Kultaan sijoittaminen ETF:llä

Markkinaturbulenssin kiihtyessä kulta voi toimia arvon säilyttäjänä. Pidemmällä ajalla kulta on voinut olla hyvä tai huono kohde, riippuen hankintahetkestä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinaturbulenssin kiihtyessä kulta voi toimia arvon säilyttäjänä. Pidemmällä ajalla kulta on voinut olla hyvä tai huono kohde, riippuen hankintahetkestä.

Kulta kuuluu vaihtoehtoisiin omaisuuslajeihin

Vaihtoehtoisiin omaisuuslajeihin luetaan kulta, raaka-aineet, valuutat ja johdannaiset sekä usein myös pääomasijoitukset ja vertaislainat.

Kullan ongelma sijoituskohteena on, että siinä ei ole jatkuvaa tuoton lähdettä, kuten korkoa tai osinkoa. Kullan hinta määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sijoittajan tuotto tai tappio riippuu siten täysin kullan arvonkehityksestä.

Kulta tuo hajautushyötyä sijoitussalkkuun, mutta sen osuus kannattaa pitää maltillisena. Kultaa pidetään myös yhtenä turvasatamana markkinoiden rytistessä kunnolla tai dollarin arvon heikentyessä.

Kullan hintakehityksessä näkyy Kiinan talouskasvun luoma kysynnän kasvu.

Kultaan voi sijoittaa myös ETF:llä

Tehokkain kultaan sijoittava ETF on iSharesin Gold Trust (”IAU US”). Kokonaiskulusuhde on kullan hinnan kehitykseen sidotuista ETF:istä matalimpia, vain 0,25 % p.a. 

Lisää kultaan sijoittavia ETF:iä löytää ETF-valintatyökalullamme. Omaisuuslajiksi ”Raaka-aineet” ja hakusanaksi ”Gold”.

Toinen mielenkiintoinen ETF on Xetra Gold. Siinä kaupankäyntivaluutta on euro. Huom! Sijoittaja altistuu silti valuuttakurssiriskille, sillä kullan arvo mitataan dollareissa. Erikoisuutena Xetra Goldissa on, että sijoittaja saa halutessaan vaihtaa ETF-sijoituksensa fyysiseksi kultaharkoksi. Lisää tietoa Xetra Goldin sivuilla.

Sinua voisi kiinnostaa
Indeksirahasto vs. ETF – Mitä eroa?
ETF:n hakeminen – näin löydät sopivan ETF:n
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen helmikuu – ETF-salkut plussalla kuun aikana
Sijoittajan valinnat