Helsingin pörssin 20 suurimman yrityksen kehitys 10 vuodessa

Kymmenen vuotta on useimmille osakesijoittajista pitkä aika. Tarkastelimme, miten 20 tunnettua kotimaista pörssiyritystä ovat muuttuneet 10 vuodessa. Entä, miltä näyttää näiden yhtiöiden tulevaisuuden ennusteet?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Kymmenen vuotta on useimmille osakesijoittajista pitkä aika. Tarkastelimme, miten 20 tunnettua kotimaista pörssiyritystä ovat muuttuneet 10 vuodessa. Entä, miltä näyttää näiden yhtiöiden tulevaisuuden ennusteet?

Edellinen suhdannehuippu oli 2007

Kymmenen vuoden takainen noususuhdanne päättyi taloushistorian pahimpaan globaaliin lamaan finanssikriisiin. Vuosi 2007 oli finanssikriisiä edeltävän noususuhdanteen huippuvuosi.

Globaali talous on selvinnyt finanssikriisistä ja Eurooppaa ravistelleesta velkakriisistä. Talous on vihdoin pääsemässä nousuun. Suhdannehuipusta ei vielä voida puhua, sillä korot ovat edelleen historiallisen matalalla tasolla. Lue, miten osakemarkkinat tyypillisesti kehittyvät korkojen noustessa.

Aika näyttää, mikä vuosi on tämän noususyklin huippuvuosi. Sijoittajan kannattaa kuitenkin aika ajoin tarkastella isoa kuvaa ja sitä missä vaiheessa nyt ollaan fundamenttien perusteella edelliseen huippuun verrattuna. Pelkkä osakekurssien tuijottaminen nimittäin vääristää isoa kuvaa.

Miten suuryhtiöt ovat kehittyneet?

Alla olevassa taulukossa ovat 20 tunnetulle kotimaiselle suurelle pörssiyritykselle vuoden 2007 liikevaihdot, oikaistut liiketulokset ja osakekohtaiset tulokset sekä vastaavat ennusteet vuodelle 2017.

KONE on joukosta ainoa, joka on pystynyt enemmän kuin kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa, liiketuloksensa ja osakekohtaisen tuloksensa. KONEen EPS on kasvanut peräti 271 %.

Seuraavaksi parhaiten ovat kehittyneet UPM-Kymmene, jonka EPS on kasvanut 115 %:ia. ja tilapäisistä ongelmista tällä hetkellä kärsivät Amer Sports ja Huhtamäki. Amer Sportsin liiketulos on yli kaksinkertaistunut ja EPS noussut 71 %. Huhtamäen EPS vastaavasti on noussut peräti 191 %. Muita onnistujia ovat Nokian Renkaat, Orion, Tieto ja Wärtsilä.

Heikoiten 10 vuoden periodille ovat kehittyneet Fortum, Metso, Nokia, Outotec ja YIT. Fortum on kärsinyt viime vuodesta alhaisesta sähkön hinnasta. Käänne positiiviseen on tapahtumassa, mutta hitaasti. Metso ja Outotec vastaavasti ovat kärsineet raaka-aineiden hinnanlaskusta seuranneesta kaivosteollisuuden lamasta. Nokia vastaavasti on esimerkki teknologiayhtiöihin liittyvästä riskistä. Vuonna 2007 Nokia oli matkapuhelinmarkkinoiden ykkönen. Nykyään yhtiö on selvästi pienempi. Onneksi kuitenkin tulevaisuus näyttää jälleen valoisalta. Lue artikkeli, miksi nyt kannattaa omistaa Nokiaa.

Sijoittajan taulukot 20 suuryritykselle

Keräsimme toiseen taulukkoon sijoittajille hyödyllisten tunnuslukujen ja arvostuslukujen kehitystä 10 vuoden periodilla. Lisäksi teimme jokaiselle osakkeelle 10 vuoden ennusteet. Miltä 20 suuryritystä näyttävät 10 vuoden päästä? Sijoittaja voi molempien taulukoiden avulla arvioida osakkeiden houkuttelevuutta sijoituskohteena huomioiden, että 10 vuoden ennusteisiin liittyy suurta epävarmuutta.

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
Mistä tuotto syntyy?
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat