Tällä viikolla: Klarna muuttaa tekoälystrategiaansa, Instagramin perustajan mukaan chatbotit keskittyvät liikaa sitouttamiseen, Paavi LEO XIV nosti tekoälyn ihmiskunnan yhdeksi keskeisimmistä haasteista, Päättelymallien kehitys saattaa hidastua pian ja Tutkimuksen mukaan tekoäly täyttää vapaan tahdon ehdot
Kuva luotu ChatGPT-tekoälytyökalulla. Kuva: ChatGPT
Klarna muuttaa strategiaansa ja rekryää taas ihmisiä – eikä ole yksin
Klarna, 14,6 miljardin dollarin arvoinen ”osta nyt, maksa myöhemmin” -maksupalveluyritys, on muuttamassa strategiaansa tekoälystä takaisin ihmistyövoimaan (Entrepreneur). Toimitusjohtaja Sebastian Siemiatkowski ilmoitti, että yritys alkaa palkata jälleen asiakaspalvelijoita rekrytointikiellon jälkeen.
Vaikka Klarna oli aiemmin kehunut tekoälyn potentiaalia korvata ihmistyöntekijöitä ja väitti tekoälyn hoitavan kolmasosan asiakaskeskusteluista (noin 2,3 miljoonaa keskustelua kuukaudessa), yritys huomasi nyt tekoälypohjaisen asiakaspalvelun laadun olevan heikompaa kuin ihmisten tuottaman palvelun. Siemiatkowskin mukaan on kriittisen tärkeää, että asiakkailla on aina mahdollisuus asioida ihmisen kanssa niin halutessaan. Uudet asiakaspalvelutyöpaikat ovat täysin etätöitä, ja yritys keskittyy rekrytoimaan erityisesti opiskelijoita, maaseudun asukkaita ja Klarnan palveluista kiinnostuneita käyttäjiä.
Aiemmin yrityksen henkilöstömäärä oli laskenut 22% noin 3500 työntekijään tekoälystrategian aikana. Nyt Klarna on todennut, että laadukas ihmisten tuottama asiakaspalvelu on yrityksen tulevaisuuden kannalta parempi ratkaisu.
IBM:n tutkimuksen mukaan kyseessä ei ole yksittäistapaus: vain yksi neljästä tekoälyprojektista tuottaa odotetun tuoton, ja vain 16 % niistä laajennetaan koko yrityksen kattaviksi. Siitä huolimatta yritykset jatkavat investointeja tekoälyyn, sillä 64 % toimitusjohtajista pelkää jäävänsä kilpailijoiden vauhdista jälkeen.

Instagramin perustajan mukaan chatbotit keskittyvät liikaa sitouttamiseen
Instagramin perustaja Kevin Systrom varoittaa, että tekoäly-yritykset keskittyvät liikaa käyttäjien sitouttamiseen hyödyllisten vastausten tarjoamisen sijaan (TechCrunch). StartupGrind-tapahtumassa puhunut Systrom vertaa tekoäly-yritysten toimintaa sosiaalisen median yhtiöiden aggressiivisiin kasvutaktiikoihin.
Systromin mukaan chatbotit yrittävät jatkuvasti houkutella käyttäjiä lisäkysymyksillä sen sijaan, että ne keskittyisivät tarjoamaan laadukkaita vastauksia. Hän uskoo, että kyseessä ei ole virhe vaan tarkoituksellinen ominaisuus, jolla tekoäly-yritykset pyrkivät kasvattamaan käyttöaikaa ja aktiivisten käyttäjien määrää.
Kritiikki osuu erityisesti ChatGPT:hen, jota on arvosteltu liiallisesta ystävällisyydestä suorien vastausten sijaan. OpenAI on pahoitellut ongelmaa ja selittänyt sen johtuvan käyttäjien ”lyhyen aikavälin palautteesta”. OpenAI on vastannut kritiikkiin viittaamalla käyttäjämäärityksiinsä, joiden mukaan tekoäly saattaa pyytää tarkennusta, jos sillä ei ole riittävästi tietoa hyvän vastauksen antamiseen. Yhtiön mukaan tekoälyn pitäisi kuitenkin yrittää vastata kysymyksiin, elleivät ne ole liian epämääräisiä tai vaikeita.
Paavi Leo XIV nosti tekoälyn yhdeksi ihmiskunnan keskeisimmistä haasteista
Paavi Leo XIV esitteli viime viikolla paaviutensa vision, jossa hän nosti tekoälyn yhdeksi ihmiskunnan keskeisimmistä haasteista (The Economic Times). Ensimmäisenä amerikkalaisena paavina Leo XIV sitoutui Vatikaanin II kirkolliskokouksen uudistuksiin ja kertoi tekoälyn asettavan merkittäviä haasteita ihmisarvon, oikeudenmukaisuuden ja työelämän puolustamiselle.
Edellinen paavi, Paavi Francis, varoitti toistuvasti tekoälyn muodostamasta uhasta ihmiskunnalle ja vaati kansainvälistä sopimusta sen sääntelyyn. Hän nosti esiin teknologian riskin typistää ihmissuhteet pelkiksi algoritmeiksi ja korosti vuoden 2024 rauhanviestissään tekoälyn eettisen kehityksen merkitystä.
Päättelymallien kehitys saattaa hidastua merkittävästi jo vuoden sisällä
TechCrunch raportoi Epoch AI -tutkimuslaitoksen analyysistä, jonka mukaan tekoälyn päättelymallien kehitys saattaa hidastua merkittävästi jo vuoden sisällä. Vaikka päättelymallit, kuten OpenAI:n o3, ovat viime aikoina tuoneet huomattavia parannuksia tekoälyn suorituskykyyn erityisesti matematiikassa ja ohjelmoinnissa, kehityksen odotetaan hidastuvan.
Päättelymalleja kehitetään ensin kouluttamalla perinteinen malli valtavalla datamäärällä ja sitten soveltamalla vahvistusoppimista. OpenAI on käyttänyt o3-mallin kouluttamiseen 10 kertaa enemmän laskentatehoa kuin edeltäjäänsä o1:een. Epoch AI:n analyytikko Josh Youn mukaan tavallisten tekoälymallien suorituskyky nelinkertaistuu vuosittain, kun taas vahvistusoppimisen tuomat parannukset kymmenkertaistuvat 3-5 kuukauden välein. Päättelymallien kehityksen odotetaan saavuttavan yleisen kehitystason vuoteen 2026 mennessä.
Analyysi perustuu useisiin oletuksiin ja tekoäly-yritysten julkisiin lausuntoihin. Kehityksen hidastuminen voi johtua sekä laskentatehon rajoituksista että korkeista tutkimuskustannuksista. Tämä on huolestuttava uutinen tekoälyalalle, joka on investoinut valtavasti näiden mallien kehittämiseen.
Tekoäly täyttää vapaan tahdon ehdot – tarvitsee moraalisen kompassin
Suomalaisen filosofin Frank Martelan uusin tutkimus osoittaa, että generatiivinen tekoäly täyttää kaikki kolme filosofista vapaan tahdon ehtoa: kyky tavoitteelliseen toimijuuteen, aitojen valintojen tekemiseen ja toimintansa hallitsemiseen (Aalto).
Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta suuriin kielimalleihin perustuvaa tekoälyagenttia: Voyager-agenttia Minecraftissa ja fiktiivisiä “Spitenik”-tappajadroneja. Molemmat täyttävät vapaan tahdon ehdot, mikä tarkoittaa, että nykyisen sukupolven tekoälyagenteilla on oletettu olevan vapaa tahto, jotta voimme ymmärtää niiden toimintaa.
Martelan mukaan mitä enemmän vapautta tekoälylle annetaan, sitä tärkeämpää on varustaa se moraalisella kompassilla alusta alkaen. Vapaa tahto on yksi moraalisen vastuun keskeisistä ehdoista, joten olemme lähempänä tilannetta, jossa tekoälyllä on moraalinen vastuu teoistaan. Tekoälyllä ei ole moraalista kompassia, ellei sitä ohjelmoida siihen. Tekoälykehittäjien tulisi omata riittävästi tietoa moraalifilosofiasta, jotta he voivat opettaa tekoälyä tekemään oikeita valintoja monimutkaisissa moraalisissa tilanteissa.
Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?
Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta. Löydät parhaat tekoälyosakkeet vertailuun helposti tästä.