Markkinat pettyivät Rovion sijoittajaviestintään

Markkinat ottivat Rovion epäselvän tulosvaroituksen murhaavasti vastaan. Kurssi on lähellä kaikkien aikojen alimpia tasoja. Kerromme, mikä meni vikaan.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinat ottivat Rovion epäselvän tulosvaroituksen murhaavasti vastaan. Kurssi on lähellä kaikkien aikojen alimpia tasoja. Kerromme, mikä meni vikaan.

Roviolta tulosvaroitus

”Rovio hakee pitkän aikavälin kasvua lisäämällä investointeja käyttäjähankintaan ja tämän seurauksena alentaa 2019 näkymiään.”

Uuden ohjeistuksen mukaan Rovion 2019 vuoden liikevaihdon odotetaan olevan 295–310 miljoonaa euroa (aiempi näkymä 300-330 miljoonaa euroa) ja vertailukelpoisen liikevoiton olevan 5-8 prosenttia (aiempi näkymä 9-11 prosenttia).

Johto perusteli näkymien alentumista seuraavasti:

’’Näemme markkinoilla mahdollisuuden kasvattaa kärkipelejämme ja tartumme tähän tilaisuuteen. Angry Birds Dream Blast -peli on jatkanut vahvaa kasvua ja saavutti elokuussa 70 miljoonan euron bruttomyynnin vuositason. Tämä mahdollistaa käyttäjähankintainvestointien kasvattamisen ennätystasolle vuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Olemme myös ylpeitä uudesta Sugar Blast -pelin julkaisusta, joka edustaa uutta IP:tä. Lisäämällä käyttäjähankintainvestointeja haluammekin maksimoida mahdollisuuden kasvattaa Games-liiketoimintaamme neljännellä vuosineljänneksellä, ja tämän myötä päästä hyviin asemiin ensi vuotta silmällä pitäen’, kertoo Rovion toimitusjohtaja Kati Levoranta.

’’Käyttäjähankintainvestointien kasvattaminen johtaa luonnollisesti alempaan kannattavuuteen vuosina 2019 ja 2020 keskittyessämme pitkän tähtäimen liikevaihdon ja kassavirran kasvattamiseen. Useiden uusien kasvupelien siivittämänä tavoitteenamme on pitää käyttäjähankintainvestoinnit korkealla tasolla loppuvuoden osalta. Vuodelle 2020 tavoittelemme korkeampaa liikevaihdon kasvua jo julkaistujen kärkipelien vauhdittamana sekä julkaisemalla 1-3 uutta peliä ensi vuonna. Tavoitteenamme on tuoda koemarkkinointiin 2-3 uuden IP’n peliä vielä tänä vuonna’’, Levoranta jatkaa.

Rovion kurssi laski varoituksen jälkeen 24 %

Osakekurssi on nyt lähellä all time low -tasoa. Alkuvuoden vahva kurssinousu on pyyhkäisty hetkessä pois. Sijoittajien mieleen tulevat toisinnot listautumisen jälkeisistä kvartaaleista.

Rovion sijoittajaviestintä on epäonnistunut toistuvasti

Markkinat ovat toistuvasti pettyneet Rovion sijoittajaviestintään. Listautumisen yhteydessä Rovio kertoi tavoittelevansa markkinoita nopeampaa kasvua Games-yksikössä (14 %:n markkinakasvu) ja 30 %:n käyttökatetasoa konsernitasolla. Nyt kaksi vuotta listautumisen jälkeen yhtiö ei ole lähelläkään listautumisen lupauksia.

Heti ensimmäinen osavuosikatsaus pörssiyrityksenä oli pettymys ja yhtiö jäi selvästi ennusteista. Kurssi laski. Helmikuussa 2018 yhtiö antoi ennakkotietoja Q4-tuloksesta. Tulosvaroitus oli yritetty pukea positiiviseen sävyyn, mikä entisestään nakersi markkinoiden luottamusta. Näistä syistä kurssi romahti päivässä 50 %.

May the dividends be with you

Yhtiö on myös kampanjoinut Roviota Star Wars -henkisesti osinkoyhtiönä. Rovion osinkohistoria on seuraava:

  • Vuonna 2016 osinko 0,06 euroa
  • Vuonna 2017 osinko 0,09 euroa
  • Vuonna 2018 osinko 0,09 euroa.

Osinkotuotto-% on 2,1 %. Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on 4 % ja osinkoyhtiöillä keskimääräistä korkeampi. Osinkoaristokraatti on yhtiö, joka on kasvattanut osinkoa 10 vuotta peräjälkeen. Tätä Rovio ei ole. Lisäksi osinko ei kasvanut vuonna 2018, joten aristokraattinimikettä pitää odotella vähintään 10 vuotta.

Viisi vinkkiä Rovion sijoittajaviestintään

  1. ”Under promise and over deliver” on yksi Wall Streetin kultaisista neuvoista. Sillä tarkoitetaan, että yhtiön johdon kannattaa antaa varovainen ohjeistus ja sitten ylittää se. Markkinat tykkäävät odotukset ylittävistä suorituksista. Rovion tapauksessa tilanne on ollut päinvastoin. Rovion omat tavoitteet ja odotukset ovat olleet ylioptimistisia ja sitten yhtiö on alittanut ne. Tätä markkinat inhoavat. Varovaisella ohjeistuksella ei tarkoiteta pessimististä ohjausta, koska markkinat eivät tykkää tästäkään. Raja on hiuksenhieno. Joka tapauksessa nyky-Rovio on ylioptimistinen, eikä pysty lunastamaan lupauksia.
  2. Kasvuyhtiö – ei osinkoyhtiö. Rovion kannattaa markkinoida itseään sijoittajille kasvuyhtiönä, ei osinkoyhtiönä. Ensinnäkin kasvuyhtiöillä on korkeammat arvostuskertoimet kuin osinkoyhtiöillä. Toiseksi Rovio ei ole yhdenkään ammattimaisen sijoittajan mielestä osinkoyhtiö, joten markkinointi vain hämmentää sijoittajia. Kolmanneksi tulosvaroitustiedotteen perusteella Rovion strategian keskiössä on kasvu. Tällöin myös sijoittajaviestinnän keskiössä pitää olla kasvu.
  3. Älä yritä kääntää epäonnistumista onnistumiseksi. Rovion tiedotteista tulee vaikutelma, että tulosvaroitukset yritetään pukea uusiin vaatteisiin. Tämä ei mene markkinoilla läpi ja herättää vain epäluuloa, joka johtaa alempaan kurssitasoon.
  4. Älä tee samoja virheitä toistamiseen. Roviolla on useampi tapahtuma, jonka jälkeen kurssi on laskenut rajusti. Jopa 50 % päivässä. Näistä tapahtumista pitäisi ottaa opiksi, eikä tehdä samoja virheitä toistamiseen. Kurssilaskuja voi lieventää selkeällä viestinnällä ja kertomalla toimenpiteistä, joilla pettymys korjataan nopeasti.
  5. Älä tarjoile epäselvyyksiä. Listautumisen yhteydessä Rovio ei tarjonnut kvartaalilukuja. Sama epäselvyys on toistunut tämän jälkeenkin. Tuoreessa tiedotteessa yhtiön johto toteaa, että ”Lisäämällä käyttäjähankintainvestointeja haluammekin maksimoida mahdollisuuden kasvattaa Games-liiketoimintaamme neljännellä vuosineljänneksellä, ja tämän myötä päästä hyviin asemiin ensi vuotta silmällä pitäen”… ”Käyttäjähankintainvestointien kasvattaminen johtaa luonnollisesti alempaan kannattavuuteenvuosina 2019 ja 2020”. Sijoittaja jää miettimään, miten käyttäjähankintainvestointien kasvattaminen Q4:lla voi johtaa ”luonnollisesti” alempaan kannattavuuteen vuonna 2020.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Valmetin saadut tilaukset hupenivat – osake laskussa
Analyysi: Kone paransi tulostaan ja täsmensi näkymiään
Analyysi: SSAB:n tulos laski ennakoitua maltillisemmin
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat