New call-to-action

Osakemarkkina on täysin irrallaan taloudesta – vai onko?

Viime päivät on puhuttanut osakemarkkinoiden täydellinen irrottautuminen reaalitaloudesta. Kerromme syyt ilmiön takana.

Julkaistu: 29.05.2020 Kirjoittaja:

koronavirus markkinaympäristö osakkeet

Osakemarkkina paineli uusiin koronahuippuihin

Maailman seuratuin indeksi, S&P 500, on ollut toukokuun puolivälistä lähtien vahvassa nousussa. Samoin ovat olleet muut indeksit.

S&P 500 -indeksi on noussut 14.5.-28.5. välisenä aikana 11 %. Eilen pörssipäivän päätteeksi indeksi pakitti huippulukemista 3068 pisteestä päätyen 3030 pisteeseen.

Alla kuvaajassa on sijoittajan kolme tärkeintä pistetasoa. Alin viiva 2790 pistettä on helmikuun huippujen ja maaliskuun pohjien puoliväli. Se on teknisesti tällä hetkellä tärkeä vastustaso, josta mennään alemmas vain siinä tapauksessa, että tapahtuu dramaattinen muutos nykyisessä markkinaympäristössä. Seuraava viiva on 2900 pistettä, josta markkinalla oli vaikeuksia päästä kestävästi yli. Laskutavasta riippuen ylitystä yritettiin viisi kertaa ennen kuin kuudennella kerralla ylitys onnistui. Ylin rajapyykki on 3000 pistettä, jonka S&P 500 -indeksi läpäisi kestävästi vasta edellisen 10 vuoden nousumarkkinan lopussa 2019 lokakuussa. Se on myös 200 päivän liukuva keskiarvo, joka on nyt ensi kertaa ylitetty koronanousussa.

Tulevat päivät ovat kriittisiä sen suhteen, jatkaako markkina ylemmäs vai otetaanko vauhtia alempaa. Jos saadaan aikaiseksi muutaman päivän laskujakso, indeksi käynee 2900 pisteen alapuolella. On epätodennäköistä, että mentäisiin 2790 pisteeseen, mutta jos mennään lähelle, niin markkina kääntyy välittömästi nousuun. Nämä ennustukset perustuvat tekniseen analyysiin ja siihen, ettei painavaa uutta tietoa tule markkinoille. Käymme seuraavaksi läpi tärkeimpiä tekijöitä nousulla ja laskulle.

Nousua tukevat tekijät

 • Keskuspankkien massiivinen tuki, Fed ensisijaisesti
 • Valtioiden ennennäkemättömät elvytykset kuluttajille ja yrityksille
 • Pandemian selvä rauhoittuminen ja positiiviset uutiset rokotteesta (Moderna, Merck, J&J)
 • Talouden uudelleenaukaisut kaikkialla länsimaissa, ravintolat, vähittäiskaupat jne.
 • Näistä tekijöistä johtuva kulutuksen kasvu verrattuna masentaviin maaliskuun ja huhtikuun lukemiin

Laskua puoltavat tekijät

 • USA:n ja Kiinan kauppasodan uudelleenkiristyminen
 • Talousluvut karmeita, USA:n työttömyys 20 %, joka pahempi kuin 30-luvun ”Suuressa lamassa”
 • Pk-yritykset USA:ssa ja kaikkialla maailmassa isossa ahdingossa
 • Velkaantuneisuuden kasvu
 • Pandemian uudelleenleviäminen, kun talouksia avataan
 • Entä, jos talous ei palaudukaan V-käyrällä?
 • Mitä sitten, kun tuet loppuvat?

Osakemarkkina on ja ei ole irrallaan taloudesta

Teknologiaindeksi Nasdaq on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. S&P 500 on noussut uskomattomat noin 40 % koronapohjista. Monet markkina-arvoltaan suurimmat osakkeet ovat kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla tai lähellä sitä.

Samaan aikaan kaikki talousluvut ovat historiallisen heikkoja ja USA:n työttömyys on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Onko osakemarkkina väärässä ja irrallaan taloudesta? On ja ei. Tässä perusteluja puolesta ja vastaan.

 • Koronakriisi kurittaa ensisijaisesti pk-yrityksiä. Suuryritykset eivät ole kärsineet juuri lainkaan. Epäreilua, mutta tämä näkyy pörssikehityksessä.
 • Maailma otti kahdessa kuukaudessa kahden vuoden digiloikan. Useissa teknologiayrityksissä eletään nyt kaikkien aikojen boomia, mikä näkyy Nasdaqin kehityksessä.
 • Samaan aikaan lentoliikenne, matkailu, ravintolat ja myös vähittäiskauppa ovat historiansa pahimmassa kriisissä.
 • Osakemarkkina on siis jakautunut voittajiin ja häviäjiin. Indekseissä suurimmalla painolla olevat yhtiöt ovat voittajia, joten niiden positiivinen kurssikehitys näkyy indeksin kehityksessä.
 • Indeksi ei kerro koko kuvaa pörssiyrityksistä (kuva alla)
  • Edelleen noin 60 % S&P 500 -indeksien osakkeista on alle 200 päivän liukuvan keskiarvon ja 40 % osakekursseista on sen yläpuolella.
 • Ja viimeisenä osakemarkkina katsoo taloudessa eteen päin, ei taakse päin.
  • Markkina indikoi, että talous kääntyy äkkiseisahduksesta kasvuun.

Sijoittajan näkökulma

Osakemarkkina haluaa edelleen puskea ylöspäin. Ennakoimme, että mikäli markkina pakittaa seuraavien päivien aikana, jää lasku lyhytaikaiseksi ja ne kannattaa käyttää ostopaikkoina. Tällä hetkellä markkinan suurin riski on USA-Kiina-kauppasodan kiristyminen. Jos tilanne kärjistyy, voidaan testata 2790 pisteen rajaa, mutta siitä tuskin lasketellaan alemmas.

Sijoittajan kannattaa nyt rakentaa salkku, jolla selviää nousuissa ja laskuissa. Tässä kaksi analyysia, joiden avulla salkun rakentaminen on helppoa.

Katso video

Klikkaamalla aikaa siirryt suoraan aiheeseen videolla (avaa uuden välilehden).

Aiheet kellotettuna alla:

1:15 S&P500-indeksin kehitys

3:58 Kaikki osakkeet eivät kuitenkaan ole nousumarkkinassa

4:16 Markkinarotaatio

5:43 Nousua tukevat tekijät

7:26 Laskua puoltavat tekijät

9:21 Päätelmä

10:57 Suomi-salkku esimerkki

14:39 KV-salkkku esimerkkiSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy