11 vuotta kestänyt bull-markkina päättyy ja se on hyvä asia

Yhdentoista vuoden bull-markkina on vihdoin päättymässä. Negatiivista on se, että pohjia on mahdoton ennustaa. Positiivista on se, että pohjien jälkeen, voidaan alkaa rakentaa uutta bull-markkinaa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhdentoista vuoden bull-markkina on vihdoin päättymässä. Negatiivista on se, että pohjia on mahdoton ennustaa. Positiivista on se, että pohjien jälkeen, voidaan alkaa rakentaa uutta bull-markkinaa.

Bull-markkina alkoi 2009

Bull-markkina alkoi finanssikriisin jälkeen maaliskuusta 2009. Finanssikriisissä maailman osakkeet laskivat 56 %. Talousmediasta ja jopa ekonimistien puheista saa usein sellaisen käsityksen, että finanssikriisin jälkeen on ollut rauhallinen tasaisesti etenevä nousumarkkina. Kyllä, osakkeet ovat tarjonneet hyvät tuotot finanssikriisin pohjilta, mutta onko finanssikriisin pohjakosketus relevantti lähtöpiste?

Esimerkiksi maailman osakkeet pääsivät finanssikriisiä edeltävän tason yläpuolelle vasta 2014. Helsingin pörssi ei ole päässyt vieläkään.

Matka on ollut kaikkea muuta kuin rauhallinen. Yhdentoista vuoden bull-markkina on pitänyt sisällään muun muassa eurokriisin 2010 ja 2011. Raaka-ainekriisin ja Kiinan osakemarkkinoiden romahduksen 2015-2016. Kreikan kriisin 2015 sekä kauppasota ja Fedin korkojennostojen aiheuttaman markkinapudotuksen vuonna 2018.

Nämä edellä mainitut tapahtumat ovat laskeneet useita tärkeitä indeksejä yli 20 %, jota pidetään bear-markkinan eli laskumarkkinan rajana. Kuitenkin tärkein Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaava S&P 500 -indeksi ei ole laskenut 20 %. Se on käynyt -19,7 % 2011 ja -19,9 % vuonna 2018. Tästä syystä edelleen jankutetaan 11 vuotta kestäneestä bull-markkinasta.

Nyt bull-markkina on päättymässä. S&P 500 -indeksi on laskenut 19.2.2020 huipuista 19 %. Kun S&P 500 -indeksi laskee vielä reilun yhden prosenttiyksikön, voidaan 11 vuoden nousumarkkina vihdoin julistaa päättyneeksi ja alkaa rakentaa uutta bull-markkinaa.

Psykologialla on yllättävän suuri merkitys sijoittamisessa. Sen osoitti Black Monday 9.3.2020, jolloin S&P 500 -indeksi laski 7,60 % ja sijoittajat olivat joukkohysterian vallassa. Juuri psykologian vuoksi bull-markkinan päättyminen on hyvä asia. Ekonomistit, strategit ja talousmedia voivat unohtaa 11 vuoden bull-markkinan ja alkaa puhua uudesta koronaviruksen jälkeisestä bull-markkinasta. Tällöin myös sijoittajien on helpompi uskoa nousuun, kun se on vasta alkanut, eikä kestänyt 11 vuotta.

Milloin uusi bull-markkina sitten alkaa? Ensin markkinan pitää tehdä pohjat, jota on tässä vaiheessa mahdoton ennustaa. Koronaviruksen vaikutukset ovat arvaamattomat ja pahimmat skenaariot sen vaikutuksista ovat tuomiopäivän skenaarioita, joissa maailman talouskasvusta leikkaantuu lähes 5 %-yksikköä suuren osan länsimaiden väestöstä ollessa karanteenissa. Positiivista on se, että Kiina alkaa pikkuhiljaa palailla normaaliin. Tehtaita on pystytty käynnistämään ja ihmisiä on palannut töihin. Euroopassa ja USA:ssa tilanne on vielä alussa. Ennakoimme, että poliitikot ja keskuspankit, etenkin USA:ssa ja Aasiassa tekevät kaikkensa, stabiloidakseen tilanteen. Sijoittajan ei auta kuin seurata tilannetta ja ajoittaa ostot useaan eri ajankohtaan ja erityisesti rökäle laskupäiviin. Kuten edellinen graafi osoitti, parhaimmat ostopäivät ovat olleet ne, kun markkina on ollut laskussa.

Kuvan lähde: TradingView
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Lamorin kannattavuus ei kehittynyt toivotusti – saadut tilaukset kasvussa
Analyysi: Wärtsilä aloitti vuoden vahvalla suorituksella
Analyysi: Atrian tulos parani Suomen ulkopuolella – Viroon satsataan
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat