USA:sta vahva työllisyysraportti – osakemarkkinat päättivät viikon ennätykseen

Osakemarkkinat päätyivät uusiin ennätyksiin. USA:n työllisyysraportti oli selvästi odotuksia parempi ja markkinat tykkäsivät myös teknojättien tuloksista.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinat päätyivät uusiin ennätyksiin. USA:n työllisyysraportti oli selvästi odotuksia parempi ja markkinat tykkäsivät myös teknojättien tuloksista.

USA:ssa luotiin tammikussa 353 000 työpaikkaa

Yhdysvalloissa luotiin tammikuussa 353 000 uutta työpaikkaa, mikä ylitti ekonomistien ennusteet 185 000 työpaikasta. Työttömyysaste pysyi ennallaan 3,7 prosentissa, kun ennuste oli 3,8 prosenttia. Keskimääräiset tuntipalkat kasvoivat 0,6 prosenttia, mikä on kaksinkertainen ennusteeseen nähden. Vuositasolla palkat nousivat 4,5 prosenttia, selvästi ylittäen 4,1 prosentin ennusteen.

Raportti osoitti myös, että joulukuun työllisyyskasvu oli paljon parempi kuin alun perin ilmoitettu. Kuukauden työllisyysraporttia korjattiin ylös päin 333 000 työpaikkaan aiemmin ilmoitetun 117 000 sijaan. Marraskuun lukuja tarkistettiin myös ylöspäin 182 000:een, eli 9 000 enemmän kuin edellinen arvio.

Markkinat tykkäsivät työllisyysraportista ja teknojättien tuloksista

Osakemarkkinat päättivät viikon uusiin ennätyksiin positiivisen työllisyysraportin ja teknologiayhtiöiden vahvojen tulosten ansioista. Tuloksensa julkaisivat Apple, Amazon ja Meta Platforms.

Hyvä työllisyysraportti kertoo USA:n talouden vahvuudesta ja tarkoittaa sitä, että tuloskasvu voi yllättää positiivisesti vuonna 2024. Toisaalta se laskee odotuksia Fedin koronlaskuista vuonna 2024. Etenkin, kun palkkainflaatio jatkuu tavoitetta korkeampana.

Markkinaympäristö pysyy positiivisena – kuva: sijoittaja360-palvelu

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat