10 000 € raaka-aine-ETF:ään – arvo 14 vuoden päästä 500 $

Sijoittaminen öljyyn houkuttelee, mutta valitettavasti öljyn hinnan palautumisesta hyötyminen ei ole niin helppoa kuin ajattelisi. Lue nämä vinkit, niin rahasi eivät katoa kuin tuhka tuuleen.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Sijoittaminen öljyyn houkuttelee, mutta valitettavasti öljyn hinnan palautumisesta hyötyminen ei ole niin helppoa kuin ajattelisi. Lue nämä vinkit, niin rahasi eivät katoa kuin tuhka tuuleen.

Neljä asiaa, jotka pitää tietää ennen raaka-aineisiin sijoittamista

Öljyn hinnan romahdus on viime päivinä järisyttänyt maailmaa. Kirjoitimme hiljattain ilmiöistä öljyn hinnan (tarkemmin ottaen juuri erääntymässä olleiden öljyfutuurien hinnan) kääntymisestä negatiiviseksi. Käymme tässä tarkemmin läpi tärkeimpiä asioita, joita sijoittajan tulee huomioida raaka-aineisiin kuten öljyyn sijoitettaessa. Lue nämä neljä asiaa, jotka pitää tietää ennen raaka-aine sijoittamista, jotta rahasi eivät katoa kuin tuhka tuuleen.

1. Raaka-aineisiin sijoitetaan futuurien välityksellä

  • Useimmissa raaka-aineissa ei voi sijoittaa suoraan alla olevaan raaka-aineeseen, eli ns. spot-markkinaan, vaan sijoitus tehdään futuureilla. Yleisimmin voimakkain sijoituskysyntä kohdistuukin lähimpään futuuriin, joka on siis ostajan ja myyjän välinen sopimus toteuttaa kauppa tiettyyn hintaan tiettynä tulevaisuuden hetkenä.
  • Tulevaisuuden futuurihintojen ollessa korkeammat, puhutaan nousevasta futuurikäyrästä (ns. contango), jolloin sijoittajalle aiheutuu helposti ylimääräistä rullauskulua, mikäli valittu tuote sijoittaa lähimmän kuukauden futuuriin ja rullaa sijoitusta aina eteenpäin ajan edetessä. Sama voi koitua myös sijoittajan eduksi, mikäli futuurikäyrä on laskeva ja seuraavaa futuuria saa aiempaa halvemmalla (ns. backwardation).
  • Oikeastaan ainoa poikkeus edellä kerrottuun on kulta, jonka spot-hintaan on helppo sijoittaa ETC:llä ja tarvittaessa kultaan saa myös fyysisen toimituksen kultana rahan sijasta, jos turvasatamasijoituksen haluaa viedä äärimmilleen.
  • Toinen ongelma voi muodostua siitä, että useat raaka-aineet ovat itsessään erittäin volatiilejä, mikä saattaa houkutella sijoittajia sijoittamaan kyseiseen raaka-aineeseen esimerkiksi raaka-aineen spot-hinnan voimakkaan romahduksen myötä. Usein nimenomaan nykyiset spot-hinnat ovat kaikkein voltiileimpia ja futuurit seuraavat tyypillisesti (pois lukien toukokuun WTI-öljyfutuurin romahdus 20.4.!) vaimeammin spot-hintoja. 
  • Sijoittajan täytyy siis ottaa näkemystä tuleviin futuurihintoihin, ei nykyiseen spot-kurssiin. Sijoittajan kannattaakin olla erittäin tarkkana, että ymmärtää, mihin on sijoittamassa (ks. esimerkki alempana). Monet online-välittäjätkin kauppaavat raaka-aineita vain niiden nimillä kertomatta tarkemmin, mihin oikeastaan ollaan sijoittamassa.

Huom! Ongelma koskee myös useimpia pörssinoteerattuja sijoitustuotteita, joista suosituimpia ovat minifutuurit, turbot ja sertfikaatit. Sama koskee usein myös strukturoituja sijoitustuotteita.

2. Futuureihin sijoittavat “ETF:t” eivät ole ETF:iä, vaan ETC:iä

ETF tulee sanoista “Exchange Traded Fund”, jossa viimeinen sana viittaa rahastoon. Rahastoilla puolestaan on tietyt maantieteellisesti vaihtelevat hajauttamissäännöt ja lainsäädäntö, jotta rahasto nimikettä voidaan käyttää. Tästä syystä valtaosa raaka-aineisiin sijoittavista pörssinoteeratuista tuotteista on ETC:itä, eli Exchange traded commodities, jotka sijoittavat siis määriteltyyn raaka-aineiseen tai raaka-aineluokkiin.

Juridisesti ne ovat pääosin liikkeeseenlaskijan velkasitoumuksia ja siten mahdollisesti hieman riskisempiä kuin esimerkiksi UCITS-lainsäädännön alaiset ETF-rahastot. Yleensä kuitenkin ETC:t ovat vakuudellisia velkasitoumuksia, joissa riskit pääoman menetyksistä ovat pienet siinäkin tilanteessa, että liikkeeseenlaskija ajautuisi maksukyvyttömäksi.

3. Raaka-ainesijoittamisessa oikea strategia ratkaisee

Olemme kirjoittaneet paljon tyyli-/faktorisijoittamisesta ja meidän kvantitatiiviset työkalut pohjautuvat juuri näihin sijoitustutkimuksessa todennettuihin, toimiviin strategioihinRaaka-aineissa järkevä strategia on erityisen tärkeä, koska sijoittaminen ei ole indeksisijoittamista samalla tavalla kuin osakkeissa tai koroissa. Raaka-aine-ETC:ssä sijoittaja sijoittaa pahimmillaan yhden alla olevan raaka-aineen hintaan futuurin muodossa ja seuraukset voivat olla kuten nyt öljyfutuurien kriisissä nähtiin. Moni sijoittaja on mennyt tähän lankaan, sillä Yhdysvaltain suurin öljyyn sijoittava öljy-ETC, United States Oil Fund (“USO”), keräsi maaliskuun kieppeillä yli kahdella miljardilla eurolla uusia pääomia ollen maailman yhdeksäksi eniten pääomia kerännyt indeksiosuus.

Valitettavasti USO sijoittaa juuri lähikuukauden futuuriin rullaten sitä vain hieman ennen sopimuksen erääntymistä. Näin ollen lopputulema näyttää nyt tältä:

Raaka-aine ETF historia
Lähde: http://www.uscfinvestments.com/uso

Arvo ei palaudu samalla tavalla kuin osakeindekseissä

Valitettavaa on niin ikään, että kurssi (eikä sitä myöten sijoittajien rahat) palaudu kuten on mahdollista vaikkapa osakemarkkinoiden romahduksen jälkeen, sillä rullauskustannukset ovat sananmukaisesti kustannuksia, jotka ovat jo aiheutuneet johdannaismarkkinoilla toimimisen seurauksena. Myös pitkällä tähtäimellä USO-sijoittajan tuottokäyrä näyttää karulta: alunperin 10 000 taalan sijoituksesta oli maaliskuun lopussa jäljellä 629 taalaa, huhtikuun lopussa vielä selvästi vähemmän:

raaka-aine ETF 10 000 dollarin sijoituksen kasvu
http://www.uscfinvestments.com/uso

4. ETC-valintamme raaka-ainemarkkinoille

Edellä mainituista syistä olemme aina suosineet pidempiaikaisissa raaka-aine-ETC-valinnoissamme tuotteita, joilla on ymmärrettävä ja vahvat historialliset näytöt omaava strategia, sillä raaka-aineissa, jos jossain se on kultaakin kalliimpi!

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Aloita ETF-työkalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!
Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat