Öljyn hinta jyrkässä laskussa. Miten sijoittaja voi hyötyä tilanteesta?

Öljyn hinta on laskenut kuluvan vuoden huipuilta enemmän kuin osakemarkkinat. Sijoittaja voi hyödyntää hinnanlaskun kahdella eri tapaa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Öljyn hinta on laskenut kuluvan vuoden huipuilta enemmän kuin osakemarkkinat. Sijoittaja voi hyödyntää hinnanlaskun kahdella eri tapaa.

Öljyn hintakehitys

Öljyn hinta USA:ssa (West Texas Intermediate, WTI-laatu) laski jo alle 50 dollariin barrelilta ja kävi 46 dollarissa. Viimeisen 12 kuukauden aikana on totuttu, että hinta on 60-70 dollaria barrelilta. Laskua on kuluvan vuoden huipuista jo 40 %.

Syyt ovat pitkälti samoja kuin 2015-2016 hintaromahduksessa. Tällöin öljyn hinta laski alle 30 dollarin lähtötason ollessa yli 100 dollaria. Öljyvarastot ovat kasvaneet ja öljytuotanto, etenkin liuskekivituotanto, lisääntynyt. Samaan aikaan talouskasvu hidastuu, mikä laskee öljyn kysyntää.

WTI-öljyn hintakehitys viimeiset 12 kk, lähde Bloomberg

Mitä seurauksia öljyn hintakehityksellä on?

Alhaisen öljyn hinnan on ajateltu olevan hyväksi osakkeille ja taloudelle. Näin onkin, kunhan hinta ei ole liian alhainen.

Liian korkea hinta, nostaa inflaatiota, hillitsee autojen kysyntää, vähentää kulutusta ja vie liian suuren osan kuluttajien käytettävissä olevista tuloista. Liian alhainen hinta kertoo hidastuneesta kysynnästä, vähentää öljy-yhtiöiden ja liitännäisten investointeja, vaikuttaa negatiivisesti Venäjän, Brasilian ja muiden kehittyvien markkinoiden valtioiden talouksiin. Lisäksi alhainen hinta nostaa high yield -lainojen korkoja ja aiheuttaa luottotappioita öljysidonnaisten yhtiöiden velkasijoittajille.

Sopiva taso näyttäisi olevan 60-70 dollaria barrelilta. Alle 50 dollaria on jo alhainen hinta ja alle 40 dollaria on liian alhainen hinta.

Miten sijoittaja voi hyötyä tilanteesta?

Sijoittaja voi hyödyntää tilannetta kahdella tavalla:

  • Odottaa öljyn hinnan laskevan edelleen ja sijoittaa kohteisiin, jotka hyötyvät tästä
  • Odottaa pohjia ja sen jälkeistä hinnan kääntymistä nousuun. Sijoittaa kohteisiin, jotka hyötyvät hinnannoususta.

Öljyn hinnanlaskusta hyötyvät

Öljyn hinnanlaskusta hyötyvät esimerkiksi öljyn hintaa seuraavat BEAR-sertifikaatit. Tällöin on hyvä muistaa, että pörssinoteeratut tuotteet sijoittavat usein futuureihin, joiden hintakehitys poikkeaa öljyn “päivän hinnasta”. Tästä syystä sijoittaja voi pettyä, kun öljyn hinta laskee 20 %, mutta BEAR-sertifikaatin tuotto on vain 10 %. Tutki sertifikaatin tai muun pörssinoteraatun tuotteen ominaisuuksia ennen sijoitusta ja sijoita vain pieni määrä. Sellainen, jonka voit menettää kokonaan.

Turvallisempi tapa on sijoittaa kohteisiin, jotka hyötyvät raaka-aineen hinnanlaskusta. Näitä ovat mm. liikenne ja öljyä raaka-aineena käyttävät yhtiöt. Suomesta näitä yhtiöitä ovat Finnair ja Nokian Renkaat. Molemmat yhtiöt tosin ovat myös syklisiä, joten talouskasvun heikentyminen vaikuttaa näihin negatiivisesti.

ETF-markkinoilla on myös Transportation ETF:iä, mutta näistä parhaimmat ovat USA-listattuja ja siten suomalaisen yksityissijoittajan ulkopuolella.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat