Suomi indeksirahastojen tuotoissa suuria eroja – Nordnet Suomi Indeksi paras

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien indeksirahastojen tuottoerot ovat yllättävän suuret. Vertailimme rahastot ja selvitimme, mistä tuottoerot johtuvat.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien indeksirahastojen tuottoerot ovat yllättävän suuret. Vertailimme rahastot ja selvitimme, mistä tuottoerot johtuvat.

Vertailussa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat indeksirahastot

Vertailimme kaikille avoimella Rahastotyökalulla suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien indeksirahastojen 12 kuukauden tuottoja. Tuotoissa oli yllättävän suuria eroa, jopa kuusi prosenttiyksikkö. Indeksirahastojenhan pitäisi sijoittaa indeksiin, mistä tuottoerot johtuvat?

Nordnet Suomi Indeksillä paras tuotto

Vertailumme paras 12 kuukauden tuotto on Nordnet* Suomi Indeksillä. Seuraavaksi parhaat olivat Nordea Suomi Passiivinen ja OP-Suomi Indeksi. Heikoin tuotto oli Seligsonin OMX Helsinki 25 pörssinoteeratulla rahastolla ja Suomi Indeksirahastolla.

Kulut selittävät pienen osan tuottoerosta. Nordnet Suomi Indeksin kulut ovat 0 %, kun taas kalleimman Nordea Suomi Passiivinen -rahaston kulut ovat 0,50 %.

Indeksirahastoissa on eroja

Indeksirahasto sijoittaa nimensä mukaisesti indeksiin. Erot syntyvät siitä, että indekseissä on eroja. Mikäli indeksin sisältö ei ole sama, niin silloin rahastot sisältävä eri osakkeita ja näin ollen myös tuototkin eroavat toisistaan.

Esimerkiksi Nordnet Suomi Indeksi seuraa OMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross -indeksiä. Rahaston suurimmat sijoitukset ovat: KONE (9,87 %), Nordea (9,85 %), UPM (9,85%), Sampo (9,83 %) ja Nokia (9,78 %). Neste ei kuulu vastuullisuusindeksiin ja osakkeen puuttuminen onkin yksi merkittävimmistä tekijöistä rahaston tuotossa. Nesteen osake on 12 kuukauden aikana laskenut 58 %. Myöskään Fortum ei ole mukana indeksissä.

Vastaavasti OP-Suomi Indeksi sijoittaa Nasdaq OMX Helsinki Benchmark Cap -indeksin mukaisesti. Sen suurimmat sijoitukset ovat Nordea (9,52 %), Sampo (9,51 %), Nokia (9,02 %), UPM (8,32 %), ja KONE (4,78 %). Samoja osakkeita, mutta eri painoilla kuin Nordnet Suomi Indeksissä.

Nordea Passiivinen sijoittaa OMX Helsinki Benchmark CAP -indeksin mukaisesti. Suurimmat sijoitukset ovat Sampo (9,19 %), Nordea (8,79 %), Nokia (8,78 %), UPM (8,69 %) ja KONE (4,87 %). Sisältö on lähes indettinen OP-Suomi Indeksin kanssa.

Seligson sijoittaa OMX Finland Sustainability -indeksin mukaisesti. Suurimmat sijoitukset ovat Nokia (11,36 %), Nordea (10,49 %), Sampo (10,48 %), KONE (9,63 %) ja UPM (8,54 %). Painot kertovat, ettei osakkeiden maksimipainoa indeksissä ole rajoitettu 10 prosenttiin, kuten monissa muissa indekseissä. Tämä selittää myös tuottoeroa. Neste ei ole rahaston suurimmissa sijoituksissa, mutta osake löytyy indeksistä.

Seligsonin OMX Helsinki 25 pörssinoteerattu rahasto sijoittaa nimensä mukaisesti OMX Helsinki 25 -indeksiin. Eli 25 suurimpaan Helsingin pörssin yhtiöön. Suurimmat sijoitukset ovat KONE (10,00 %), Nordea (10,00 %), Sampo (9,97 %), Nokia (9,95 %) ja UPM (9,81 %. Neste löytyy rahaston suurimmista sijoituksista sijalta 7.

Rahastovalinnalla on väliä

Rahaston valinnalla on väliä, vaikka sijoittaisi indeksirahastoihin. Indeksien sisällöt ja säännöt poikkeavat toisistaan. Nämä selittävät eroja tuotoissa. Sijoittajan kannattaa vertailla rahastojen kuluja sekä tuottoja ja tämän jälkeen tutustua rahastojen sijoitusstrategiaan tarkemmin. Kaikilla avoin Rahastotyökalumme auttaa sijottajaa rahastovalinnassa.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittamisen risut ja ruusut
Sijoitustottumukset, jotka voivat vahvistaa tai heikentää salkkuasi
Kannattaako ostaa sijoitusasunto vai osakkeita? Kerromme kolme käytännön vinkkiä!
Paras rahasto - miten valitsen?
Miten valitsen parhaan rahaston?
Sijoittajan valinnat