Applen osake laskuun tulosjulkistuksen jälkeen – onko ostopaikka tarjolla?

Applen tulos oli odotettua parempi ja liikevaihto kääntyi vihdoin nousuun. Osake putosi. Kannattaako lasku käyttää ostopaikkana? Yhtiöltä on tulossa mielenkiintoisia aluevaltauksia, jotka tukevat osakkeen ostoa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Applen tulos oli odotettua parempi ja liikevaihto kääntyi vihdoin nousuun. Osake putosi. Kannattaako lasku käyttää ostopaikkana? Yhtiöltä on tulossa mielenkiintoisia aluevaltauksia, jotka tukevat osakkeen ostoa.

Apple

Apple* on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch, sekä palveluliiketoiminta kuten Apple Pay ja sovelluskauppa.

Applen Q1/2024-tulos

Apple julkisti vahvan tuloksen tilikauden ensimmäiseltä vuosineljännekseltä ylittäen odotukset liikevaihdossa ja osakekohtaisessa tuloksessa. Kuitenkin huomattava 13 %:n liikevaihdon lasku Kiinassa vaikutti osakkeen arvostukseen, mikä laski yli 4 % jälkipörssissä.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli 2,18 dollaria, ylittäen analyytikoiden odotuksen 2,10 dollarista, ja liikevaihto oli 119,58 miljardia dollaria, kun odotus oli 117,91 miljardia dollaria.

Apple katkaisi neljän peräkkäisen vuosineljänneksen mittaisen liikevaihdon laskun raportoimalla 2 %:n kasvun joulukuun neljänneksellä. Heikko Kiinan markkina oli tiedossa, mutta silti se tuli markkinoille jonkinasteisena yllätyksenä. Ehkä syy kurssilaskuun oli myös siinä, että muut teknologiajätit ovat julkaisseet selvästi Applea vahvempia tulosraportteja.

Tuoteryhmien vertailu:

 • iPhone: Myynti nousi lähes 6 %:lla 69,70 miljardiin dollariin ylittäen odotukset.
 • Mac: 7,78 miljardia dollaria, lähellä odotuksia.
 • iPad: Myynti laski 25 %, saavuttaen 7,02 miljardia dollaria ja jäi odotuksista.
 • Muut tuotteet: 11,95 miljardia dollaria ylittäen odotukset.
 • Palvelut: 23,12 miljardia dollaria, hieman odotuksia alhaisempi.
 • Yhtiöllä on yli 1 miljardi maksavaa tilaajaa palveluissaan.

Analyytikkopuhelu ja näkymät 2024

Apple ei antanut virallista ohjausta vuodelle 2024.

Analyytikkopuhelussa Apple ilmaisi huolensa EU:n App Store -muutoksista, mutta korosti, että EU:n osuus on vain 7 % maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.

CFO Luca Maestri mainitsi suurten yritysten, kuten Walmartin, Niken ja SAPin, suunnittelevan Vision Pro -sovelluksia. Yhtiö odottaa innolla, mitä nämä asiakkaat ja yritykset luovat tulevina kuukausina ja vuosina. Apple Vision Pro on Apple’n lisätty todellisuus- ja virtuaalitodellisuus -lasit, jotka esiteltiin kesäkuussa 2023 ja tulivat saataville ennakkotilaukseen tammikuussa 2024. Ne ovat sekoitetun todellisuuden headset, joka näyttää lisätyn todellisuuden ja täysin virtuaalisen sisällön. Headsetissa on kaksi mikro-OLED-näyttöä, silmänliikkeiden, eleiden ja äänen ohjaus ilman ohjaimia, ja se käyttää kameroiden avulla ympäristön kartoitusta. Vision Prossa pääpaino on immersiivisessä viihdekokemuksessa, kuten 3D-elokuvissa ja Apple TV+ -sisällössä. Hinta alkaa 3 499 dollarista..

Tim Cook kertoi, että Apple panostaa merkittävästi tekoälyyn, ja yksityiskohdat jaetaan myöhemmin tänä vuonna. Yhtiö on erityisen innostunut generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksista.

Sijoittajan näkökulma

Huolimatta haasteista EU:n sääntelyssä ja iPhonen myynnin laskusta Kiinassa, Apple näyttää vahvalta monipuolisten tulonlähteiden ja laajan 2,2 miljardin ulkona olevan laitekannan ansiosta. Palveluliiketoiminta tuo tarvittavaa vakautta. Lisäksi Vision Pro edustaa Applen ensimmäistä merkittävää sisäänmenoa uuteen tuotekategoriaan sitten vuoden 2015 Apple Watchin.

Yhtiö keskittyy tulevaisuudessa generatiiviseen tekoälyyn, mikä on merkittävä virstanpylväs yhdistettynä iPhone-laitekantaan ja Vision Pro -tuotteeseen. Sijoittajan kannattanee hyödyntää tulosjulkistuksesta seurannut kurssilasku, sillä osaketta on aina kannattanut ostaa dipeistä. Sijoittajan kannattaa jakaa ostot useampaan ajanhetkeen ja odottaa rauhassa, mille tasolle osake laskee ennen ostopäätöstä.

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat