Yllättävät poiminnat kotimaiselta tuloskaudelta

Tuloskausi Suomessa on saatu pakettiin. Teemme lyhyen yhteenvedon ja poimimme muutaman yllättäjän kotimaisista pörssiyrityksistä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi Suomessa on saatu pakettiin. Teemme lyhyen yhteenvedon ja poimimme muutaman yllättäjän kotimaisista pörssiyrityksistä.

Tuloskauden yhteenveto

Toinen kvartaali sujui kotimaisilta pörssiyrityksiltä mollivoittoisesti verrattuna erittäin vahvaan Q1:seen. Seurannassamme olevista yrityksistä:

  • Positiivisesti suoriutui 34 yritystä
  • Neutraalisti suoriuitui 25 yritystä
  • Negatiivisesti suoriutui 51 yritystä.

Kotimaisten pörssiyritysten yhteenlaskettu liikevaihto jäi 0,2 % analyytikkojen ennusteista. Yhteenlaskettu oikaistu liikevoitto jäi vastaavasti 0,8 % ennusteista.

Positiiviset suoriutujat

Absoluuttisesti parhaiten suoriutui Nokia, jonka oikaistu liikevoitto ylitti odotukset 98 M€:lla. Lue lisää Nokiasta. Seuraavaksi parhaiten suoriutui Telia, jonka tulos ylitti odotukset 41 M€:lla. Kolmanneksi paras oli Finnair, jonka tulos oli 17,3 M€:a ennusteita parempi.

Suhteellisesti paras oli yllättäen Biohit. Biohitin liiketulos oli 7,4 M€ ja ennuste -2,1 M€. Suuri ero johtuu siitä, että liiketulos sisälsi yhteisyrityksestä irtautumisesta kirjatun 8,4 milj. euron suuruisen tuoton. Biohitin liikevaihto oli 4,1 M€ (vertailukausi 3,8 M€). Liikevaihdon kasvua vauhdittivat GastroPanel ja pikatesti. Liikevaihdon kasvuun vaikutti negatiivisesti euron vahvistuminen suhteessa puntaan sekä tietyistä Kiinan tullimuodollisuuksista johtuvat toimitusten viivästymiset, joiden seurauksena merkittäviä asiakastoimituksia siirtyi toiselle vuosipuoliskolle, jonka aikana liikevaihdon kasvun odotetaan nopeutuvan. Johdon mukaan ensimmäisellä vuosipuoliskolla yhtiö sai erinomaiset tutkimustulokset tupakoinnin lopettamistutkimuksesta. 

Biohitin läpilyöntiä on odotettu vuosikausia. Yhtiö liikkuu nyt oikeaan suuntaan. Ehkä ensi vuonna on Biohitin läpilyöntivuosi. On myös mahdollista, että yhtiöstä tehdään ostotarjous. Johdon mukaan Biohit sai ensimmäisellä vuosipuoliskolla erinomaiset tutkimustulokset tupakoinnin lopettamistutkimuksestamme ja Biohit Oyj:n liiketoiminnan kehittämisen painopisteenä ovat tähän käyttöindikaatioon liittyvät kotimaista sekä kansainvälistä jakelua koskevat neuvottelut ja valmistelut. Tupakoinnin lopettamistutkimuksen tulokset ovat herättäneet suurta kiinnostusta niin yhtiötä, kuin tuotteen valmistus- ja jakeluoikeuksia kohtaan ja kaupallisia neuvotteluita on käynnissä useita.

Suhteellisesti hyvin menestyivät myös Suomen Hoivatilat ja Capman sekä tappioita selvästi ennusteita enemmän kutistaneet Qt ja Honkarakenne. Onnistujien joukosta kannattaa vielä nostaa Pöyry, joka on vuosikausia kestäneen korpitaipaleensa jälkeen saanut kelkan käännettyä. Kulujen pienentyminen näkyi positiivisesti kannattavuudessa ja kysyntä on parantunut. Tilauskanta kääntyi kasvuun vertailukaudesta. Uuden ohjeistuksen mukaan:” Konsernin oikaistun liiketuloksen arvioidaan parantuvan selvästi.”

Pienistä yhtiöistä sijoittajan kannattaa ehdottomasti seurata myös Componentaa. Osake on erittäin korkean riskin senttiosake, joka taistelee eloonjäämisestä. Osavuosikatsauksessa oli positiivisia indikaattoreita. Kovana saneerausjohtajana tunnettu Harri Suutari on onnistunut. Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 46,3 M€ (vertailukelpoinen liikevaihto Q2/2016 oli 46,4 M€). Liikevoitto ilman vertailukelpoisuuten vaikuttavia eriä oli 1,2 M€ (Q2/2016 0,1 M€). Vertailukelpoinen luku tarkoittaa nykyisiä vuoden 2017 jatkuvia toimintoja, josta on poistettu myytyjen Suomivalimon ja Pistonsin luvut sekä Hollannista ja Turkista veloitetut tuotemerkki- ja hallintopalveluveloitusten vaikutukset. 

Componentan kannattavuutta paransivat erityisesti kiinteiden kustannusten pienentyminen sekä vertailukautta paremman likviditeettitilanteen mahdollistama tehokas tuotannon ja logistiikan suunnittelu sekä toteutuminen. Componenta allekirjoitti katsauskauden jälkeen sopimuksen omistamiensa Componenta Turkin osakkeiden myynnistä Döktaş Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.:lle, jonka omistaa Componenta Turkin johto. Lähitulevaisuuden painopistealueita ovat saneerausohjelmien toteuttaminen ja niiden edellyttämän rahoituksen varmistaminen sekä operatiivisen liiketoiminnan tehostaminen. 

Helsingin Käräjäoikeus vahvisti Componentan saneerausohjelman 23.8. Konsernin velat vähenevät 119 M€, mikä vahvistaa konsernin omaa pääomaa. Velkaleikkausten jälkeen velat ovat noin 10 M€. Johdon mukaan saneerausohjelmien sekä Componenta Turkin osakkeiden myynnin jälkeen toiminnan jatkuvuuteen liittyvä epävarmuus on vähentynyt. Componenta haki katsauskauden päätyttyä Ruotsissa takomoliiketoimintaa harjoittaneet Componenta Wirsbo AB:n ja Componenta Arvika AB:n konkurssiin. Konkurssit vähentävät konsernin velkoja, mutta laskevat liikevaihtoa. Yhtiö odottaa vuoden 2017 jatkuvien liiketoimintojen liikevaihdon ilman Componenta Wirsbo AB:ta ja Componenta Arvika AB:ta olevan 110 – 130 Me. Vastaavan käyttökatteen ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä odotetaan olevan 4 – 6 Me.

Epäonnistujat

Absoluuttisesti liiketulosennusteesta jäi eniten Outokumpu. Yhtiö antoikin tulosvaroituksen ennakkoon. Oikaistu liiketulos oli 145 M€ ja ennuste 191 M€. Muita pettymyksiä isoista yhtiöistä olivat Fortum, Metso, Orion.

Caverion oli suhteellisesti pahimpia pettymyksiä. Yhtiön ongelmat eivät näytä hellittävän. Yhtiöllä on vielä 15 riskiprojektia, joista suurin osa saadaan päätökseen tänä vuonna. Myös Martela ja Bittium jäivät selvästi tulosodotuksista. Bittium tosin loivensi pettymystä asettamalle itselleen korkeammat keskipitkän aikavälin kasvutavoitteet.

Katso päivitetyt ennusteet

Katso tulosennustetaulukostamme kaikkien yhtiöiden suoritus Q2:lla sekä EPS- ja osinkoennusteet vuodelle 2017. Esimerkiksi Nokialle analyytikot odottavat 0,27 euron osakekohtaista tulosta ja 0,18 euron osinkoa vuodelta 2017. Nokia tosin on itse sanonut kertovansa pääoman optimointiohjelmasta Q3:n yhteydessä.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat