New call-to-action

Sijoittaja.fi:n Suomi-osakkeiden TOP 10 -lista

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui muutoksia neljän yhtiön osalta. Lokakuun alkupuoliskon tuotot olivat poikkeuksellisen heikkoja markkinoiden voimakkaan korjausliikkeen seurauksena.

Julkaistu: 21.10.2014 Kirjoittaja:

suomi-osakkeet TOP 10 TOP 5

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu päivitettiin totuttuun tapaan per 15.10. Raportoimme menestyksestä ja muutoksista poikkeuksellisesti pienellä viiveellä (normaalisti päivityspäivää seuraavana aamuna ennen kaupankäynnin alkamista).

Kehitys edellisestä päivityksestä

Tuotot edellisestä päivityksestä (per 30.9.) olivat poikkeuksellisen negatiiviset osakemarkkinoiden voimakkaan korjausliikkeen seurauksena. Kumulatiivinen tuottoero indekseihin pysyi TOP 10 -osakkeilla noin viidessä prosentissa huhtikuun alusta  (ks. taulukko alta). TOP 5 -osakkeet laskivat tällä kertaa selvästi markkinoita vähemmän.

Syyskuun lopun tuotot olivat TOP 10 -osakkeissa -8,2 % ja TOP 5 -osakkeissa -6,4 %. Tuottoja painoi erityisesti kiinteistösijoitusyhtiö Technopoliksen (-12,9 %), metsäkonevalmistaja Ponssen (-12,6 %) ja hieman yllättäen defensiivisen teleyhtiö Elisan (-11,6 %) heikko kehitys. Suhteellisesti hyvin pitivät HKScan (-5,0 %), QPR Software (-5,4 %)ja Aktia (-5,9 %).

Alla on esitetty Suomi-listan edellisten TOP 10 -osakkeiden menestys kokonaistuotolla mitattuna päättyneellä tarkasteluperiodilla (Osake, pisteet edellisessä päivityksessä, kokonaistuotto päätöskurssein) 30.9.-15.10.2014:

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun Pisteet edell. Tuotto edell.
Sija TOP-osakkeet edellisessä päivityksessä päivityksessä päivityksestä
1 Aktia 74 -5,9 %
2 Exel Composites 71 -6,2 %
3 Sponda 69 -6,1 %
4 QPR Software 68 -5,4 %
5 TeliaSonera 68 -8,4 %
6 Technopolis 66 -12,9 %
7 Fortum 66 -8,2 %
8 Elisa 65 -11,6 %
9 HKScan 65 -5,0 %
10 Ponsse 64 -12,6 %
TOP 5 -osakkeiden keskiarvotuotto -6,4 %
TOP 10 -osakkeiden keskiarvotuotto -8,2 %
OMX Helsinki Cap-indeksi -8,3 %
HEX25-indeksi -8,6 %

 

Poimintoja uudelta TOP 10-listalta

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui jonkun verran muutoksia.Mielenkiintoisena tulokkaana listalle nousi pitkästä aikaa laadukkuudellaan täyden kympin yhtiö, tuloskoneena ja vähäriskisenäkin pidetty  Orion, jota ei olla hetkeen listalla nähty. Myös Tieto nousi jaetulle kymmenennelle sijalle. Tieto on hyvä osingonmaksaja, joka saa myös tulosmomentista ja -odotuksista hyvät pisteet. Citycon puolestaan kiilasi hiuksenhienosti ohi Spondan jättäen sen kärkikymmenikönulkopuolelle kiinteistösijoitusyhtiöiden keskinäisessä listauksessa. Technopolis säilyi edelleen listan kärkipäässä, joten kiinteistöyhtiöiden asema listalla on edelleen merkittävä.

Rajut markkinaliikkeet luovat aktiivisille piensijoittajille mielenkiintoisia mahdollisuuksia erityisesti vähän vaihdetuissa yhtiöissä. Esimerkiksi hyvässä tulosmomentissa oleva Ponsse tuli alas hyvin pienellä vaihdolla. Toisella kvartaalilla Ponssen metsäkoneiden kysyntä oli erittäin hyvällä tasolla. Tilauskanta nousi kaikkien aikojen huippuunsa ja saadut tilaukset olivat yhtiön historian toiseksi korkeimmalla tasolla. Markkina-alueista Venäjä oli edelleen hyvällä tasolla. Kansainvälinen poliittinen tilanne on huolestuttava, mutta toistaiseksi epävakaa tilanne ei ole vaikuttanut metsäkonemarkkinaan oleellisesti. Markkina-alueista ainostaan Ruotsi oli alhaisella tasolla. Vahvan tilauskannan ansiosta Ponsse on suunnitellut tehtaan kapasiteetin nostoa. Tänään Ponssen tilanteesta kuullaan uutta tietoa yhtiön julkistaessa Q3-tuloksen.

Tuloskausi Suomessa on alkamassa. Odotuksia ja koontitaulukkoa pääsee katsomaan täältä (vain jäsenille).

Suomi Fundamentti-mallisalkkua pääset katsomaan täältä (edellyttää kk-jäsenyyttä). Katso tästä TOP-listan edellinen päivitys.

Alla olevasta taulukosta näet, kuinka Suomi-osaketyökalun Top 5- ja Top 10-salkut ovat kehittyneet seurannan aikana:

20141015-suomivalintatyökalun-tuottoero

 

 

Tuotot Top-salkuille on laskettu tasapainotettuna keskiarvona päivän päätöskursseista. Tuottoja ei ole rasitettu kaupankäyntikuluilla tai mahdollisilla verovaikutuksilla. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Top-listat perustuvat Sijoittaja.fin jäsenille tarkoitettuun osakevalintatyökaluun, joka on yli kymmenen vuoden kehitystyön tulos. Se pohjautuu akateemisen ja investointipankkien tutkimustiedon sekä käytännön salkunhoitokokemuksen hyödyntämiseen. Kumulatiivinen tuottoero on taulukossa laskettu yksinkertaisesti summaamalla päivityshetken tuottoerot yhteen. Taulukon päivitystiheys on kaksi viikkoa alkaen 1.6.2014.

Kuvaote Suomalaisten yhtiöiden valintatyökalusta:   suomi-työkalu010614SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy