Pörssiyritykset ovat huolissaan inflaatiosta ja syystä

Inflaatio on nyt pörssiyritysten huolenaihe nro yksi. Mitä se tarkoittaa osakkeiden kehitykselle?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Inflaatio on nyt pörssiyritysten huolenaihe nro yksi. Mitä se tarkoittaa osakkeiden kehitykselle?

Tuloskausi realisoi inflaatioriskin

Kirjoitimme aiemmin, että pörssiyritysten luvut kertovat kasvun hidastumisesta. Syynä tähän on kiihtynyt inflaatio, joka nakertaa myös pörssiyhtiöiden kannattavuutta, koska kustannukset ovat nousseet nopeasti.

Analyysitalo Factsetin mukaan peräti 285 nyt julkaisseista S&P 500 -indeksin yhtiöistä mainitsi inflaation tulosjulkistuksen yhteydessä. Lukema on korkein historiassa, eikä kaikki S&P 500 -indeksin yhtiöt ole edes julkaisseet vielä tuloksiaan. Factsetin mukaan sektoreista teollisuus, kulutus, rahoitus, materiaalit ja energia ovat inflaatioherkimmät.

Inflaatio ei jää väliaikaiseksi

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on puhunut pitkään, että inflaatio on väliaikaista. Tällä hetkellä markkinakonsensus kuitenkin jo on, ettei inflaatio ole väliaikaista, vaan pysyvää. Tämä näkyy selvästi viiden vuoden inflaatio-odotuksissa, jotka ovat kymmenen vuoden huippulukemissa.

Miksi korot eivät nouse?

Yksi tekijä, joka on vaikuttanut siihen, että osakkeet ovat jatkaneet nousukulkua inflaatiosta huolimatta, on korkojen pysyminen alhaalla. USA:n 10-vuotinen valtionlaina on matalammalla tasolla kuin kesällä, vaikka toteutunut inflaatio ja inflaatio-odotukset ovat selvästi korkeammalla.

Tämä johtuu siitä, että inflaatio on aiheutunut osaksi globaaleista tuotantohaasteista. Tuotteita on kysyntään nähden rajattu määrä, mikä on nostanut hintoja. Koska lopputuotteita ei pystytä tuottamaan kysyntää vastaavaa määrää, myös kasvu on hidastunut. Koroissa talouskasvu on ainakin nykytilanteessa määräävämäpi komponentti ja siitä syystä 10-vuotinen korko on pysynyt alhaalla.

Sijoittajan näkökulma

Nousseet kustannukset ovat nakertaneet tietyillä toimialoilla kannattavuutta. Yhtiöt pyrkivät siirtämään nousseita kustannuksia hintoihin, mikä edelleenkiihdyttää inflaatiota. Etenkin teollisuus- ja kulutussektorit ovat inflaatiosta huolissaan.

Markkina pelkää tuotantohaasteista ja inflaatiosta aiheutuvaa talouskasvun hidastumista, mikä on näkynyt tiettyjen osakkeiden heikossa kurssikehityksessä suhteessa tuloskehitykseen. Esimerkiksi SSAB ja Outokumpu tekevät historiallisen vahvaa tulosta, mutta kurssit ovat vielä kaukana 5 vuoden kurssihuipuista. Myös metsäsektorin ja rakennussektorin osakkeet ovat kaukana kurssihuipuista. Metsäyhtiöiden tulokset olivat Q3:lla vahvoja. Rakennussektori kärsii nousseista raaka-aineista.

Edelleen varmimpia vetoja tässä markkinatilanteessa näyttävät olevan inflaatiolle immuunit yhtiöt. Teknologiaosakkeet tuntuvat toimivan tässäkin markkinatilanteessa. Samoin rahoitussektori, mutta, jos talouskasvu hidastuu, niin rahoitussektori tipahtaa pois markkinoiden suosikkien listoilta.

Sijoittajan kannattaa nyt inflaation lisäksi tarkkailla korkokehitystä. Kun 10-vuotinen korko lähtee uudelleen nousuun ja alkaa lähestyä 2 %:n rajaa, kertoo se siitä, että markkina uskoo jälleen talouskasvuun. Silloin on aika siirtyä voimakkaasti takaisin syklisiin ja keventää korkean arvostustason kasvuyhtiöitä, jotka toimivat yleensä heikosti nopeasti nousevien korkojen ympäristössä.

Toinen skenaario on se, jossa talouskasvu hidastuu inflaation ja tuotantopuolen ongelmien vuoksi selvästi. Tämä heikentää pörssiyhtiöiden tuloskasvua 2022 ja johtaa osakemarkkinoiden heikkoon kehitykseen. Huonossa skenaariossa vuodesta 2022 tulisi bull-markkinan välivuosi.

Tutki ja vertaile osakkeita Osaketyökalulla

Osallistu rahoituskierrokseen
Sinua voisi kiinnostaa
Vastuulliset rahastot vertailussa
Kansainvälinen sijoittaminen -webinaaritallenne
Pietari Laurilan kuukausikatsaus: Ostopaikkoja USA:n ulkopuolella
Osakeidea: Booking Holdings Inc – markkinajohtaja hyötyy matkailukysynnän elpymisestä
Sijoittajan valinnat