Talousindikaattorit kertovat talouden tilasta. Ne voidaan jakaa talouskasvua ennakoiviin, nykytilaa kuvaaviin ja mennyttä kehitystä kuvaaviin indikaattoreihin.
- Lue lisää talousindikaattoreista selityksineen tästä
- Katso tärkeimmäit talous- ja riski-indikaattorit Markkinaympäristöstä ja saat nopeasti käsityksen talouden tilasta ja riskeistä
Työllisyysraportti (The Employment / Labor Report)
USA:n työllisyysraportti koostuu kahdesta kyselytutkimuksesta: n. 60 000 kotitaloudelle tehtävästä tutkimuksesta (household survey) ja n. 375 000 yritykselle tehtävästä tutkimuksesta (establishment survey). Kotitalouksille tehtävästä tutkimuksesta selvitetään työttömyysaste (unemployment rate) ja yrityksille tehtävästä tutkimuksesta selvitetään mm. työpaikat (non-farm payrolls), tehdyt työtunnit (hours worked/average workweek) ja tuntiansiot (hourly earnings).
Maatalouden ulkopuoliset työpaikat (Non-farm payrolls)
Kuvaa USA:n työpaikkojen ja talouden kehitystä. Indikaattori kattaa n. 80 % USA:n työntekijöistä ja se on jaettu teollisuuden, kaivosteollisuuden, rakentamisen, palveluiden ja valtionhallinnon työpaikkoihin. Jatkuva työpaikkojen kasvu on merkki kasvusuhdanteesta ja indikoi kotitalouksien kasvavia tuloja.
Tehdyt työtunnit ja tuntiansiot (hours worked/average workweek, hourly earnings)
Luvut kertovat tehtyjen viikkotyötuntien määrästä ja kehityksestä sekä ja työntekijöiden ansiokehityksestä. Yleensä teollisuudessa vähennetään työtunteja kysynnän vähentyessä ja lisätään kysynnän lisääntyessä. Ansiokehityksestä voidaan jossain määrin vetää johtopäätöksiä inflaatiokehityksestä.
Työttömyysaste (Unemployment rate)
Kertoo arvion maan työttömyysasteesta ja siten talouden tilasta. Työttömyysaste lasketaan USA:ssa jakamalla työttömien määrä työvoiman määrällä. Työttömien määrä taas lasketaan vähentämällä työvoiman määrästä työllisten määrä.
Sijoittajan näkökulmasta
Non-farm payrolls on tärkein ja tarkkaan seurattu mittari sijoittajien keskuudessa. Ekonomistien mukaan 100 000 – 150 000 työpaikan lisäys kertoo talouskasvusta ja sen alle jäävät lukemat heikosta työllisyyskehityksestä. Kuukausittaiset vaihtelut voivat olla suuria, joten myös tässä mittarissa trendi on tärkein.
Työttömyysasteen tulkitsemisen tekee ongelmalliseksi se, ettei se huomioi henkilöitä, jotka tippuvat työvoimasta (discouraged workers). Näin ollen lama-aikana työttömyysaste saattaa pysyä stabiilina, vaikka työllisten määrä vähenee, koska samalla myös työvoiman määrä vähenee. Myös osa-aikaisten ja täyspäiväisten työntekijöiden erottamatta jättäminen saattaa antaa liian positiivisen kuvan työllisyystilanteesta.
Työllisyysraportti kokonaisuudessaan on jokaisen helposti ymmärrettävissä (työttömyyden lisäys ja työpaikkojen väheneminen on huono signaali taloudelle jne.) ja se on myös yksi tärkeimmistä makroraporteista sijoittajalle. Kokonaiskuvan hahmottamiseksi pitää kuitenkin tarkastella kaikkia yllä mainittuja lukuja, eikä vain yhtä.
ISM-indeksi / Ostopäällikköindeksi (ISM Report / Purchasing Managers Index (PMI))
ISM-indeksi on talouskehitystä ennakoiva indeksi. ISM-indeksi tehdään kyselytutkimuksella 400 ostopäällikölle, jotka toimivat eri teollisuuden aloilla ympäri USA:ta. Kyselyssä on viisi kategoriaa eri painoarvoilla:
- Uudet tilaukset 30 %
- Tuotannon taso 25 %
- Työllisyystilanne 20 %
- Tavarantoimittajien toimitusajat 15 %
- Varastot 10 %.
Vastaajat voivat vastata kysymyksiin vain kolmella vaihtoehdolla: ”paremmin”, ”ennallaan” tai ”heikommin”. Vastausten perusteella muodostetaan indeksi, jossa teoriassa luku 50 kertoo tasapainotilanteesta ja yli 50 teollisuuden kasvusta. Tarkkaan ottaen, jos indeksi saa luvun 50, kertoo se siitä, että ”paremmin”- ja ”heikommin”-vastauksia on ollut yhtä paljon.
Tutkimusten mukaan, jos ISM-indeksi on välillä 42,7-50 %, kertoo se siitä, että teollisuustuotanto laskee, mutta kokonaistalouskasvu hidastuu. Alle 42,7 lukemat kertovat talouden ajautumisesta laskusuhdanteeseen.
Sijoittajan näkökulmasta
Indeksillä on pitkä historia ja se on sijoittajien keskuudessa tarkkaan seurattu mittari. Indeksi kertoo vain teollisuuden näkymistä, mutta on siitä huolimatta ennustanut hyvin taloussuhdanteita. Yleensä suhdannekierron pohjalukemat kertovat laskusuhdanteen pohjakosketuksesta ja ennustavat siten talouskasvun alkua. Huippulukemista ei vastaavasti voi tehdä johtopäätöstä, että suhdannelasku olisi alkamassa.
ISM-indeksi on subjektiivinen ja on muistettava, että se mittaa teollisuuden tunnelmia. Myös ISM-indeksin kohdalla trendin seuraaminen on tärkeää.
Keskuspankkien korkopäätökset (Interest Rates Announcements/Decisions)
Keskuspankkien tekemät ohjauskoron muutokset kertovat keskuspankin inflaatio-odotuksista sekä suhdannenäkymistä. Yleensä markkinat ennustavat korkopäätökset melko hyvin, eikä niissä tule juuri yllätyksiä. Yllätykselliset korkopäätökset kuitenkin aina heiluttavat markkinoita.
Sijoittajan näkökulmasta
Jos keskuspankki laskee ohjauskorkoa, inflaatio-odotukset ovat laskeneet ja suhdanteen odotetaan heikkenevän. Ennakoitua suurempi ohjauskoron lasku yleensä nostaa osakekursseja, mutta kertoo myös poikkeuksellisen heikoista näkymistä.
Jos keskuspankki nostaa ohjauskorkoa, inflaation odotetaan kiihtyvän ja talouden kasvavan. Ennakoitua suurempi ohjauskoron nousu yleensä laskee osakekursseja. Se kertoo joko korkeasta inflaatiosta (joka on pitemmässä juoksussa huono merkki osakekursseille) tai kiihtyvästä talouskasvusta (joka on osakekursseille hyvä signaali).
Euroopan paras talouden kehitystä seuraava indeksi on IFO-indeksi (IFO Business Sentiment)
Kyselytutkimus tehdään 7000 saksalaiselle yritysjohtajalle. Kysymyksiä on 12 ja ne ovat samankaltaisia kuin ISM-indeksissä. Indeksi kuvaa saksalaisten yritysten näkymiä tämänhetkisestä ja tulevasta markkinatilanteesta. IFO-indeksi koostuukin kahdesta osasta: nykytilasta ja tulevasta.
Sijoittajan näkökulmasta
IFO-indeksi on sijoittajien keskuudessa seurattu mittari. Se antaa kuvan Saksan taloustilanteesta ja koska Saksa on Euroopan suurin talous, IFO ennakoi myös koko Euroopan kehitystä (lähinnä tosin Saksan kanssa samanlaisten vientivetoisten vahvojen talousmaiden)
IFO-indeksin tulevaisuuskomponentti ennustaa hyvin Saksan teollisuustuotannon kehitystä ja suhdannekäänteitä.
Lisätietoa indikaattoreista
- Lue lisää talousindikaattoreista selityksineen tästä
- Katso tärkeimmäit talous- ja riski-indikaattorit Markkinaympäristöstä ja saat nopeasti käsityksen talouden tilasta ja riskeistä