Tuloskausi erotti pienyhtiöistä jyvät akanoista

Pörssin pienyhtiöt tarjoavat korkeinta tuottopotentiaalia. Erottelimme pörssin pienimmistä jyvät akanoista tulosraporttien perusteella.

osakkeet sijoitusideat tulokset

Valitsimme käynnissä olevan tuloskauden perusteella kolme jyvää ja kolme akanaa. Yhtiöt on valittu pienyhtiöistä, joissa on suurempi tuottopotentiaali kuin isoissa yhtiöissä.

Osakkeita voi helposti tutkia tarkemmin Osaketyökalullamme tai Tulosseurantataulukosta, josta näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Jyvät

Raute löi Q2:lla ennusteet. Saadut tilaukset olivat matalalla tasolla, mutta tilauskanta oli lähes 50 % korkeampi kuin vuosi sitten. Kysyntä Rauten teknologialle ja palveluille jatkuu edelleen vahvana. Kysyntä on edelleen painottunut perinteisille teollistuneille markkinoille ja erityisesti Eurooppaan. Kehittyvillä markkinoilla kysyntä on hieman piristynyt, mutta painottuu vieläkin voimakkaasti yksinkertaiseen ja edulliseen teknologiaan. Rauten liikevaihdon ja liiketuloksen vuonna 2018 arvioidaan olevan edellisen vuoden tasolla. 

Marimekko löi markkinat ällikällä. Oikaistu liikevoitto oli 3,1 M€, kun analyytikkojen ennuste oli 1,0 M€. Kasvu kertyi pääosin vähittäis- ja tukkumyynnistä Suomessa sekä tukkumyynnistä Aasian-Tyynenmeren alueella. Koko vuoden kertaluonteisista kampanjatoimituksista noin puolet ajoittui toiselle neljännekselle. Aasian-Tyynenmeren alueella tukkumyynti nousi 32 prosenttia. Osa kasvusta kertyi siitä, että kolmannen neljänneksen toimituksia siirtyi katsauskaudelle. Taloudellinen asema on vahva ja hallitus tulee syksyn aikana arvioimaan erilaisia vaihtoehtoja kaupasta saatujen varojen käyttämiseksi. Marimekko nosti ohjausta liikevaihdon osalta. Marimekko-konsernin liikevaihdon arvioidaan vuonna 2018 olevan edellisvuotta korkeampi ja vertailukelpoisen liikevoiton olevan edellisvuoden tasolla tai korkeampi. 

Qt Groupin tulos oli kerrassaan huikea ja pistää miettimään, mikä on yhtiön todellinen potentiaali? Liikevaihto kasvoi yli 50 % ja liiketulos oli 1,3 M€, kun analyytikot odottivat 1 M€ tappiota.  Erityisesti kasvua tuli Amerikasta ja Aasiasta teknologia- ja autoteollisuuden asiakkuuksista. Kasvuinvestointeja ja uusia rekrytointeja on jatkettu kasvustrategian mukaisesti panostaen erityisesti myynti- ja konsultointiverkoston kasvattamiseen. Ohjausta nostettiin. Yhtiön taloudelliset tavoitteet vuodelle 2021 ovat edelleen 100 miljoonan euron vuotuinen liikevaihto sekä yli 15 prosentin liikevoittoprosentti (EBIT-%).

Akanat

Innofactor kompastui kasvuansaan. Yhtiö haukkasi liian ison palan ostaessaan Lumigaten ja kannattavuus on kadonnut. Q2:lla liikevaihto oli 17,0 M€ (ennuste 17,0 M€) ja liiketulos -0,6 M€ (ennuste 0,0 M€). Johdon mukaan varsinkin toisella vuosineljänneksellä yhtiö teki runsaasti korjaavia toimenpiteitä, joiden avulla arvioidaan pystyvän toisella vuosipuoliskolla parantamaan merkittävästi kannattavuutta. Innofactorin historiassa loppuvuosi on tyypillisesti ollut käyttökatteen osalta muutoinkin merkittävästi alkuvuotta parempi. Innofactorin vuoden 2018 liikevaihdon ja käyttökatteen (EBITDA) arvioidaan kasvavan edellisestä vuodesta 2017, jolloin liikevaihto oli 65,7* miljoonaa euroa ja käyttökate oli 1,3* miljoonaa euroa.

Martela nousi jo piensijoittajien suosiksi, mutta sitten historia toisti itseään ja käynnissä on jo toinen odotuksia heikompi vuosi. Yhtiön liiketulos oli tappiolla -0,9 M€ (ennuste 0,0 M€). Liikevoitto heikkeni edellisvuoteen verrattuna ja tähän vaikutti erityisesti kiristynyt kilpailutilanne, joka näkyi alentuneena myyntikatteena. Toimitusvarmuus on säilynyt erinomaisella tasolla ja on selkeästi korkeampi kuin vuonna 2016 ja 2017. Muut kulut jatkoivat laskuaan viime vuoteen verrattuna. Yhtiö on jatkanut investoimista Martelan malliston kehittämiseen. Markkinatilanne jatkuu haasteellisena ja toisella vuosipuoliskolla Martela keskittyy myyntivolyymin ja kannattavuuden parantamiseen. Martela laski tavoitteita, eikä 8 %:n liikevoittotavoitetta saavuteta 2018. Martela-konsernin koko vuoden 2018 liikevaihdon ja liiketuloksen arvioidaan paranevan edellisvuotisesta. Konsernin liiketulos kertyy normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla.

Suominen ehti myös olla piensijoittajien suosikki, mutta ei ole enää. Yhtiö jäi taas odotuksista. Liikevaihto oli 110,0 M€ (analyytikoiden ennuste 111,5 M€) ja oikaistu liikevoitto 2,9 M€ (ennuste 3,4 M€). Kuluttajien luottamusta mittaavat indeksit pysyivät vahvalla tasolla Suomisen päämarkkina-alueilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yhdysvaltain dollarin heikkeneminen suhteessa euroon heikensi liikevaihtoa 5,2 milj. eurolla toisella vuosineljänneksellä. Suomisen liikevoitto laski toisella vuosineljänneksellä 2,9 milj. euroon lähinnä wc:stä huuhdeltaviin tuotteisiin kohdistuneen kireän hintakilpailun vuoksi. Lisäksi yhtiöllä oli edelleen joitakin toimituskykyyn liittyviä ongelmia jotka johtuivat pääasiassa rahtipalveluiden saatavuuteen liittyvistä haasteita. Suominen laski koko vuoden ohjausta ja vaihtoi toimitusjohtajaa. Suominen täsmentää arviotaan tulevaisuuden näkymistä ja odottaa, että vuonna 2018 konsernin liikevaihto on parempi kuin vuonna 2017 ja vertailukelpoinen liikevoitto on vuoden 2017 tasolla.

Löydä lisää jyviä ja vältä akanat

 • Vertaile osakkeita pisteiden perusteella
 • Löydä helposti eri sijoitustyylien osakkeet, kuten laatuyhtiöt ja osinkoyhtiöt.
 • Tutki sijoittajan tärkeimpiä arvostuslukuja
 • Katso, minkälaisia pisteitä oman osakesalkkusi osakkeet saavat.

Jäsen - siirry osaketyökaluun tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy