Painuiko teollisuus juuri globaaliin taantumaan?

Yhdysvaltojen teollisuuden ostopäällikköindeksi tippui alle 50:een, joka kertoo kysynnän ja tuotannon supistumisesta. Mitä se tarkoittaa sijoittajalle? Onko maailmantalous menossa kohti taantumaa?

Julkaistu: 30.07.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet ostopäällikköindeksi

Ostopäällikköindeksi on yksi keskeisimmistä ennakoivista indikaattoreista taloudelle ja markkinoille. Indeksillä on pitkä historia ja se on sijoittajien keskuudessa tarkkaan seurattu mittari. Eniten seurattu teollisuuden ostopäällikköindeksi kertoo teollisuuden näkymistä, joka on yleensä ennustanut hyvin taloussuhdanteita myös muilla toimialoilla.

Lue lisää ostopäällikköindekseistä.

Teollisuus globaalissa taantumassa

Lähes koko maailman teollisuus on taantumassa: yritykset supistavat tuotantoaan tilauskannan käännyttyä laskuun. Uusimpien ostopäällikkölukujen mukaan Yhdysvallat on liittymässä joukkoon. Markitin PMI-luku tippui Yhdysvalloissa alle 50:een ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun se kipusi ylös vuoden 2009 taantumasta.

Teollisuuden ostopäällikköindeksit kertovat kysynnän ja tuotannon supistumisesta lähes koko maailmassa.

Seuraako palvelusektori perässä?

Palvelusektorin ostopäällikköindeksit ovat Yhdysvalloissa yhä positiiviset viestien sektorin kasvusta, mutta kasvu on selvästi hidastumaan päin. Palvelusektorin luvut heinäkuun osalta saadaan vasta myöhemmin. Näyttää kuitenkin siltä, että palvelusektorin kasvu on taittumassa alamäkeen teollisuuden johtamana. Molemmissa indekseissä talouskasvun huiput nähtiin vuonna 2018.

Johtopäätökset sijoittajille

Talouskasvu on hiipumassa useilla toimialoilla globaalisti, ja teollisuus näyttää olevan painumassa kohti taantumaa myös Yhdysvalloissa. Historiallisesti teollisuussektorin ostopäällikköindeksien lasku on ennakoinut myös muiden toimialojen kasvun hiipumista.

Heikentyneet näkymät eivät kuitenkaan tule markkinoille yllätyksenä. Pörssiyritysten tulokset ovat laskussa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Olennaista nyt on, kauanko heikkous kestää? Näkymien pitäisi parantua loppusyksystä. Muuten, etenkin syklisten, osakkeiden nousulle ei löydy tukea.

Onneksi markkinoiden likviditeetti on pysynyt hyvänä, finanssiriskit matalalla tasolla ja keskuspankit ovat elvytysmoodissa. Siten suuret osakemarkkinoiden laskut ovat yhä epätodennäköisiä. Sijoittajan kannattaa seurata riski-indikaattoreiden kehittymistä. Nämä ja muut ja sijoittajan tärkeimmät indikaattorit löytyvät Markkinaympäristöstä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy