Vain Nokia ja metsäyhtiöt voivat pelastaa tuloskauden

Tuloskauden alkulämmittelyt on otettu ja kausi alkaa toden teolla ensi viikolla. Helsingin pörssin kurssikehityksen kannalta ratkaisevassa asiassa ovat metsäyhtiöt ja Nokia. Vain ne voivat pelastaa tuloskauden.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskauden alkulämmittelyt on otettu ja kausi alkaa toden teolla ensi viikolla. Helsingin pörssin kurssikehityksen kannalta ratkaisevassa asiassa ovat metsäyhtiöt ja Nokia. Vain ne voivat pelastaa tuloskauden.

Tuloskausi käynnissä

Q3-tuloskausi on tärkein vuosiin. Seuraamme tarkasti kotimaisten pörssiyhtiöiden ja kv-markkinoiden tuloskautta. Mikäli tuloskausi tarjoaa markkinoille pettymyksen, edessä on todennäköisesti korjausliikkeen kääntyminen laskumarkkinaksi. Hyvä tuloskausi ja näkymät voivat pelastaa markkinakehityksen.

Tuloskauden alkumetrit ovat olleet pelottavat. Vahvat tulokset USA:sta eivät ole onnistuneet kääntämään kurssikehitystä, vaan markkinasentimentti on jatkunut negatiivisena. Riskit painavat nyt markkinoilla enemmän kuin hyvät tulokset. Katso riski-indikaattorimme kehitys Markkinaympäristöstä.

Tuloskauden alku Suomessa

Kaikki teleoperaattorit ovat julkaisseet tuloksensa. Yhtiöt eivät tarjonneet yllätyksiä ja operaattoriosakkeet soveltuvatkin matalan riskin ansiosta tähän markkinatilanteeseen.

Pilviyhtiöt Basware ja F-Secure vastaavasti olivat pettymyksiä. Baswaren tulos ei riittänyt markkinoille, vaikka tulos sisälsi myös positiivisia elementtejä. F-Secure antoi tulosvaroituksen. Liikevaihdon kasvu ei toteudu odotetusti. Markkinat rankaisivat rajusti. Kotimaisten ohjelmistoyrityksen vuosi on ollut heikko. Toinen toisensa jälkeen on antanut tulosvaroituksen. Tuleeko kilpailua ulkomailta vai missä vika?

Vielä kovemman kohtalon koki Lehto. Osake laski tulosvaroituksen jälkeen 27 %. Lehto arvioi, että konsernin liikevaihto vuonna 2018 kasvaa noin 20-25 % vuoteen 2017 verrattuna (liikevaihto 597,6 miljoonaa euroa vuonna 2017), ja että liikevoitto on noin 5-6 % liikevaihdosta (10,8% vuonna 2017). Kyseessä oli jo toinen tulosvaroitus kuluvalle vuodelle. Elokuussa yhtiö ohjasi, että konsernin liikevaihto vuonna 2018 kasvaa noin 20-30 % vuoteen 2017 verrattuna (liikevaihto 597,6 miljoonaa euroa vuonna 2017), ja että liikevoitto on noin 8-9 % liikevaihdosta.

Tuloskauden onnistuminen on nyt näkemyksemme mukaan Nokian ja metsäyhtiöiden varassa. Ennakoimme, että Nordealla on vaikea viimeinen neljännes, joten ohjauksessa pysyminen olisi ihme. Tämä taas vaikuttaa negatiivisesti myös Sampoon. Teollisuusosakkeista kovimmat paineet ovat Wärtsilän harteilla. KONE, Konecranes ja Cargotec tuskin tekevät jättituloksia. Nesteen suhteen olemme luottavaisia, mutta myös odotukset ovat erittäin korkealla.

Nokialle analyytikot odottavat 5 428 M€ liikevaihtoa ja 435 M€ liiketulosta. Ericsson raportoi jo erinomaisesta Q3-tuloksesta. Liiketulos parani 6,9 miljardia kruunua. UPM-Kymmenelle markkinat odottavat 2 717 M€ liikevaihtoa ja 448 M€ liiketulosta, Stora Ensolle vastaavasti 2 666 M€ liikevaihtoa ja 354 M€ liiketulosta. Markkinat eivät kestä, mikäli nämä kolme yhtiötä pettävät odotukset.

Katso kaikki liikevaihto- ja tulosennusteet Tulosseurantataulukosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat