SIJOITUS INVEST -salkku: 10 osaketta, joissa nousupotentiaalia

SIJOITUS INVEST järjestetään 30.11.-1.12. Messukeskuksessa. Ohjelma koostuu sijoittamisen puheenvuoroista, keskusteluista ja tietoiskuista. Sijoittaja.fi on mukana sisältöyhteistyökumppanina. Olemme rakentaneet SIJOITUS INVESTIIN oman mallisalkun.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

SIJOITUS INVEST järjestetään 30.11.-1.12. Messukeskuksessa. Ohjelma koostuu sijoittamisen puheenvuoroista, keskusteluista ja tietoiskuista. Sijoittaja.fi on mukana sisältöyhteistyökumppanina. Olemme rakentaneet SIJOITUS INVESTIIN oman mallisalkun.

SIJOITUS INVEST -mallisalkun tarkoitus

SIJOITUS INVEST järjestetään kahden kuukauden kuluttua. Mallisalkkumme tarkoitus on antaa sijoitusideoita ja tarjota poimintoja kiinnostavista Suomi-osakkeista.

Sijoitushoristontti on lyhyt, kaksi kuukautta. Olemme rakentaneet salkun siten, että se menestyisi lyhellä tähtäimellä unohtamatta pitkällä jänteellä sijoittavia.

Seuraa mallisalkkua artikkelin lopussa olevan lomakkeen kautta, niin saat kaikki päivitykset suoraan sähköpostiisi.

Sijoitusfilosofia

Pitkällä, yli 10 vuoden sijoitushorisontilla, arvostuskertoimet selittävät yli 80 % osakkeiden tuotoista. Lyhyellä tähtäimellä sijoittavan ongelma on, että osakekurssien lyhyen aikavälin suuntaa ei voi ennustaa. Lyhyellä aikavälillä osakekursseihin vaikuttavat monet tekijät, kuten yleinen markkinaympäristö, tulosjulkistukset ja muutokset makrotaloudellisessa ja poliittisessa ympäristössä.

Olemme ratkaisseet ongelmat seuraavasti:

  • Liikevaihto ja kannattavuus kehittyvät trendeissä
  • Positiivisen kehityksen kierre
  • Hyödynnämme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun kokonaispisteytystä. Parhaat pisteet saaneet yhtiöt ovat menestyneet yleisindeksiä paremmin myös lyhyellä aikavälillä.

Sijoituskriteerit

Kävimme läpi Q2-tulokset ja valikoimme ne yritykset, joiden suoritus Q2:lla oli positiivinen. Suoritus on kokonaisarvio yhtiön suoriutumisesta Q2:lla. Otamme huomioon yhtiön liikevaihdon ja tuloksen suhteessa analyytikoiden odotuksiin, yhtiön näkymät ja muutokset kysyntätilanteessa. Esimerkiksi konepajoilla vahva tilauskertymä voi nostaa suorituksen positiiviseksi, sillä se vaikuttaa tulevien kvartaalien tuloksentekokokykyyn positiivisesti.

Laitoimme kaikki positiivisen suorituksen osakkeet paremmuusjärjestykseen Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun kokonaispisteiden perusteella. Salkku muodostetaan TOP10-yhtiöistä.

SIJOITUSINVEST mallisalkku

Mallisalkkumme kuvitteellinen sijoitussumma on 10 000 euroa. Salkku on tasapainosalkku ja toteutettu perjantai 30.9.2016 päätöskursseilla. Tarkastelemme salkun sisältöä ja tuottoa kahden viikon välein.

Sijoitusinvest mallisalkku

Katso yhtiön tarkempi pisteytys ja tuloskommentit klikkaamalla yhtiön nimeä

Pisteytys ja tuloskommentit ovat nähtävillä vain Sijoittaja.fi -jäsenille Suomalaisten osakkeiden valintatyökalussa.

UPM-Kymmene PE = 12,4 ja osinkotuotto 4,5 % (vuoden 2016 ennusteet). Yhtiö ylitti Q2:lla jälleen ennusteet. Oikaistu liikevoitto oli 264 M€ (ennuste 250 M€). Rahavirta vahvistui entisestään ja kumulatiivinen 12 kuukauden rahavirta ylsi ennätykselliseen 1,5 miljardiin euroon. Yhtiön kasvuhankkeet ja kulujen karsiminen tuottavat tulosta. UPM odottaa kannattavuuden paranevan vuonna 2016 verrattuna vuoteen 2015.

Sampo PE = 14,2 ja osinkotuotto 5,8 % (vuoden 2016 ennusteet). Sammon tulokseen vaikuttaa merkittävästi Nordean tulos. Q2:lla Sammon voitto ennen veroja laski ja oli 477 M€ (Q2/2015 528 M€). Osakekohtainen substanssi laski 18,83 euroon. Nordean ja henkivakuutustoiminnan tulokset nousivat. Sampo uskoo tekevänsä vahvan toiminnallisen tuloksen vuonna 2016.

Technopolis PE = 7,7  ja osinkotuotto 4,3 %. Technopolis järjesti syyskuussa osakeannin, joka ylimerkittiin. Osakkeiden määrä kasvoi yli 50 %:lla. Varat käytetään käynnissä oleviin kasvuhankkeisiin. Q2:lla operatiivinen liikevoitto oli 22,5 M€ (ennuste 22,0 M€). Vuokrausaste nousi ensimmäisestä kvartaalista 93,4 %:iin. Technopolis arvioi vuoden 2016 liikevaihdon ja käyttökatteen olevan samalla tasolla (+/- 5 %) kuin vuonna 2015

Elecster PE = 12,8 ja osinkotuotto 2,9 %. Yhtiöllä oli vahva kvartaali ja johto oli yhtiön menestykseen tässä markkinatilanteessa hyvin tyytyväinen. Liikevaihto ja liiketulos kasvoivat vertailukaudesta. Liikevaihto oli 11,6 ja liiketulos 1,6 M€. Koko vuoden osalta arvioidaan, että liikevaihto kasvaa ja osakekohtainen tulos paranee maltillisesti edelliseen vuoteen verrattuna.

Sponda PE = 13,8 ja osinkotuotto 4,4 %. Q2:lla operatiivinen liikevoitto 43,8 M€ (ennuste 40,9 M€). Vuokrausaste nousi ja toiminta kehittyi positiivisesti. Sponda nosti ohjausta. Sponda arvioi nettotuottojen vuonna 2016 olevan 182-192 (aiemmin 175-190) milj. euroa. Sponda arvioi yhtiön oikaistun operatiivisen tuloksen (EPRA Earnings) olevan vuonna 2016 102-114 (aiemmin 94-110) milj. euroa.

Konecranes PE = 21,6 ja osinkotuotto 3,2 %. Konecranesin 15.9. yhtiökokous päätti Terexin Material Handling & Port Solutions -liiketoiminnan ostosta. Q2:lla oikaistu liikevoitto oli 36,0 M€ (ennuste 24,5 M€). Saadut tilaukset ja tilauskanta laskivat hieman vertailukaudesta. Ohjausta laskettiin liikevaihdon osalta. Vuoden 2016 liikevaihdon odotetaan olevan suunnilleen vuoden 2015 tasolla. Odotamme vuoden 2016 oikaistun liikevoiton paranevan vuodesta 2015.

Martela PE = 10,3 ja osinkotuotto 3,8 %. Martela terävöitti strategiaansa ja asetti tavoitteekseen, että 8 % liiketuloksen taso ilman kertaluontoisia eriä saavutetaan vuoden 2018 aikana. Q2:lla oikaistu liiketulos oli 1,2 M€ (ennuste 0,5 M€). Kustannussäästöohjelma vaikutti kannattavuuteen positiivisesti. Yhtiö vetäytyy myyntitoiminnoista Puolassa ja Venäjällä, mikä vaikuttaa loppuvuoden liikevaihtoon. Ohjausta tarkennettiin. Martela-konsernin vuoden 2016 liikevaihdon arvioidaan laskevan hieman edellisvuodesta ja IFRS liiketuloksen pysyvän edellisvuoden tasolla. Konsernin liiketulos kertyy normaalista kausivaihtelusta johtuen loppuvuosipainotteisesti.

Olvi PE = 17,5 ja osinkotuotto 3,0 %. Q2:lla Olvin myyntivolyymit kasvoivat vahvasti ja liikevoitto oli 15,5 M€ (ennuste 14,0 M€).  Toiminnan positiivista kehitystä on tukenut markkinaosuuksien kasvu, alkukesän sää markkina-alueella sekä toiminnan tehostuminen.  Valko-Venäjän liiketoiminnan kehityssuunta vaikuttaa lupaavalta. Olvi arvioi konsernin vuoden 2016 myyntivolyymin ja liikevaihdon kasvavan hieman edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2016 liikevoiton arvioidaan olevan edellis­vuoden tasolla tai kasvavan hieman.

Aspo PE = 14,4 ja osinkotuotto 5,9 %. Q2:lla Aspon liikevaihto ja liikevoitto kääntyivät kasvuun. Oikaistu liikevoitto oli 4,8 M€ (ennuste 4,0 M€). Merkittävin muutos vertailukauteen on itämarkkinan vahva euromääräinenkin kasvu ja hyvä kannattavuus. Markkinoiden yleiskehitys jatkuu heikkona, ja toimintaympäristö on poikkeuksellisen haastava. Ohjeistus säilyi muuttumattomana. Aspon liikevoitto on 17-24 miljoonaa euroa vuonna 2016 (20,6).

Cramo PE = 13,6 ja osinkotuotto 3,3 %. Kone- ja laitevuokrauksen ja siirtokelpoisten tilojen kysyntä ovat kehittyneet kuluvana vuonna myönteisesti, ja Cramo on onnistunut hyödyntämään parantunutta markkinatilannetta. Liikevaihto kasvoi Q2:lla Norjaa ja Itä-Eurooppaa lukuun ottamatta kaikilla markkina-alueilla. Oikaistu liikevoitto oli 25,4 M€ (ennuste 20,1 M€).  Kone- ja laitevuokrauksen ja siirtokelpoisten tilojen kysynnän odotetaan pysyvän hyvällä tasolla loppuvuonna. Vuonna 2016 Cramo-konsernin liikevaihto kasvaa paikallisissa valuutoissa ja EBITA-marginaali paranee vuoteen 2015 verrattuna.

Sinua voisi kiinnostaa
Acuvin liikevaihdossa nähtiin kasvua – osake jatkaa nousussa
Analyysi: Finnairin tulos pakkasella ensimmäisellä neljänneksellä
Osakemarkkinoilla rytisee – viisi vinkkiä, miten hyödyntää kurssilaskut
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat