Takaako sijoitus laatuyhtiöihin laadukkaan tuoton?

Moni ammattisijoittaja kertoo sijoittavansa laatuyhtiöihin pitkällä sijoitushorisontilla. Tämä sijoitusstrategia on helppo viestiä ulospäin ja se harvoin synnyttää kritiikkiä. Mutta toimiiko laatuyhtiöstrategia? Voiko sillä saavuttaa markkinaindeksiä parempaa tuottoa tai alempaa riskiä? Jos jompikumpi kriteereistä ei täyty, laatuyhtiöihin sijoittaminen ei kannata.

Julkaistu: 26.11.2014 Kirjoittaja:

ETF indeksisijoittaminen laatuosakkeet laatuyhtiöt Seligson Phoebus

Maailman osakemarkkinoiden 25 vuoden tarkasteluperiodi (1988-2013) osoittaa, että laatuyhtiöihin sijoittaminen on tuottanut noin 4 prosenttiyksikön vuotuisen ylituoton markkinatuottoon nähden ja vielä alemmalla riskillä. Laatuyhtiöihin sijoittaminen on itseasiassa ollut tuottoisin sijoitusstrategia vertailussa olleista sijoitusstrategioista. Laatuyhtiöhin sijoittaminen siis kannattaa.

Parempaa tuottoa oikealla strategialla

Laatuyhtiöstrategiassa, kuten kaikissa muissakin sijoitusstrategioissa on haasteensa. Sijoitushorisontin pitää todellakin olla pitkä, miten määritellään yhtiön laatu ja miten salkkuun valitaan osakkeet.

Pitkään, 25 vuoden, tarkasteluperiodiin mahtuu kaksi ajanjaksoa, jolloin laatuyhtiöihin sijoittaminen on ollut globaalisti markkinaindeksiä heikommin tuottava strategia. Vuosina 1992-1994 ja 2002-2007 laatustrategia hävisi markkinaindeksille. Viisi vuotta voi tuntua pitkältä ajalta odottaa, että strategia alkaisi toimia. Tästä syystä ammattimaiset sijoittajat korostavat pitkäjänteisyyttä. Yksikään fundamentteihin perustuva sijoitusstrategia ei sovi lyhythermoiselle sijoittajalle.

Eri tyylien sijoitustuotot

Laatuyhtiön määrittämisestä voi tehdä taidetta tai sitten luottaa tieteeseen. Laatuyhtiö on luonnollisesti sellainen, joka kasvaa markkinaa nopeammin, on kilpailijoitaan kannattavampi, sillä on veitsenterävä strategia, vahva tase, korkea oman pääoman tuotto, hyvä asiakastyytyväisyys ja merkittävä kilpailuetu. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Yksittäisen sijoittajan on mahdotonta selvittää kaikkien kymmenien tuhansien osakkeiden joukosta ne yhtiöt, jotka kulloinkin täyttävät kaikki laatukriteerit.

Onneksi sijoittaja voi luottaa numeroiden murskaukseen. Tunnuslukujen avulla riittävän laadukkaiden yhtiöiden löytäminen isosta joukosta on helpompaa ja nopeampaa. Laadukkaan joukon löytää esimerkiksi edellyttämällä viiden vuoden positiivista oman pääoman tuottoa, alhaista velkaantuneisuuta ja pientä tuloksen heiluntaa. Laatuyhtiö tekee positiivista tulosta kaikissa markkinatilanteissa ja vahva tase takaa voitonjaon omistajille. Numeroiden murskaukseen sijoittaja tarvitsee laajan tunnuslukuaineiston ja työkaluja.

Osakevalinta on salkun tuoton kannalta luonnollisesti tärkein tehtävä. Laatuyhtiöhin sijoittamisen hyvä puoli on se, että laatuyhtiöiden kurssit harvoin romahtavat totaalisesti. Riittävä hajautus vastaavasti varmistaa sen, että muutaman heikomman osakkeen tuotto ei tuhoa koko salkun tuottoa. Suoria osakesijoituksia tekevän on muistettava, että markkinatilanteet ja yritykset muuttuvat. Kilpailuetu ei ole pysyvää. Eilispäivän laatuyhtiö voi olla huomisen kriisiyhtiö. Tuoreimpana esimerkkinä Stockmann.

Näillä vinkeillä onnistut

 • Etsi tunnuslukujen avulla laatuyhtiöitä (esim. viiden vuoden positiivinen ROE ja alhainen gearing)
 • Tutustu yhtiöihin ja valitse salkkuun riittävä määrä laatuyhtiöitä
 • Tee tunnuslukuanalyysi vähintään kerran vuodessa – vaihda salkusta osakkeet, jotka eivät enää täytä laatukriteereitä
 • Sijoita laatuyhtiöihin sijoittavaan osakerahastoon – selvitä, että salkunhoitaja aidosti noudattaa laatuyhtiöstrategiaa esittämällä hänelle kysymyksiä ja tarkastamalla rahaston 10 suurinta sijoitusta
 • Sijoita laatuyhtiöihin sijoittavaan pörssinoteerattuun rahastoon (ETF:ään)

 

Laatuyhtiöt Suomalaisten osakkeiden valintatyökalusta ja maailmalta

SUOMI MAAILMA
Teleste Accenture
TeliaSonera Johnson & Johnson
Orion Mc Donald’s
Huhtamäki Pepsi
Wärtsilä Unilever
Kesko Nestle
KONE Roche
Tikkurila L’Oreal
Nokian Renkaat Wal-Mart
F-Secure Procter & Gamble

 

Laatuyhtiöihin sijoittavia rahastoja ETF-valintatyökalusta

Rahaston nimi Rahasto / ETF
Seligson Phoebus Rahasto
Yhdysvaltalaiset laatuosakkeet (iShares MSCI USA Quality Factor ETF QUAL US) ETF
Kehittyneiden markkinoiden hyvää osinkotuottoa maksavat laatuyhtiöt (Lyxor ETF SG Global Quality Income NTR SGQI FP) ETF
Euroopan laadukkaat osinkoyhtiöt (LYXOR UCITS ETF SG European Quality Income NTR – D SGQE FP) ETF
Laatuyhtiöt globaalisti (iShares MSCI World Quality Factor UCITS ETF IS3Q GY) ETF

 

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy