Analyysi: Kesko uskoo toimintaympäristön jatkuvan haastavana vuonna 2024

Keskon tulos painui jälleen Q4:lla, mutta analyytikot odottivat vielä rajumpaa laskua. Yhtiön ohjaus alkaneelle vuodelle ei tuonut suuria yllätyksiä. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Keskon tulos painui jälleen Q4:lla, mutta analyytikot odottivat vielä rajumpaa laskua. Yhtiön ohjaus alkaneelle vuodelle ei tuonut suuria yllätyksiä. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Q4/2023 – Keskon tulos laski Q4:lla hieman odotettua vähemmän

Keskon liikevaihto oli 2 902,0 M€ (analyytikoiden ennuste 2 910,1 M€) ja oikaistu liikevoitto 170,5 M€ (ennuste 161,6 M€). Keskon liikevaihto laski kolmannella neljänneksellä vertailukelpoisesti 3,7 %. Liikevaihto laski Suomessa 2,3 % ja muissa toimintamaissa 10,2 %. Liikevaihtoa painoi rakentamisen ja talotekniikan kauppa (-13,4 %), joka kärsi edelleen heikosta rakentamisen markkinasta. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan luomaa lovea paikkasivat hieman päivittäistavarakauppa ja autokaupan toimiala, joiden liikevaihdot kasvoivat 2,3 % ja 3,8 %.

Keskon vertailukelpoinen liiketulos laski katsauskaudella 11,5 %. Kannattavuus laski sekä rakentamisen ja talotekniikan että autokaupan toimialoilla. Rakentamisen ja talotekniikan kannattavuus laski heikentyneen liikevaihdon myötä, kun taas autokaupassa vertailuvuoden tulosta parantanut takuukustannuksista tehdyn varauksen pienentyminen sekä urheilukaupan myynnin lasku painoivat tulosta.

Vuonna 2024 Kesko arvioi sen toimintaympäristön jatkuvan haastavana. Konserni kuitenkin uskoo sen liikevaihdon ja liikevoiton pysyvän hyvällä tasolla. Kesko ohjaa yhtiön vertailukelpoisen liikevoiton olevan vuonna 2024 620-720 miljoonaa euroa. Liiketoiminta-alueiden osalta yhtiö arvioi päivittäistavarakaupan kannattavuuden pysyvän hyvänä myös vuonna 2024. Rakentamisen ja talotekniikan kannattavuuden arvioidaan jäävän vuodesta 2023, mutta pysyvän edelleen kohtuullisella tasolla. Autokaupassa kannattavuuden arvioidaan puolestaan pysyvän hyvällä tasolla vuonna 2024, mutta jäävän vuoden 2023 tasosta.

Keskon hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 1,02 euroa osakkeelta (1,08 €).

Keskon taloudellinen kehitys vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä.
Lähde: Kesko osavuosikatsaus

Kesko laajentaa toimintaansa Tanskaan yritysostolla

Keskiviikkona 23.8.2023 Kesko ilmoitti ostavansa Tanskan johtaviin rautakaupan toimijoihin kuuluvan Davidsen Koncernen A/S:n. Yrityskaupan myötä Kesko laajentaa liiketoimintaansa Tanskaan, ja yhtiön johdon mukaan saa vakaan jalansijan Tanskan rautakauppamarkkinoilla. Kesko toteuttaa samalla kasvustrategiaansa vahvistaessaan markkina-asemaansa Pohjois-Euroopassa.

Davidsen on perheomisteinen rautakaupan toimija, joka keskittyy pääasiassa yritysasiakkaisiin. Se on Tanskan suurimpia rautakauppayrityksiä: sen markkinaosuus on noin 9 prosenttia ja Etelä-Tanskassa noin 30 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2022 noin 560 miljoonaa euroa (4,2 mrd. Tanskan kruunua), käyttökate 27 miljoonaa euroa ja liikevoitto 23 miljoonaa euroa (ilman IFRS 16-vaikutusta). Myynnin ja kannattavuuden arvioidaan laskevan väliaikaisesti viime vuoden tasosta talouden taantuman ja rakentamisen volyymien laskun vuoksi. Davidsenilla on 23 pääosin Etelä-Tanskassa sijaitsevaa rautakauppaa, joiden kiinteistöistä se omistaa 19. Yhtiöllä on noin 850 työntekijää. Davidsen jatkaa toimintaansa nykyisellä brändillä ja nykyisen paikallisen johdon alaisuudessa, minkä lisäksi Davidsenin perhe jää yritykseen vähemmistöomistajaksi 10 %:n omistusosuudella.

Yrityskaupalla Kesko pääsee kiinni noin 5,7 miljardin euron suuruiseen Tanskan rautakauppamarkkinaan. Markkina on merkittävän kokoinen ja Suomen markkinaan verrattuna yli 1,5-kertainen. Davidsenin velaton yritysarvo on noin 190 miljoonaa euroa (1 417,15 milj. Tanskan kruunua), ja Kesko on sopinut ostavansa yrityksestä 90 %:n osuuden noin 170 miljoonalla eurolla. Yrityskaupan toteutuminen vaatii vielä Euroopan komission hyväksynnän sekä tiettyjen muiden ehtojen täyttymisen.

Keskon taloudelliset tavoiteet

Kesko tavoittelee jatkuvasti parempaa sidotun ja oman pääoman tuottoa kasvun, paremman kannattavuuden, synergiahyötyjen ja käyttöpääoman tehostamisen myötä. Kasvun rinnalla yhtiö parantaa edelleen kaiken toimintansa kustannustehokkuutta kilpailukyvyn varmistamiseksi. Keskon keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat:

  • Yli 6,0 % vertailukelpoinen liikevoitto-% (6,9 % vuonna 2022)
  • Yli 14,5 % vertailukelpoisen sidotun pääoman tuotto-% (16,9 % vuonna 2022)
  • Korolliset nettovelat / käyttökate -tunnusluku ilman IFRS 16 -vaikutuksia on enintään 2,5

Keskon osinko 2024

Pitkällä aikavälillä Keskon tavoitteena on jakaa tasaisesti kasvavaa osinkoa noin 60-100 % vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta ottaen huomioon yhtiön taloudellinen tilanne ja strategia. 

Vuonna 2024 hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 1,02 euroa osakkeelta jaettavaksi vuoden 2023 tuloksesta. Osinko esitetään maksettavaksi neljässä erässä.

Vuodelta 2022 konserni maksoi osinkoa 1,08 euroa osakkeelta.

Lähde: Kesko

Keskon osakekurssi ja hinta

Vahvoista tulosjulkaisuista huolimatta Keskon osakekurssi on ollut pitkään laskussa vuoden 2021 syksyn huippulukemista. Kurssi on ollut pääosin laskeva markkinoiden pelätessä etenkin Keskon rakentamisen segmentin hyytymistä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Laskeva trendi jatkui vuonna 2023. Loppuvuodesta osake lähti markkinoiden mukana uuteen nousuun, mutta nousutrendi näytti tyssäävän heti tammikuun alussa 2024. Hieman yllättäen markkinat ottivat Keskon Q4-tuloksen todella lämpimästi vastaan. Pörssin avautuessa kvartaalituloksen jälkeen Keskon B-osake lähti yli 7 prosentin nousuun.

Kesko osake: Keskon osakekurssi viimeisen 2,5 vuoden ajalta
Kesko osakekurssi viimeisen 2,5 vuoden ajalta. Kuvaaja on uudesta Sijoittaja360°-palvelusta.

Keskon A vai B -osake?

Kesko on listattu Nasdaq OMX Helsingin pörssiin. Pörssikursseja tarkastellessa moni voi kuitenkin pohtia, miksi yhtiöllä on sekä A- että B-osakkeita listattuna, ja mikä niiden ero on.

Kesko listautui Helsingin Pörssiin vuonna 1960 vaihto-osakkeellaan (nykyisin B-osake; KESKOB), kun taas A-osakkeen (aiemmin perusosake; KESKOA) listaus alkoi Helsingin Pörssissä 1.6.1999. Ainoa ero osakkeiden välillä liittyy niiden mukanaan tuomaan äänivaltaan – A-osakkeella on kymmenen ääntä ja B-osakkeella vain yksi. Molemmilla osakesarjoilla käydään kauppaa pörssissä itsenäisinä osakkeina, niillä molemmilla on oma hinnanmuodostuksensa ja kiinnostavuutensa kaupankäynnin kohteena. Osakesarjoja ei myöskään voi vaihtaa suoraan toisiinsa. Keskon B-osake on tyypillisesti vaihdetumpi ja likvidimpi osake, ja muun muassa sen takia juuri se on valittu Sijoittaja.fi:n Osaketyökaluun.

Sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Kesko osoitti pitkään pystyvänsä takomaan vahvaa tulosta epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta, mutta vuoden 2022 viimeinen neljännes käänsi lopulta myös Keskon tuloksen laskuun. Q4-tulos oli pitkälti saman kaavan mukainen, kuin mitä muilta vuosineljänneksiltä nähtiin. Keskon liikevaihto ja liiketulos laskivat vertailukaudesta pitkäti rakentamisen ja talotekniikan kaupan heikon kehityksen myötä. Neljännellä neljänneksellä myös aiemmin yhtiön valopilkkuna toimineen autokaupan toimialan tulos kääntyi laskuun, kun erityisesti urheilukaupan myynnit heikentyivät merkittävästi. Defensiivisen päivittäistavarakaupan osalta Q4-tulos oli puolestaan hyvä. Vaikka analyytikot jälleen odottivat Keskon liiketuloksen laskeneen toteutunutta enemmän, ei laskun värjäämää tulosta voi kovin hyvänä pitää.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutki Keskon tunnuslukuja Osaketyökalussa

Tällä hetkellä Kesko Oyj:n osake saa Osaketyökalun pisteytyksessä 66 kokonaispistettä. Se erottuu edukseen matalalla riskillä sekä kiitettävillä osinkopisteillä. Huom! Pisteytyksessä ei vielä näy Q4-tulos. Osinkopisteet tulevat laskemaan Keskon hallituksen osinkoehdotuksen myötä. Osaketyökalulla näet tarkemmin Keskon osakkeen tunnusluvut. KV-työkalun avulla voit myös vertailla Keskoa sen ulkoimaisiin kilpailijoihin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat