Eniten koronasta laskeneet Suomi-osakkeet ja parhaiten myllerryksessä selvinneet

Koronavirus on saanut aikaan ennennäkemättömän nopean korjausliikkeen markkinoilla. Listasimme pahiten kärsineet ja parhaiten pärjänneet kotimaiset osakkeet.

Julkaistu: 28.02.2020 Kirjoittaja:

koronavirus osakkeet

Pahiten koronasta kärsinnet osakkeet

Listasimme 20 eniten koronakurssilaskussa laskenutta osaketta. Aikaväli on 19.2.2020 – 28.2.2020. Tänä aikana OMX Helsinki Cap -indeksi on laskenut 11,8 % ja siten korjausliikkeessä.

Eniten on laskenut Talenom 23,6 %. Seuraavilta sijoilta löytyvät Robit ja Dovre Group. Laskijalistan kärjessä on paljon pieniä yhtiöitä. Näitä yleensä myydään markkinarytinässä sijoittajien positoituessa defensiivisimpiin osakkeisiin. Kärjessä olevaan Talenomiin korona tuskin vaikuttaa lainkaan. Kurssilaskussa onkin enemmän kyse siitä, että vahvassa nousussa olleita yhtiöitä on myyty. Aspocomp, Incap elektroniikkayhtiöinä ja Marimekon Aasian liiketoiminnot kärsivät koronasta. Finnair on myös ilmiselvä kärsijä ja antoi tulosvaroituksen. Cargotec ja Outokumpu ovat syklisiä, joihin talouskasvun hidastumisen odotetaan vaikuttavan.

Tuotot ovat kokonaistuottoja eli sisältävät osingot

Parhaiten markkinarytinässä pärjänneet

Osaketyökalussamme olevista yhtiöistä nousijoita ei löydy. Listan kärjessä on positiivisista kasvunäkymistä kertonut Siili Solutions. Yllättävää listalla ovat pitkään heikosti suoriutuneet Consti, Martela ja Componenta. Näiden kurssit ovat jo niin pohjalla, ettei myyjiä ole ollut. Toinen selitys on vähäinen kaupankäynti eli myös ostolaita on ollut ohut.

Listan ainoa iso yhtiö on TietoEVRY, jonka tulos oli markkinoille pettymys, mutta koronan ei pitäisi yhtiön liiketoimintaan juurikaan vaikuttaa. TietoEVRY on myös defensiivinen yhtiö, joihin sijoittajat vaikeissa markkinatilanteissa luottavat. TietoEVRYn tapauksessa omien osakkeiden ostot ovat myös tukeneet kurssia. Mielenkiintoinen listan huomio on se, että Tokmanni on menestynyt heikommin kuin Verkkokauppa.com. Molempien yhtiöiden tavarantoimittajiin korona todennäköisesti vaikuttaa. Tokmannin suuremmassa kurssilaskussa kyse lienee siten siitä, että sijoittajat ovat myyneet lähikuukausina parhaiten tuottaneita osakkeita.

Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Tärkeintä on pitää pää kylmänä. Sijoittajan kannatta tehdä ostoslista valmiiksi, mutta ostot pitää ajoittaa useaan ajankohtaan, sillä markkinalaskun suuruudesta ja kestosta ei ole varmuutta. Historiassa osakkeita on kannattanut ostaa, kun veri virtaa markkinoilla.

Voit hyödyntää kotimaisten osakkeiden Osaketyökalua ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalua listan tekemisessä.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy