Nvidia julkaisee tuloksen – raportti voi kääntää koko osakemarkkinan suunnan

Tekoälymegatrendin kärkiyhtiö Nvidia julkaisee tuloksensa. Odotukset on viritetty korkealle, mikä nostaa kurssilaskun riskiä. Voiko Nvidia vetää koko pörssin alamäkeen, mikäli tulos tuottaa pettymyksen?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tekoälymegatrendin kärkiyhtiö Nvidia julkaisee tuloksensa. Odotukset on viritetty korkealle, mikä nostaa kurssilaskun riskiä. Voiko Nvidia vetää koko pörssin alamäkeen, mikäli tulos tuottaa pettymyksen?

Nvidia – tekoälymegatrendin tähtiosake

Nvidia valmistaa datakeskusten grafiikkaprosessoreita, jotka ovat tekoälykehityksen keskiössä. Osake oli vuoden 2023 parhaita nousijoita ja vahva veto on jatkunut vuonna 2024. Osake on noussut lähes pystysuoraan kuluvan vuoden aikana ja tuottanut noin 40 %.

Tiistaina, päivää ennen tulosjulkistusta, Nvidian osake kuitenkin laski neljä prosenttia.

Kuvalähde: Sijoittaja360

Nvidian tulos voi kääntää koko markkinan suunnan

Nvidian kurssinousun taustalla on kysynnän räjähdysmäiden kasvu. Alla olevassa taulukossa ovat Nvidian liikevaihdot ja operatiiviset tulokset kahdeksalta edelliseltä kvartaalilta ja odotukset Q4:lle. Taulukosta nähdään, että kysyntä lähti voimakkaaseen kasvuun tämän tilikauden Q2:lla ja vauhti on vain kiihtynyt. Kasvu jatkuu vielä kolminumeroisena tulevalla Q1:llä, mutta sitten vertailuluvut ovat niin vahvat, että kasvu hidastuu vääjäämättä.

Nvidia itse arvioi Q3:lla tilikauden 2024 neljännen kvartaalin liikevaihdon olevan noin 20 miljardia dollaria, +/- 2 %. Analyytikot ennustavat joulukuun kvartaalille 235 prosentin liikevaihdon kasvua ja 416 prosentin EPS-kasvua. EBIT-% ennustetaan olevan 64,2 %.

Odotukset ovat korkealla ja Nvidian on entistä vaikeampi lyödä ne suuresti. Se juuri aiheuttaa riskin osakemarkkinoille.

Korjaako osake alas ja vetää siten koko markkinan laskuun?

Nvidian osakkeen vahvan nousun ja viritetyn arvostustason myötä osake ei kestä pettymyksiä. Kuluvan vuoden tuloksella laskettu P/E on 58.

Ennakoimme, että yhtiö suoriutuu hyvin Q4:lla ja todennäköisesti ohjaus vielä Q1:lle on markkinoita tyydyttävä. Sitä seuraavina kvartaaleina odotusten lyöminen etenkin ohjauksen suhteen tulee olemaan vaikeampaa.

Siksi pelkäämme, että Nvidian osake korjaa alas päin kuluvan vuoden aikana jonkin tulosraportin yhteydessä. Se voi tapahtua jo nyt. Osake laski nimittäin myös Q3-raportin jälkeen, vaikka suoritus oli huikea.

Jos Nvidia korjaa alas, vetää se alas koko puolijohdesektorin ja siten myös muut teknologiaosakkeet. Näiden paino laajoissa indekseissä on korkea, joten lasku vaikuttaisi myös koko markkinan kehitykseen negatiivisesti.

Esimakua Palo Alto Networksin tuloksesta

Esimakua tulevasta saatiin jo, kun kyberturvallisuusyhtiö Palo Alto Networks julkaisi tuloksen. Osake laski peräti 19 % jälkipörssissä tiistaina tulosjulkistuksen jälkeen. Yhtiö ylitti liikevaihto- ja tulosennusteet, mutta alensi koko vuoden ohjeistustaan liikevaihdon ja laskutuksen osalta. Jos Nvidian osake laskisi tulosjulkistuksen jälkeen kaksinumeroisesti, olisi sillä suuri vaikutus Nasdaq 100 ja S&P 500 -indekseihin.

Palo Alto Networks ja Nvidia ovat toki täysin erilaiset yhtiöt, mutta molempia yhdistää voimakas kurssinousu ennen tulosjulkistusta ja korkea arvostustaso. Palo Alto Networksin P/E-luku ennen kurssilaskua kuluvan vuoden tulosennusteella oli 66.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat