Tuloskausi käynnissä – mitä odottaa?

Tuloskausi käynnistyy toden teolla tänään, kun esimerkiksi KONE julkisti tuloksensa. Odotukset tuloskauden suhteen ovat korkealla.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi käynnistyy toden teolla tänään, kun esimerkiksi KONE julkisti tuloksensa. Odotukset tuloskauden suhteen ovat korkealla.

Tulosennusteet laajasti kasvussa

Pörssiyritysten tulosten odotetaan maailmalla nousevan. Odotukset ovat Q2:n suhteen kohtuulliset ja ne tullaan todennäköisesti ylittämään. Loppuvuodelle odotukset ovat jo selvästi korkeammalla. Arvostustasot ovat USA:ssa ja Suomessa korkealla.  Sen sijaan kehittyvillä markkinoilla (sininen), Euroopassa (vihreä) ja Japanissa (ruskea) arvostustasot vaikuttavat edelleen kohtuullisilta.

Suomessa pörssiyritysten tulokset ovat trendinomaisesti kasvaneet vuodesta 2013 lähtien (violetti viiva). Vuoden 2016 alussa nähtiin notkahdus, mutta trendi on kääntynyt positiiviseksi. Tulosennusteet (keltainen viiva) ovat kääntyneet jyrkkään kasvuun. Kasvun onkin oltava jyrkkää sillä pörssikurssit ovat korkeimmalla tasolla kymmeneen vuoteen ja nousu on ollut viimeisen 12 kk:n aikana tulosennusteita voimakkaampaa.

 

Onnistujat ja pettymykset

Kuluvan vuoden ensimmäinen kvartaali sujui kotimaisilta pörssiyrityksiltä positiivisesti.

  • Liikevaihdot ylittivät ennusteet 2,0 %:lla
  • Liiketulokset ylittivät ennusteet 5,5 %:lla

Arvioimme pörssiyritysten kokonaissuoritusta kvartaalilla. Huomioimme myös näkymät ja muutokset tilauskertymässä ja tilauskannassa. Seurannassamme olevista yrityksistä:

  • 37 yrityksen suoritus oli positiivinen
  • 18 yrityksen suoritus oli neutraali
  • 21 yrityksen suoritus oli negatiivinen.

Kokonaisuutena Helsingin pörssin yritykset suoriutuivat vuoden ensimmäisestä kvartaalista kiitettävästi. Ilahduttavinta oli liikevaihtojen kääntyminen selvään nousuun.

Parhaimmat onnistujat ja suurimmat pettymykset

Onnistujia oli iso liuta. Metalliyritykset SSAB ja Outokumpu tekivät vahvat odotuksia paremmat tulokset. Outokumpu tosin antoi tulosvaroituksen toisesta kvartaalista ja odottaa käyttökatteen olevan 200 M€:a. Tulosvaroituksessa positiivista oli se, että kysyntä jatkuu suotuisana. Analyytikoiden odotukset H2:lle ovat olleet laimeat.

Muita positiivisia suoriutujia isommista pörssiyrityksistä olivat UPM-Kymmene, jonka tulosparannus tuli kasvusta. Myös Fortum ylitti odotukset. Positiivista oli se, että liiketulos kääntyi nousuun yhdeksän laskukvartaalin jälkeen. Tiedon liikevaihto ja liiketulos olivat odotuksia paremmat. Unohtaa ei myöskään voi Nokiaa, joka teki selvästi kilpailijaa Ericssonia paremman suorituksen. Toistaako kaava itseään myös tänä kvartaalina? Ericsson antoi jälleen tulosvaroituksen, joka on laskenut myös Nokiaa. Lue tästä, mitä Nokia-sijoittajan kannattaisi tehdä.

Pienemmistä yhtiöistä löytyy paljon positiivisia yllättäjiä. Etenkin Ponsse, Etteplan ja Exel Compositesylittivät tulosodotukset selvästi. Exel Composites sai vihdoin liikevaihdon ja tuloksen selvään kasvuun. Ponssen kannattavuus ylitti odotukset roimasti. Etteplanin suoritus oli vahva joka rintamalla ja siihen vaikutti selvästi piristynyt kysyntä.

Suuret pettymykset olivat harvassa. Heikoimmasta suorituksesta vastasi Stockmann. Oriola-Kd ja Caverion suorituivat heikosti. Myös Nokian Renkaiden tulos oli alle analyytikkojen odotusten, mutta heikompaa tulosta kompensoi odotuksia korkeampi liikevaihto ja tulosohjauksen nosto.

Positiivisia ja negatiivisia tulosvaroituksia

Tähän mennessä negatiivisen tulosvaroituksen ovat antaneet:

Positiivisen tulosvaroituksen ovat antaneet:

KONEen tulos jäi alle odotusten

KONEen liikevaihto oli 2284,4 M€ (analyytikoiden ennuste 2 296,8 M€) ja liiketulos 326,4 M€ (ennuste 337,3 M€). Tilauskanta kasvoi hieman vertailukaudesta. Saadut tilaukset olivat vertailukauden tasolla, mutta kasvoivat vertailukelpoisin valuutoin 1 %:n vuoden takaisesta. Tilaukset vakiintuivat Kiinassa ja myös liikevaihdon lasku loiveni Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Kiinan markkinan kohentuminen on KONEelle positiivista. Kiinan BKT kasvoi 6,9 % vuoden toisella kvartaalilla. Kiinan talouden piristymisen pitäisi alkaa näkyä positiivisesti myös KONEen tilauskertymässä ja liikevaihdossa. Vielä toisella kvartaalilla ei kuitenkaan näkynyt merkkejä kasvusta.

Ohjausta täsmennettiin. KONE odottaa nyt liikevaihdon kasvavan 1-3 % vertailukelpoisin valuuttakurssein ja liikevoiton olevan 1 200-1 280 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttojen muuntokurssit pysyisivät tammi-kesäkuun 2017 keskimääräisellä tasolla.

Seuraa tuloskauttaa Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat