Arvo-osakkeiden surkea tuottokehitys on jatkunut yli 10 vuotta

Odottavan aika on pitkä. Etenkin, jos on odottanut arvo-osakkeiden hyvää tuottojaksoa. Alhaisten arvostuskertoimien osakkeisiin kannattaa sijoittaa, jos välttää pahimmat karikot ja hyödyntää myös muita faktoreita.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Odottavan aika on pitkä. Etenkin, jos on odottanut arvo-osakkeiden hyvää tuottojaksoa. Alhaisten arvostuskertoimien osakkeisiin kannattaa sijoittaa, jos välttää pahimmat karikot ja hyödyntää myös muita faktoreita.

Sijoitustyylien tuotot

Sijoitustyyli kertoo, miten osakkeet valitaan salkkuun. Se on ensisijaisesti tunnuslukuperusteinen. Lopputuloksena salkussa on tietyntyylisiä osakkeita, kuten osinko-osakkeita. Sijoitustutkimuksessa eri tyylejä on vertailtu vuosikymmeniä.

Tunnetuimmat sijoitustyylit ovat:

  • Arvo-osakkeet
  • Kasvuosakkeet
  • Laatuosakkeet
  • Osinko-osakkeet

Arvo-osakkeiden hyvä tuotto on myytti

Arvo-osake tulee englannin kielen sanaparista “value stock”. Tällä tarkoitetaan halpaa osaketta. Arvo-osakkeen määritelmä esiteltiin ensimmäisen kerran 90-luvulla Fama & Frenchin kolmifaktorimallissa. Tutkimuksessa löydettiin, että osakkeet, joiden P/B-luku oli keskimääräistä matalampi, tuottivat markkinaindeksiä paremmin. P/B-luku kuvaa osakkeen hinnan suhdetta oman pääoman tasearvoon.

Arvo-osakesijoittaminen sai legendaarisen aseman, kun sen osoitettiin useissa tutkimuksissa tuottavan muita sijoitustyylejä paremmin. IT-kuplan puhkeaminen on arvo-osakkeiden viimeinen menestyksekäs tuottojakso. Arvosijoittamisella sai markkinaa parempaa tuottoa vuoteen 2005 asti. Sen jälkeen tuotto on ollut selvästi markkinaa ja muita sijoitystyylejä heikompi.

Viimeisen 10 vuoden tuotto on selvästi muita sijoitustyylejä ja markkinaindeksiä heikompi. Alla on maailman johtavan indeksitarjoajan, MSCI:n, indeksituottoja suhteessa markkinaindeksiin viimeiseltä 10 vuodelta. Arvo-osakkeet ovat tuottaneet yli 20 %-yksikköä markkinaindeksiä heikommin ja noin 50 %-yksikköä heikommin kuin kasvu- ja laatuosakkeet.

Hyödynnä myös muita faktoreita

Arvo-osakkeisiin sijoittavan ei kannata heittää vielä toivoa hukkaan. Sijoittaja voi parantaa arvo-osakesalkun tuottoa hyödyntämällä muita faktoreita. Esimerkiksi jättämällä riskisimmät arvo-osakkeet pois salkusta tuotto paranee merkittävästi. Lisäksi salkkuun kannattaa lisätä laatua ja kasvua. Viime vuosina parhaat tuotot, sekä myös korona-aikana, ovat tarjonneet megatrendeistä hyötyvät teknologiayhtiöt.

On myös mahdollista, että tulee jakso, jolloin arvo-osakkeet tuottavat muita sijoitustyylejä paremmin. Seuraava tällainen jakso on edessä, kun koronatilanne hellittää ja sijoittajat alkavat ostaa koronasta pahiten kärsineitä osakkeita. Näistä suurin osa on alhaisten arvostuskertoimien osakkeita, kuten rahoitus-, materiaali-, teollisuus- ja matkailusektorin osakkeita.

Faktorit ja valmiit sijoitusideat Osaketyökalusta

Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella. Sijoittaja voi siten aina helposti vertailla osakkeiden ominaisuuksia ja etsiä esimerkiksi laadukkaita arvo-osakkeita. Kannattaa myös hyödyntää valmiita listojamme.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Osakesäästötili sijoituskohteena
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Indeksirahasto vs. ETF – Mitä eroa?
Sijoittajan valinnat