Analyysi: Kesko uskoo toimintaympäristön jatkuvan haastavana vuonna 2024

Keskon tulos painui jälleen Q4:lla, mutta analyytikot odottivat vielä rajumpaa laskua. Yhtiön ohjaus alkaneelle vuodelle ei tuonut suuria yllätyksiä. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Keskon tulos painui jälleen Q4:lla, mutta analyytikot odottivat vielä rajumpaa laskua. Yhtiön ohjaus alkaneelle vuodelle ei tuonut suuria yllätyksiä. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Q4/2023 – Keskon tulos laski Q4:lla hieman odotettua vähemmän

Keskon liikevaihto oli 2 902,0 M€ (analyytikoiden ennuste 2 910,1 M€) ja oikaistu liikevoitto 170,5 M€ (ennuste 161,6 M€). Keskon liikevaihto laski kolmannella neljänneksellä vertailukelpoisesti 3,7 %. Liikevaihto laski Suomessa 2,3 % ja muissa toimintamaissa 10,2 %. Liikevaihtoa painoi rakentamisen ja talotekniikan kauppa (-13,4 %), joka kärsi edelleen heikosta rakentamisen markkinasta. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan luomaa lovea paikkasivat hieman päivittäistavarakauppa ja autokaupan toimiala, joiden liikevaihdot kasvoivat 2,3 % ja 3,8 %.

Keskon vertailukelpoinen liiketulos laski katsauskaudella 11,5 %. Kannattavuus laski sekä rakentamisen ja talotekniikan että autokaupan toimialoilla. Rakentamisen ja talotekniikan kannattavuus laski heikentyneen liikevaihdon myötä, kun taas autokaupassa vertailuvuoden tulosta parantanut takuukustannuksista tehdyn varauksen pienentyminen sekä urheilukaupan myynnin lasku painoivat tulosta.

Vuonna 2024 Kesko arvioi sen toimintaympäristön jatkuvan haastavana. Konserni kuitenkin uskoo sen liikevaihdon ja liikevoiton pysyvän hyvällä tasolla. Kesko ohjaa yhtiön vertailukelpoisen liikevoiton olevan vuonna 2024 620-720 miljoonaa euroa. Liiketoiminta-alueiden osalta yhtiö arvioi päivittäistavarakaupan kannattavuuden pysyvän hyvänä myös vuonna 2024. Rakentamisen ja talotekniikan kannattavuuden arvioidaan jäävän vuodesta 2023, mutta pysyvän edelleen kohtuullisella tasolla. Autokaupassa kannattavuuden arvioidaan puolestaan pysyvän hyvällä tasolla vuonna 2024, mutta jäävän vuoden 2023 tasosta.

Keskon hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 1,02 euroa osakkeelta (1,08 €).

Keskon taloudellinen kehitys vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä.
Lähde: Kesko osavuosikatsaus

Kesko laajentaa toimintaansa Tanskaan yritysostolla

Keskiviikkona 23.8.2023 Kesko ilmoitti ostavansa Tanskan johtaviin rautakaupan toimijoihin kuuluvan Davidsen Koncernen A/S:n. Yrityskaupan myötä Kesko laajentaa liiketoimintaansa Tanskaan, ja yhtiön johdon mukaan saa vakaan jalansijan Tanskan rautakauppamarkkinoilla. Kesko toteuttaa samalla kasvustrategiaansa vahvistaessaan markkina-asemaansa Pohjois-Euroopassa.

Davidsen on perheomisteinen rautakaupan toimija, joka keskittyy pääasiassa yritysasiakkaisiin. Se on Tanskan suurimpia rautakauppayrityksiä: sen markkinaosuus on noin 9 prosenttia ja Etelä-Tanskassa noin 30 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2022 noin 560 miljoonaa euroa (4,2 mrd. Tanskan kruunua), käyttökate 27 miljoonaa euroa ja liikevoitto 23 miljoonaa euroa (ilman IFRS 16-vaikutusta). Myynnin ja kannattavuuden arvioidaan laskevan väliaikaisesti viime vuoden tasosta talouden taantuman ja rakentamisen volyymien laskun vuoksi. Davidsenilla on 23 pääosin Etelä-Tanskassa sijaitsevaa rautakauppaa, joiden kiinteistöistä se omistaa 19. Yhtiöllä on noin 850 työntekijää. Davidsen jatkaa toimintaansa nykyisellä brändillä ja nykyisen paikallisen johdon alaisuudessa, minkä lisäksi Davidsenin perhe jää yritykseen vähemmistöomistajaksi 10 %:n omistusosuudella.

Yrityskaupalla Kesko pääsee kiinni noin 5,7 miljardin euron suuruiseen Tanskan rautakauppamarkkinaan. Markkina on merkittävän kokoinen ja Suomen markkinaan verrattuna yli 1,5-kertainen. Davidsenin velaton yritysarvo on noin 190 miljoonaa euroa (1 417,15 milj. Tanskan kruunua), ja Kesko on sopinut ostavansa yrityksestä 90 %:n osuuden noin 170 miljoonalla eurolla. Yrityskaupan toteutuminen vaatii vielä Euroopan komission hyväksynnän sekä tiettyjen muiden ehtojen täyttymisen.

Keskon osakekurssi ja hinta

Vahvoista tulosjulkaisuista huolimatta Keskon osakekurssi on ollut pitkään laskussa vuoden 2021 syksyn huippulukemista. Kurssi on ollut pääosin laskeva markkinoiden pelätessä etenkin Keskon rakentamisen segmentin hyytymistä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Laskeva trendi jatkui vuonna 2023. Loppuvuodesta osake lähti markkinoiden mukana uuteen nousuun, mutta nousutrendi näytti tyssäävän heti tammikuun alussa 2024. Hieman yllättäen markkinat ottivat Keskon Q4-tuloksen todella lämpimästi vastaan. Pörssin avautuessa kvartaalituloksen jälkeen Keskon B-osake lähti yli 7 prosentin nousuun.

Kesko osake: Keskon osakekurssi viimeisen 2,5 vuoden ajalta
Kesko osakekurssi viimeisen 2,5 vuoden ajalta. Kuvaaja on uudesta Sijoittaja360°-palvelusta.

Keskon A vai B -osake?

Kesko on listattu Nasdaq OMX Helsingin pörssiin. Pörssikursseja tarkastellessa moni voi kuitenkin pohtia, miksi yhtiöllä on sekä A- että B-osakkeita listattuna, ja mikä niiden ero on.

Kesko listautui Helsingin Pörssiin vuonna 1960 vaihto-osakkeellaan (nykyisin B-osake; KESKOB), kun taas A-osakkeen (aiemmin perusosake; KESKOA) listaus alkoi Helsingin Pörssissä 1.6.1999. Ainoa ero osakkeiden välillä liittyy niiden mukanaan tuomaan äänivaltaan – A-osakkeella on kymmenen ääntä ja B-osakkeella vain yksi. Molemmilla osakesarjoilla käydään kauppaa pörssissä itsenäisinä osakkeina, niillä molemmilla on oma hinnanmuodostuksensa ja kiinnostavuutensa kaupankäynnin kohteena. Osakesarjoja ei myöskään voi vaihtaa suoraan toisiinsa. Keskon B-osake on tyypillisesti vaihdetumpi ja likvidimpi osake, ja muun muassa sen takia juuri se on valittu Sijoittaja.fi:n Osaketyökaluun.

Sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Tutki Keskon tunnuslukuja Osaketyökalussa

Tällä hetkellä Kesko Oyj:n osake saa Osaketyökalun pisteytyksessä 66 kokonaispistettä. Se erottuu edukseen matalalla riskillä sekä kiitettävillä osinkopisteillä. Huom! Pisteytyksessä ei vielä näy Q4-tulos. Osinkopisteet tulevat laskemaan Keskon hallituksen osinkoehdotuksen myötä. Osaketyökalulla näet tarkemmin Keskon osakkeen tunnusluvut. KV-työkalun avulla voit myös vertailla Keskoa sen ulkoimaisiin kilpailijoihin.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat