Tuloskauden loppujakso on ollut murheellinen

Tuloskausi Suomessa alkoi ennakko-odotuksia positiivisemmin. Mitä pitemmälle tuloskausi on edennyt, sitä murheellisemmaksi se on käynyt. Osakemarkkinoiden heilunta jatkuu, kunnes kauppasotaan saadaan ratkaisu.

Julkaistu: 09.05.2019 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Tuloskausi

Huhtikuun lopussa ajatukset tuloskaudesta olivat vielä positiiviset Nokian heikkoa tulosta lukuun ottamatta. Etenkin teollisuusosakkeiden tilausvirrat olivat vahvoja ja suurten metsäosakkeiden tulokset vakaita vaikeassa markkinatilanteessa.

Mitä pitemmälle tuloskausi on edennyt, sitä heikommaksi ovat pörssiyhtiöiden suoritukset käyneet. Tilannetta voi helposti seurata TulosseurantataulukostaNordean tulos oli pettymys. Rakennusalan tulokset ovat jääneet järkiään odotuksista. Heikoimmasta suorituksesta vastasi Lehto Group, jonka ongelmat näyttävät jatkuvan.

Lehto Groupin liikevaihto oli 117,8 M€ (ennuste 115,8 M€) ja liikevoitto -9,3 M€ (ennuste 2,7 M€). Liikevaihto kasvoi voimakkaasti Asunnot-palvelualueella ja laski merkittävästi Toimitilat-palvelualueella. Hyvinvointitilat-palvelualueen liikevaihto oli vertailukauden tasolla. Heikko tulos johtui peruskorjaushankkeista syntyvien tappioiden jatkuminen sekä vertailukautta heikommat projektikatteet Hyvinvointitilat- ja Toimitilat-palvelualueilla. Johdon mukaan tappio huomattavasti odotuksia suurempi. Korjausrakentamisen tappiolliset hankkeet jatkuvat vielä Q3:een asti. Asuntokauppa on hidastunut, mistä syystä Lehto on hidastanut uusien omaperusteisten asuntohankkeiden käynnistämistä. Yhtiö aloitti sopeuttamistoimet kannattavuuden parantamiseksi.

Ohjausta laskettiin. Lehto arvioi, että konsernin liikevaihto vuonna 2019 on samalla tasolla kuin vuonna 2018 (vuoden 2018 liikevaihto 721,5 miljoonaa euroa) ja liikevoitto on 2-6% liikevaihdosta (5,2% vuonna 2018).

Outokumpu jatkanut laskussa

Markkinoiden reaktio Outokummun tulokseen on myös ollut raju. Raportista oli luettavissa myös positiivisia signaaleja, mutta nämä ovat jääneet Euroopan markkinoiden pehmeyteen. ArcelorMittallin markkinanäkemys on edelleen painanut teräsyhtiöiden kursseja. Tämä tieto tosin oli jo Outokummun raportissa, mutta se ei ole estänyt kurssilaskua. Outokumpuun vaikuttaa negatiivisesti myös USA:n ja Kiinan välinen kauppasota, sillä markkinoiden tulkinta on, että teräsyhtiöt kärsivät, mikäli kauppasota eskaloituu, eikä ratkaisua synny.

Osakemarkkinoilla volatiliteetti jatkuu

Trumpin hallinto on uhannut nostaa tariffeja 25 %:iin aamuyöstä 10.5. USA:n ja Kiinan välinen debatti on ollut koko viikon tulikivenkatkuista. Delegaatiot aikovat kuitenkin loppuviikosta tavata ja etsiä ratkaisua kauppasotaan. Viikonlopusta tulee siten mielenkiintoinen osakemarkkinoiden näkökulmasta. Positiivinen käänne osakemarkkinoilla on odotettavissa vasta, kun kauppasotaan saadaan ratkaisu. Epävarmuuden jatkuessa volatiliteetti pysyy korkealla ja sijoittajat myyvät kauppasodasta oletettavasti kärsivien yhtiöiden osakkeita, kuten Outokumpua.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy