Ponssen ja Wärtsilän tulokset analyysissa – mihin kurssit?

Tuloskausi käynnissä. Analyysissa Wärtsilän ja Ponssen tulokset. Miten markkinat ottavat tulokset vastaan?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi käynnissä. Analyysissa Wärtsilän ja Ponssen tulokset. Miten markkinat ottavat tulokset vastaan?

Tuloskausi käynnissä

Käynnissä on tärkein tuloskausi vuosiin. Hyvä tuloskausi voi estää osakemarkkinoiden laskun. Lue ennakkoartikkelimme:

Wärtsilä

Kirjoitimme tuloskausiennakossa, että analyytikoiden ennusteisiin pääseminen edellyttäisi supersuoritusta. Tällaista ei tullut ja Wärtsilä ei yltänyt odotuksiin. Markkinoilla odotukset ovat laskeneet (kurssi laskenut 30 %), joten on mielenkiintoista nähdä, paljonko Wärtsilä laskee tänään. Liikevaihto ja tulos kuitenkin kasvoivat ja suoritus oli siten ok.

Wärtsilän liikevaihto oli 1 330 M€ (analyytikoiden ennuste 1 315 M€) ja oikaistu liikevoitto 141 M€ (ennuste 152,8 M€). Positiivista oli, että liikevaihto ja tulos kasvoivat vertailukaudesta. Saadut tilaukset kasvoivat hiemanvertailukaudesta, mutta laskivat Q2:sta. Tilauskanta oli 16,6 % korkeammalla kuin vuosi sitten. Päivittäisen huoltotyön ja varaosakaupan kehitys on ollut odotettua hitaampaa, mikä laski Services-liiketoiminnan näkymiä.

Ponsse

Kirjoitimme, että metsäyhtiöt voivat pelastaa tuloskauden. Ponssen raportti antaa osviittaa siihen, että tämä on edelleen mahdollista. Kyseessä oli tehtaan ylösajokvartaalit, joten sijoittajan ei pidä katsoa liikevaihto- ja liiketuloslukuja. Jos kurssi laskee, niin Ponssen osakkeen ostamista kannattaa harkita. Niin vahva on kysyntä tällä hetkellä. Liikevaihto ja tulos kasvavat merkittävästi vuonna 2019, jos taloudessa ei ala laskusuhdanne.

Ponssenliikevaihto oli 124,8 M€ (ennuste 144,0 M€) ja liikevoitto 9,9 M€ (ennuste 15,0 M€). Kyseessä oli välikvartaali, jolloin Ponsse keskittyi uuden tehtaan ylösajoon. Tehtaan ylösajosta johtuen noin neljännes toimituksista siirtyi tuleville kvartaaleille. Nyt metsäkoneita valmistuu normaalisti. Yhtiön saadut tilaukset ja tilauskanta kasvoivat räjähdysmäisesti. Tilauskanta oli 282 M€, jossa on kasvua 83 % vertailukauteen nähden. Johdon mukaan metsäkoneiden kysyntä oli kovalla tasolla. Ohjaus ennallaan.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat