Uskooko Nalle Wahlroos aktiivisiin rahastoihin?

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei usko, että rahasto voi pitkällä aikavälillä kulujen jälkeen menestyä paremmin kuin markkinat. Indeksirahasto on Nallen mukaan sijoittajalle tuottoisampi kuin perinteinen rahasto.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei usko, että rahasto voi pitkällä aikavälillä kulujen jälkeen menestyä paremmin kuin markkinat. Indeksirahasto on Nallen mukaan sijoittajalle tuottoisampi kuin perinteinen rahasto.

Wahlroos ei usko aktiivisten rahastojen menestykseen – siis sijoittajan näkökulmasta

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn ”Nalle” Wahlroos kommentoi Svenska Dagbladet – lehdelle indeksisijoittamisen etuja perinteiseen rahastosijoittamiseen nähden. Nallen mukaan indeksirahastot lyövät aina laudalta aktiiviset rahastot pitkällä aikavälillä.

”Kyseenalaistan aina stock picking -menettelyn ja minulla on tapana sanoa, että en usko siihen. En usko siihen, että rahastot, ottaen huomioon niiden hoidosta perityt maksut, keskimäärin ja ajanmittaan voivat tuottaa enemmän kuin markkinat yleensä”, Wahlroos toteaa Svenska Dagbladet -lehden haastattelussa.

Kysyttäessä Sammon suuromistuksen Nordean valtaisasta aktiivirahastojen tarjonnasta Nalle toteaa: ”Meitä ohjaa kysyntä. Jos asiakkaat olisivat halunneet pelkästään indeksirahastoja, niin olisimme tarjonneet vain niitä. Mutta asiakkaat haluavat stock picking-rahastoja ja muita erityisrahastoja syistä, jotka asiakkaat itse päättävät”.

Jokainen voi itse miettiä, onko ohjaava tekijä asiakkaiden kysyntä vai ohjaako myyntikoneisto asiakasta. Lue Kauppalehden referaatti alkuperäisestä artikkelista tästä ja Svenska Dagbladetin alkuperäinen artikkeli tästä.

Nordealta kaksi aktiivista ETF-rahastoa

Liekö Wahlroosin myötävaikutusta vai ei, Nordea vaikuttaa kuitenkin heränneen ETF:ien vääjäämättömään tuloon myös Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Nordea julkisti syyskuun lopussa kaksi aktiivista ETF:ää, joista toinen sijoittaa vakaisiin osakkeisiin ja toinen kehittyville markkinoille. Sijoittajan kannalta ETF – julkistukset eivät tosin tuo mitään mullistavaa, sillä molemmat ETF:t ovat kustannuksiltaan poikkeuksellisen kalliita 1,50 %:n ja 2,00 %:n vuotuisilla hallinnointipalkkioillaan. Nordean Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Jari Kivihuhta kommentoikin onnistuneesti: ”Uutuuksien lisäetu on hinnoittelun ja kaupankäynnin reaaliaikaisuus”.

Sijoittaja.fi:n valitsemat kalleimmat ”Top Selection”-kategoriaan kuuluvat strategia- tai aktiiviset ETF:t jäävät hallinnointikustannuksiltaan kaikki alle 1 %:n. Sijoittaja.fi:n harvat aktiiviset ETF-valinnat löydät ETF-valintatyökalulla täppäämällä rastin lisävalintojen kohtaan ”ei indeksiin sidottu (aktiivinen)”.

Aktiivinen ETF ei käytännössä poikkea normaalista sijoitusrahastosta kuin siinä, että kaupankäynti tapahtuu ensisijaisesti pörssissä. On todennäköistä, että jatkossa normaaleja aktiivisia sijoitusrahastoja aletaan Nordean tapaan tuoda markkinoille yhä useammin ETF:ien muotoisina. Tällöin arvo-osuustilin omaavien sijoittajien pääsy niihin on huomattavan helppoa ja rahastojen läpinäkyvyys paranee. Toivottavasti tällä on myös positiivinen vaikutus rahastojen kuluihin.

Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat