Kehittyvät markkinat – Paras sijoituskohde vuodelle 2018?

Mikä on paras sijoituskohde vuonna 2018? Kehittyvät markkinat ovat menestyneet heikosti eurokriisin jälkeen, nyt markkinat näyttävät jälleen kääntymisen merkkejä. Vuosi 2018 näyttää lupaavalta.

ETF markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Kehittyvät markkinat – Paras sijoituskohde vuodelle 2018?

Mikä on paras sijoituskohde vuodelle 2018? Kehittyvät markkinat ovat olleet finanssikriisin jälkeisellä nousukaudella yksi heikoiten pärjänneitä sijoituskohteita. Kuumien vuosien jälkeinen jyrkkä tiputus, yhtä vauhdikas nousu ja eurokriisin jälkeen pettymyksiä vuosi toisensa jälkeen. Onko sijoitus kehittyville markkinoille hullun hommaa, vai historiallinen mahdollisuus? Vuosi 2018 näyttää lupaavalta. (Kasvatimme kehittyvien markkinoiden allokaatiopainoa mallisalkuissamme alkuvuonna.)

Paras sijoituskohde on useimmiten sellainen, jolla on houkutteleva arvostustaso, vahva tulos- ja kurssimomentti, vakaantunut kannattavuus ja kasvavat rahavirrat puolellaan. Kehittyvät markkinat täyttävät jokaisen kriteerin.

Kehittyvillä markkinoilla houkutteleva arvostustaso

Euroopan ja Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden nousu ja positiivinen tulostrendi on ei ole näkynyt pelkästään hyvinä tuottoina, vaan myös arvostustasojen kohoamisena lähelle aiempien syklien huippuja. Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotto-odotuksia ennustavat parhaiten liiketoimintasyklin yli katsovat ja tasaisesti kehittyvät mittarit, kuten 10 vuoden keskimääräisestä osakekohtaisesta tuloksesta laskettava Shillerin PE, hinta/liikevaihto eli P/S-luku ja Warren Buffettin suosima osakkeiden markkina-arvon ja BKT:n suhdeluku.

Yhdysvalloissa arvostustaso on erittäin venytetty, eikä Euroopan osakemarkkinoitakaan voi enää kutsua polkuhintaiseksi. Sen sijaan kehittyvät markkinat vaikuttavat yhä historiallisen edullisilta kaikilla arvostusmittareilla katsottuna (alla oranssilla viivalla P/S-luku ja markkina-arvo/BKT kehittyville markkinoille.)

paras sijoituskohde 2018: Arvostustaso, P/S-luku Kuva: Markkinaympäristö. Kehittyvät markkinat ovat P/S-luvulla mitattuna edulliset suhteessa kehittyneisiin markkinoihin.

Kehittyvät markkinat Buffettin mittarilla halpa

Paras sijoituskohde 2018: Arvostustaso, markkina-arvo/BKT Kuva: Markkinaympäristö. Suuret kehittyvien markkinoiden maat ovat Warren Buffettin suosimalla mittarilla lähellä finanssikriisin pohjien arvostustasoa.

Vahva myötätuuli tukena

Kehittyvien markkinoiden tuloskehitys ja tulosodotukset lähtivät voimakkaaseen nousuun vuonna 2017, ja analyytikot ovat jatkaneet tulosennusteiden nostoa 2018 alkuvuoden aikana. Paranevien fundamenttien ja kasvavien analyytikkoennusteiden lisäksi osakemarkkinoilla kehittyvät markkinat olivat vuonna 2017 yksi vahvimmista osakemarkkinoista. Viime kuukausien kurssilaskusta huolimatta kehittyvien markkinoiden (MSCI Emerging Markets) tuotto on edelleen plussalla vuoden alusta, kun lähes kaikki länsimarkkinat ovat tippuneet useita prosentteja.

Paras sijoituskohde 2018: Kehittyvät markkinat vahvassa nousutrendissä Kuva: Yardeni Research. Kehittyvät osakemarkkinat ovat olleet vahvassa nousussa edellisen vuoden aikana, ja ne ovat pärjänneet kehittyneitä markkinoita paremmin myös viime kuukausien markkinalaskussa. Paras sijoituskohde 2018: Kehittyvien markkinoiden tuloskasvu vahvaa Kuva: Yardeni Research. Kehittyvien markkinoiden tulokset ovat lähtenyt vahvaan kasvuun usean vuoden paikallaan junnaamisen jälkeen.

 

Suursijoittajien suosima sijoituskohde alkuvuonna 2018

Viimeisen kuukauden aikana suursijoittajat vetivät vimmalla rahojaan ulos Yhdysvaltojen ja Euroopan osakemarkkinoilta. Nettomääräiset rahavirrat kehittyneille markkinoille olivat reilusti negatiiviset. Useimmiten kehittyvät markkinat reagoivat markkinalaskuihin ja osakemarkkinapaniikkeihin voimakkaammin kuin kehittyvät markkinat, mutta nyt tilanne on päinvastainen. Kehittyvät markkinat keräsivät edellisen kuukauden aikana reilusti lisää rahavirtoja, ja ne ovat keränneet uusia sijoituksia viimeisten kuukausien aikana nopeammin kuin vuosiin.

Paras sijoituskohde 2018: Suursijoittajat sijoittavat kehittyville markkinoille Kuva: Markkinaympäristö. Suursijoittajat vetivät massiivisesti rahoja ulos kehittyneiltä markkinoilta ja sijoittivat samaan aikaan uutta pääomaa kehittyville markkinoille.

Raaka-aineiden kääntyminen tukee kehittyviä markkinoita

Raaka-aineiden lyhyt historia muistuttaa monessa mielessä kehittyvien markkinoiden lähihistoriaa. 2000-luvun alkupuoli oli vauhdikas, finanssikriisissä tultiin alas rajusti ja eurokriisin jälkeen tuottokehitys on ollut heikkoa. Historiallisesti tällaiset tilanteet ovat yleensä ennakoineet raaka-aineiden osakkeita parempaa menestystä seuraavina vuosina.

Raaka-aineiden kääntyminen tukee kehittyviä markkinoita, sillä useiden kehittyvien markkinoiden taloudet ja pörssiyhtiöiden tulokset nojaavat vahvasti edelleen raaka-aineiden hintakehitykseen. Todettakoon kuitenkin, ettei yhteys ole niin voimakas kuin aiemmin, sillä raaka-aineriippuvaisen materiaalisektorin yhtiöiden osuus MSCI Emerging Markets -indeksissä on laskenut huomattavasti takavuosista (vajaasta 30 %:sta noin 14 %:iin vuoden 2011 jälkeen).

Paras sijoituskohde 2018: Raaka-aineet tukevat kehittyvien markkinoiden nousua Kuva: Markkinaympäristö. Raaka-aineiden alamäki kääntymässä takaisin nousuun?

Mikä on paras sijoituskohde kehittyvillä markkinoilla? (vain jäsenille)

Mitkä maat ovat kaikkein houkuttelevimpia sijoituskohteita kehittyvillä markkinoilla? Mitkä ETF-rahastot ja rahastot antavat parhaan tuotto-odotuksen? Lue analyysimme, ja pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden kehityksestä uudistuneen markkinaympäristön ja indeksityökalun avulla.

Tämä osio on tarkoitettu jäsenillemme.

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

jasensisalto_kirjauduSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy