laskettuna).

Lähde: TradingView

Sektorituottoja

Sektoritason viikkotuottoja tarkasteltaessa perusteollisuus eli materiaalit on ollut viimeisen viikon voittaja. Myös teknologiayhtiöt ovat palautuneet. Rahoitussektorin heikko kehitys jatkuu.

Pitemmällä horisontilla USA:ssa teknologia on ollut ylivoimainen ja energia selvästi heikoin sektori. Viimeiset kolme kuukautta sykliset sektorit tuottaneet parhaiten.

Sama tilanne on ollut Euroopassa, josta kuitenkin puuttuvat johtavat teknologiayhtiöt. Euroopassa rahoitus on ollut todella heikko verrattuna USA:n rahoitussektoriin.

TOP-osakkeet Suomi ja kv

Suomessa parasta tuottoa ovat tarjonneet teknologiayhtiöt sekä suuryhtiöistä Neste ja Kesko. Pienyhtiöt eivät mukana listalla.

Teknologiayhtiöt kärjessä parhaiten tuottaneiden kansainvälisten osakkeiden listalla.

Bottom-osakkeet Suomi ja kv

Finnairin heikko tuotto odotettu koronakriisissä. Yllätysnimiä entinen laatuyhtiö Wärtsilä ja entinen lama-ajan osake Fortum. Pienyhtiöt eivät mukana listalla.

Kansainvälisissä osakkeissa kehnoiten tuottaneet heikon taseen energiayhtiöt, tavaratalot, risteily-yhtiöt ja lentoyhtiöriippuvainen Rolls-Royce.

Valuaatiot

Osakkeiden P/E-luvut ovat nousseet. USA:ssa arvostusluvut ovat erittäin korkealla johtuen ensisijaisesti teknologiayhtiöiden suuresta painosta indeksissä. Huomioitavaa on myös se, että USA:ssa tulosennusteet ovat jälleen kääntyneet nousuun. Euroopassa näin ei vielä ole tapahtunut.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy