ETF-sijoittamisen perusteet – Tiedätkö nämä 6 perusasiaa?

ETF on pörssinoteerattu rahasto ja niitä on yli 6 000 kappaletta. ETF:issä on on eroja. Kokosimme kuusi perusasiaa ETF-sijoittamisesta, jotka jokaisen sijoittajan olisi hyvä tietää ETF-sijoittamista aloittaessa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

ETF on pörssinoteerattu rahasto ja niitä on yli 6 000 kappaletta. ETF:issä on on eroja. Kokosimme kuusi perusasiaa ETF-sijoittamisesta, jotka jokaisen sijoittajan olisi hyvä tietää ETF-sijoittamista aloittaessa.

ETF-sijoittamisen perusteet

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa, kuten alan johtavat toimijat ja sijoitusstrategit pienemmillä kuluilla. Keräsimme ETF-sijoittamisen perusteet listan. Tiedätkö jo nämä 6 perusasiaa? Lue myös ETF-sijoittamisen hyödyistä ja miten valitsen tehokkaimman ETF:n.

1. Kulut

TER-luku kertoo ETF:n juoksevat kulut. ETF-rahastoilla TER on käytännössä identtinen hallinnointipalkkion kanssa. Kuluja kannattaa verrata aina samaa omaisuusluokkaa tai markkina-aluetta seuraavien ETF:ien välillä. Kuluja vertaillessa kannattaa huomioida myös osto- ja myyntihintojen erotus. Mitä pienempi erotus on, sitä vähemmän ETF:n ostosta tai myynnistä aiheutuu kuluja. (Välittäjät veloittavat ETF:n kaupankäynnistä lisäksi oman välityspalkkion)

2. Tuottoero indeksiin

ETF:n tuoton ja seurattavan indeksin tuoton ero tulisi olla mahdollisimman pieni. Osakelainauksella ETF:t voivat parantaa tuottoaan.

3. Koko

Koolla tarkoitetaan ETF:n hallinnoimia varoja. Suurimmissa ETF:issä on miljardien dollarien varat. Isot ETF:t ovat yleensä likvidimpiä ja halvempia kuin pienet ETF:t.

4. Rakenne (Fyysinen vs. synteettinen)

Fyysiset ETF:t ostavat rahastoon seurattavan indeksin osakkeet. Synteettiset ETF:t rakentuvat tuotonvaihtosopimuksilla – yleensä ETF:n liikkeellelaskijan ja investointipankin välillä. Synteettisessä ETF:ssä on siten vastapuoliriskiä, mutta se on rajattu alle 10 %:iin. Sama vastapuoliriskisääntö koskee myös fyysisiä ETF:iä ja perinteisiä rahastoja. Synteettisen ETF:n omistajan varojen turvana on vakuuskori, joka on turvallinen. Vastapuoliriskin vastineeksi synteettiset ETF:t seuraavat usein indeksiä tarkemmin ja tarjoavat yleensä kilpailukykyisemmän vaihtoehdon erityisesti vähemmän likvideille alueille sijoitettaessa.

5. Tuotto-osuuden jako

Osa ETF:istä jakaa tuotto-osuutta eli “osinkoa”. Toiset ETF:t sijoittavat saadut osingot takaisin rahastoon. Verotuksellisesti edullisin vaihtoehto on valita ETF, joka ei jaa tuotto-osuutta ulos.

6. Verotus

ETF:n kotipaikka vaikuttaa sen verokohteluun. Irlantiin tai Luxemburgiin rekisteröidyt ETF:t eivät peri lähdeveroja. Lue lisää ETF-rahastojen verotuksesta.

ETF-työkalulla löydät helposti tehokkaimmat ETF-rahastot

Olemme kehittäneet ETF-työkalun, jolla löydät helposti parhaat ja tehokkaimmat omaan sijoitustyyliisi sopivat ETF-rahastot. ETF:t järjestyvät automaattisesti niiden yhteenlaskettujen tehokkuuspisteiden mukaan, joten voit olla varma ettet tee kalliita pikkuvirheitä.

Hyödynnä ETF-työkalun Sijoitusideat

Valintaasi helpottaaksemme listasimme kategorioittain parhaat ja tehokkaimmat ETF-rahastot valmiiksi ETF-työkalun Sijoitusideat-osioon.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää rahastosijoittamisesta
Viikon kansainvälinen kasvuosake: tekoälytuotteet tukevat ServiceNow:n kasvua
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat