Riskit globaalisti laskussa, Kiinan markkinoiden tilanne huolestuttava

Ukrainan kriisi etenee ja länsimaat ovat tehneet ensimmäiset talouspakotetoimet. Ne tosin olivat hyvin lieviä. Kriisi ei kuitenkaan ole näkynyt Sijoittaja.fi:n riski-indikaattorissa, joka on laskussa. Kiinan osakemarkkinoiden tilanne on huolestuttava.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Ukrainan kriisi etenee ja länsimaat ovat tehneet ensimmäiset talouspakotetoimet. Ne tosin olivat hyvin lieviä. Kriisi ei kuitenkaan ole näkynyt Sijoittaja.fi:n riski-indikaattorissa, joka on laskussa. Kiinan osakemarkkinoiden tilanne on huolestuttava.

Ukrainan kriisi etenee. Venäjä on jo tunnustanut Krimin itsenäiseksi valtioksi. Länsimaiden talouspakotteet ovat vielä jääneet laimeiksi. Eurooppa ja eritoten Saksa ovat niin riippuvaisia Venäjän tuontienergiasta, että seuraukset voimakkaista pakotteista tuntuvat arvelluttavan poliitikkoja. Tilannetta on vain seurattava ja katsottava, mihin se johtaa. Eskaloitumista ei toivo kukaan. Myöskään orastavaa talouskasvua ei haluta vaarantaa.

On yllättävää, että riski-indikaattorit ovat pysytelleet koko kriisin ajan alhaalla. Sijoittaja.fi:n riski-indikaattori on hetkellisen kohoamisen jälkeen jatkanut jälleen laskuaan. Riski-indikaattoria voi seurata Markkinaympäristö nyt -osiossa. Samasta osiosta löytyy keinoja suojautua riskeiltä, mikäli haluaa hakea turvaa mahdollista kriisin eskaloitumista vastaan. Myös finanssiriski-indikaattori ja USA:n osakemarkkinoiden pelkokerroin VIX-indeksi ovat pysyneet alhaalla.

Talousluvut kertovat, että USA:ssa toteutuneet luvut ovat jääneet analyytikkojen odotuksista. Euroopassa luvut ovat olleet odotuksia parempia. Ostopäällikköindeksit ennakoivat kasvua. Inflaatio-odotukset ovat hyvin alhaiset.

Kiinan tilanne sitä vastoin on huolestuttavampi

Kiinan osakemarkkinoiden (SSE300-indeksi) PE-luku on historiallisesti alhaalla, mikä houkuttelisi sijoittamaan Kiinan osakemarkkinoille. Toisaalta Kiinan osakemarkkinat ovat näyttäneet edullisilta jo pitemmän aikaa. Ajoitus ratkaisee ja tällä hetkellä näyttää, ettei aika ole juuri nyt otollinen Kiinan markkinoille sijoittamiselle.

Markkinaympäristö nyt -osion Nostot-välilehdellä on käyty tarkemmin läpi Kiinan tilannetta. Kiinan talousluvut ovat olleet selvästi odotuksia heikompia ja valuutta on heikentynyt. Mahdollinen korjausliike voi tarjota hyviä ostopaikkoja. Sitä odotellessa voi tutustua ennakkon kahdeksaan Kiina-ETF:ään, jotka löytyvät ETF-valintatyökalulla kirjoittamalla hakusanaksi Kiina.

Sinua voisi kiinnostaa
Evergranden romahdus voi kriisiyttää Kiinan asuntomarkkinat
Aika ostaa kiinalaisia internet-osakkeita?
Kiinan markkina
Sijoitusidea: Kiina A-osakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat