Miten valitsen ETF:n?

ETF on pörssinoteerattu rahasto ja niitä on yli 6 000 kappaletta. ETF:issä on on eroja. Mikä on tärkein päätös ETF:n valinnassa ja miten vertailen ETF:iä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

ETF on pörssinoteerattu rahasto ja niitä on yli 6 000 kappaletta. ETF:issä on on eroja. Mikä on tärkein päätös ETF:n valinnassa ja miten vertailen ETF:iä?

Mihin sijoitat ratkaisee tuottosi

Ensin sinun pitää päättää, mihin sijoitat. Sijoitatko osakkeisiin vai korkoihin vai kenties kiinteistösijoitusyhtiöihin. Jos valintasi on osakkeet, seuraavaksi sinun pitää päättää sijoitatko laajasti kaikkiin maailman osakkeisiin, USA:laisiin, eurooppalaisiin vai kehittyville markkinoille? Seuraava pähkäilyn kohde on sijoitustyyli. Sijoitatko markkinaindeksin, kuten OMX Helsinki 25 tai S&P 500 -indeksin, mukaisesti, laatuosakkeisiin, osinko-osakkeisiin vai kenties pienyhtiöihin?

Mihin sijoitat, on tärkein päätöksesi ja se ratkaisee tuottosi. Lue tästä lisää, miten eri osakestrategiat ovat tuottaneet.

Miten valitsen ETF:n?

Mihin sijoitat on päätöksistä vaikeampi. Tämän jälkeen ETF:n valinta on helppoa. ETF:ien välilläkin on eroa. ETF:t voidaan pistää paremmuusjärjestykseen tehokkuuden perusteella. Tärkein tehokkuuden mittari on tuottoero indeksiin (tracking difference). Se kertoo, kuinka paljon ETF:n tuotto jää indeksin tuotolle. Tehokas ETF pääsee indeksin tuottoon, tehoton jää indeksin tuotosta jopa yli 0,5 %:ia vuodessa.

Muita tehokkuuden mittareita ovat tuottoeron vaihtelu, TER eli juoksevat kulut (ETF-rahaston hallinnointikulu), ETF:n likviditeetti, verotus ja valuutta.

Suomalaisen sijoittajan kannattaa suosia ETF:iä, joilla on seuraavat ominaisuudet:

  • Pieni tuottoero indeksiin ja tuottoeron vaihtelu
  • Alhainen TER
  • Kapea osto- ja myyntihinnan välinen erotus
  • ETF:n koko (hallinnoitavat varat) on riittävä
  • ETF ei jaa tuotto-osuutta, jolloin sijoittaja säästyy tuotto-osuuden jaosta perittävältä lähdeverolta
  • Kaupankäyntivaluutta on euro, jolloin säästyy valuutanvaihtokuluilta

Aina ETF:n valinnassa kaikki halutut kriteerit eivät täyty. Esimerkiksi valuutanvaihtokulu on verrattaen pieni, jotta sen takia kannattaisi hylätä muuten hyvä ETF.

ETF:n valinta on helppoa ETF-valintatyökalulla

ETF:n valinta on helppoa kehittämällämme ETF-valintatyökalulla. Kaikki olennaiset tiedot ja tehokkuuspisteet löytyvät työkalusta. ETF-työkalu sisältää yli 3000 ETF:ää, valmiita mallisalkkuja ja sijoitusideoita, joten ETF-ideoiden poimiminen on helppoa.

ETF-valintatyökalun Aloitus-välilehdellä ovat perustiedot.

 

ETF-valintatyökalun ETP:n tehokkuus –välilehdellä ovat tehokkuuspisteet, joide avulla ETF:ien tehokkuuden vertailu on helppoa. Mikäli Aloitus-välilehdellä oleva Tehokkuusarvosana on erinomainen, on ETF erittäin tehokas. Tehokkaimmat ETF:t ovat tunnettuja markkinaindeksejä seuraavat ETF:t. Eksoottisemmat, esimerkiksi kehittyvien markkinoiden maita seuraavat ETF:t eivät ole yhtä tehokkaita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tällainen ETF voisi olla hyvä sijoitus. Kuten yllä on mainittu, se mihin sijoitat, on tärkein sijoituspäätöksesi.

Haluatko oppia lisää?

 

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

Sinua voisi kiinnostaa
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Kansainvälinen markkina, etf
Maailman tärkeimmät indeksit ja niihin sopivat ETF:t
Milloin myydä rahasto? Kerromme kolme käytännön vinkkiä
Sijoittajan valinnat