Sijoittaja.fi:n Suomi-osakkeiden TOP 10 -lista

Lokakuun loppupuoliskon tuotot olivat poikkeuksellisen hyviä markkinoiden voimakkaan korjausliikkeen seurauksena. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui muutamia selviä muutoksia.

suomi-osakkeet TOP 10 TOP 5

Kehitys edellisestä päivityksestä

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun tuotot edellisestä päivityksestä (per 15.10.) olivat poikkeuksellisen positiiviset osakemarkkinoiden luottamuksen palautuessa lokakuun alun voimakkaan korjausliikkeen jälkeen. Kumulatiivinen tuottoero indekseihin pysyi TOP 10 -osakkeilla noin viidessä prosentissa huhtikuun alusta  (ks. taulukko alta). TOP 5 -osakkeet nousivat tällä kertaa selvästi markkinoita vähemmän niiden laskettua vastaavasti lokakuun alun korjausliikkeessä huomattavasti markkinoita vähemmän.

Syyskuun lopun tuotot olivat TOP 10 -osakkeissa +9,0 % ja TOP 5 -osakkeissa +6,4 %. Parasta tuottoa tarjosi hieman yllättäen defensiivisenä pidetty Elisa, joka nousi hurjat 17,9 %. Seurauksena yhtiön houkuttelevuus väheni niin paljon, että se putosi selvästi tuoreelta TOP 10 -listalta. Hyvästä hintamomentista huolimatta Elisan pisteet laskivat muun muassa tulosmomentin ja odotusten sekä arvostuspisteiden laskiessa selvästi edellisestä päivityksestä. Hyvää tuottoa tarjosivat myös voimakkaan viimeaikaisen kurssivaihtelun Technopolis (+15,7 %), hyvässä tulosmomentisssa kiitävä Ponsse (+15,3 %) sekä tuoreella listalla romahtanut Tieto (+13,6 %). Tiedossa erityisesti kurssikehitystä kuvaavat signaalit (lyhyen aikavälin momentti ja pitkän aikavälin potentiaali) sekä tulosmomentti ja odotukset (erityisesti kannattavuustrendi) ovat suurimpina syinä pisteiden selvään laskuun uudessa päivityksessä.

Ainoa negatiivisen tuoton yhtiö oli Orion (-0,3 %), jonka osakekurssi on jäänyt sutimaan paikallaan lokakuun puolen välin jälkeen muun markkinan noustua selvästi tarjoten mielenkiintoisen ostopaikan. Orionin tulos (21.10.) ei sinänsä suuria yllätyksiä tarjonnut, vaan lääkeyhtiö porskuttaa edelleen hyvällä tulostrendillä, vaikkei yhtiötä voi erityisen halpana pitää (hist. P/E 16,6 ja EV/EBITDA 11,9).

Alla on esitetty Suomi-listan edellisten TOP 10 -osakkeiden menestys kokonaistuotolla mitattuna päättyneellä tarkasteluperiodilla (Osake, pisteet edellisessä päivityksessä, kokonaistuotto päätöskurssein) 15.10.-31.10.2014:

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun Pisteet edell. Tuotto edell.
Sija TOP-osakkeet edellisessä päivityksessä päivityksessä päivityksestä
1 Aktia 77 +5,3 %
2 TeliaSonera 75 +8,6 %
3 Exel CompositesFortum 7070 +8,1 %+4,3 %
5 QPR Software 69 +5,8 %
6 TechnopolisElisa 6868 +15,7%+17,9 %
8 HKScan 67 +5,9 %
9 PonsseTietoCityconOrion B 65656565 +15,3%+13,6 %+7,9 %-0,3 %
TOP 5 -osakkeiden keskiarvotuotto +6,4 %
TOP 10 -osakkeiden keskiarvotuotto +9,0 %
OMX Helsinki Cap-indeksi +8,9 %
HEX25-indeksi +9,0 %

 

Poimintoja uudelta TOP 10-listalta

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui jonkun verran muutoksia. Mielenkiintoisena tulokkaana listalle nousi jälleen Teleste, joka teki historiansa parhaan kvartaalituloksen. Toisena mielenkiintoisena tulokaana on Huhtamäki, jonka laatu ja riski on täyttä kymppiä, ja joka lievästä tulospettymyksestä huolimatta vaikuttaa turvalliselta valinnalta vallitsevaan markkinaympäristöön. Täytyy muistaa, että Huhtamäki kasvoi jälleen kuuden prosentin tahtia vertailukelpoisin luvuin, mitä voidaan pitää hyvänä suorituksena nykyisessä nihkeässä markkinaympäristössä. Kolmantena huomiona TOP 10 -listalle nostamme Aspon, joka antoi jo kolmannen positiivisen tulosvaroituksen tälle vuodelle. Lisäksi Asposta listattaneen Leipurin neljännen vuosineljänneksen aikana, mikä voi hyvällä valuaatiolla tehtynä nostaa myös Aspon arvoa. Luvassa yhtiön mukaan on lisäosinkoja mahdollisilla Leipurin osakkeilla höystettynä. Aspo edustaa kärkeä myös tänään päivitetyssä Suomi Fundamentti-mallisalkussa. Usein itsenäisiksi yhtiöiksi irroitetut “spin-offit” ovat myös hyviä sijoituskohteita.

Tuloskausi Suomessa on kääntymässä loppumetreille. Odotuksia ja koontitaulukkoa pääsee katsomaan täältä (vain jäsenille).

Suomi Fundamentti-mallisalkkua pääset katsomaan täältä (edellyttää kk-jäsenyyttä). Katso tästä TOP-listan edellinen päivitys.

Alla olevasta taulukosta näet, kuinka Suomi-osaketyökalun Top 5- ja Top 10-salkut ovat kehittyneet seurannan aikana:

 

20141103-taulukkoo

 

Tuotot Top-salkuille on laskettu tasapainotettuna keskiarvona päivän päätöskursseista. Tuottoja ei ole rasitettu kaupankäyntikuluilla tai mahdollisilla verovaikutuksilla. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Top-listat perustuvat Sijoittaja.fin jäsenille tarkoitettuun osakevalintatyökaluun, joka on yli kymmenen vuoden kehitystyön tulos. Se pohjautuu akateemisen ja investointipankkien tutkimustiedon sekä käytännön salkunhoitokokemuksen hyödyntämiseen. Kumulatiivinen tuottoero on taulukossa laskettu yksinkertaisesti summaamalla päivityshetken tuottoerot yhteen. Taulukon päivitystiheys on kaksi viikkoa alkaen 1.6.2014.

Kuvaote Suomalaisten yhtiöiden valintatyökalusta:   suomi-työkalu010614SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy