Analyysi Nokian tuloksesta

Nokia raportoi odotuksia heikomman verkkolaiteliiketoiminnan tuloksen. Näkymät ovat kuitenkin vahvistuneet.

Nokia osakkeet tulokset

Nokian tulosanalyysi

Nokia julkisti analyytikkojen ennusteita heikomman tuloksen Q1:ltä. Nokian omistajien ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, sillä heikko tuloskunto on väliaikaista ja kestää vuoden 2018 ensimmäisen vuosipuoliskon. Tämän jälkeen 5G-investoinnit alkavat ennakoitua aiemmin ja markkinakehitys on vahvaa. Nokia on 5G-kisassa hyvissä asemissa.

Nokian liikevaihto oli 4 929 M€ (analyytikoiden ennuste 5 032 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 239 M€ (ennuste 357 M€). Verkkoliiketoiminnan liikevaihto laski 12 % ja liikevoitto (ei-IFRS) oli alhainen 43 M€. Technologiesin liikevaihto nousi 48 % ja liikevoitto (ei-IFRS) oli korkea 274 M€.

Johto odottaa koko vuoden tuloksen kehittyvän vahvasti verkkoliiketoiminnan heikohkosta alkuvuodesta huolimatta. Toimitusjohtaja Suri luottaa vahvasti siihen, että Nokia saavuttaa koko vuodelle 2018 ohjeistetun tuloksen. Luottamus perustuu ensimmäisen neljänneksen vahvaan saatujen tilausten määrään sekä tilauskantaan. Nokia odottaa myös tilausvirtaa Yhdysvalloissa toisella vuosipuoliskolla solmittavista isoista, kaupallisten 5G-verkkojen käyttöönottoon liittyvistä sopimuksista. Lisensointiliiketoiminnan ensimmäisen neljänneksen jatkuva liikevaihto kasvoi 65 % edellisvuoteen verrattuna ja kasvun odotetaan jatkuvan vahvana.

Suri odottaa vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon tuloskehityksen jatkuvan heikohkona, mutta toisen vuosipuoliskon olevan merkittävästi vahvempi. Johdon mukaan heikko suoritus oli väliaikaista. Ohjausta muutettiin. Nokia nosti näkymiään verkkoliiketoimintansa ensisijaisen kohdemarkkinan osalta ja odottaa markkinaa parempaa kehitystä koko vuonna 2018.

Analyytikoiden ennusteet

 • 0,25 euron osakekohtainen tulos vuodelle 2018
 • 0,33 euron osakekohtainen tulos vuodelle 2019

Emme usko, että analyytikot merkittävästi muuttavat koko vuoden ennusteitaan. Q2:n tulosennusteita rustataan todennäköisesti verkkoliiketoiminnan osalta alas, mutta loppuvuoden ennusteita nostetaan. Johdon viesti sijoittajille on vahva. Nokia on iskussa, kun markkinakysyntä kasvaa ja se kasvaa odotuksia nopeammin.

Johto ja omistajat samassa veneessä

Nokia ilmoitti Q1/2018 sijoitukseen perustuvaa kannustinta ylimmälle johdolle. Sijoitukseen perustuvassa järjestelyssä osallistujille tarjotaan kaksi vuoden 2018 tulosperusteista osakepalkkio-osaketta jokaista yhtä sellaista Nokian osaketta kohti, jotka he ostavat vapaaehtoisesti omilla varoillaan vapailta markkinoilta. Hallitus haluaa, että omistajilla ja johdolla on yhtenäiset intressit.

NÄKYMÄT (tiivistetysti)

Nokia

 • Ei-IFRS-liikevoittoprosentti 9-11 % koko vuonna 2018 ja
 • 12-16 % koko vuonna 2020
 • Laimennettu eiIFRSosakekohtainen tulos 0,23 – 0,27 euroa koko vuonna 2018 ja
 • 0,37 – 0,42 euroa koko vuonna 2020
 • Kasvava osinko vuodelta 2018 (0,19 eur vuodelta 2017)
 • Jatkuva vapaa kassavirta hieman positiivinen koko vuonna 2018 ja selvästi positiivinen koko vuonna 2020

Nokian verkkoliiketoiminta

 • Nokia arvioi Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihdon kasvavan sen ensisijaista kohdemarkkinaa paremmin vuonna 2018 ja pidemmällä aikavälillä ja liikevoittoprosentin kasvavan koko vuoden 2018 ja koko vuoden 2020 välillä
 • Liikevoittoprosentti 6-9 % koko vuonna 2018 ja 9-12 % koko vuonna 2020
 • Nokian verkkoliiketoiminnan ensisijaisen kohdemarkkinan noin 1-3 %:n supistuminen koko vuonna 2018 vuoteen 2017 verrattuna
 • 5G-teknologian kiihtyvä asiakaskysyntä ja kaupallisten 5G-verkkorakennushankkeiden arvioitu alkaminen vuoden 2018 loppua kohden

Nokia Technologies

 • Lisensointiliiketoiminnan jatkuva liikevaihto 10 %:n kertyvä vuotuinen kasvuprosentti (compound annual growth rate, CAGR) kolmivuotisen, vuoden 2020 loppuun asti ulottuvan kauden aikana (jatkuva liikevaihto oli 1,3 miljardia vuonna 2017)
 • Liikevoittoprosentti Kasvu noin 85 %:een koko vuonna 2020

Lisätietoa Sijoittaja.fi:n jäsenille

Nordea sitä vastoin oli pettymys. Analyytikkojen ennusteet olivat poskettoman korkealla, kuten ennakoimme tulosennakkoartikkelissa. Nordea ei yltänyt lähellekään ennusteita. Lue kommentti täältä. KONEen näkymät piristyivät, vaikka valuuttakurssit rassasivat suoritusta. Lue kommentti täältä.

Katso juuri päivitetyt analyytikkojen ennusteet tuleville tulosjulkistajille. Tänään vuorossa Nokia ja Outokumpu. Nokialla mahdollisuus lyödä ennusteet? Outokummun tulosennusteita laskettu!

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

Seuraa suomalaisten osakkeiden tulokautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssäSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy