Analyysi: Marimekko ylitti odotukset – toiseen neljännekseen kohdistuu vielä epävarmuutta

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Marimekko ylitti analyytikoiden odotukset sekä liikevaihdon että -tuloksen osalta. Markkinat palkitsivat osakkeen yli 8 prosentin nousulla.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Marimekko ylitti analyytikoiden odotukset sekä liikevaihdon että -tuloksen osalta. Markkinat palkitsivat osakkeen yli 8 prosentin nousulla.

Q1/2024 – tulos oli positiivinen yllätys

Marimekon liikevaihto oli ensimmäisellä neljänneksellä 37,7 M€ (ennuste 35,8 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 5,2 M€ (ennuste 3,5 M€). Marimekon liikevaihto vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä kasvoi 7 % vertailukaudesta. Liikevaihtoa nosti erityisesti Suomen tukkumyynti, joka kasvoi, kun arvioitua merkittävästi enemmän kertaluonteisia kampanjatoimituksia ajoittui jo ensimmäiselle neljännekselle. Myös Marimekon kansainvälisen liikevaihdon 6 %:n kasvu nosti liikevaihtoa. Kansainvälistä liikevaihtoa nostivat hyvin kehittynyt tukkumyynti Aasian-Tyynenmeren alueella ja Pohjois-Amerikassa sekä merkittävästi kasvaneet lisenssituotot. Suomessa yleinen markkinatilanne jatkui haastavana, mutta siitä huolimatta Marimekon liikevaihto Suomessa nousi 8 %.

Liikevaihdon kasvu ja suhteellisen myyntikatteen parantuminen nostivat yhtiön liiketulosta ja Q1:llä Marimekon vertailukelpoinen liikevoitto parani 36 %:ia, vastaten 13,8 prosenttia liikevaihdosta (10,9). Yhtiön kiinteät kustannukset kasvoivat suunnitelmien mukaisesti etenkin kasvupanostuksien seurauksena, millä oli negatiivinen vaikutus tulokseen.

Marimekko säilyttää ohjauksensa ennallaan, ja odottaa sen liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta. Yhtiön liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan noin 16-19 %:ia (2023: 18,4 %). Vuoden 2024 näkymiin volatiliteettia aiheuttavat Marimekon mukaan edelleen kuluttajien luottamuksen ja ostovoiman kehitys erityisesti Suomessa, globaalit toimitusketjujen häiriöt sekä yleinen inflaatiokehitys.

Marimekon taloudelliset tavoitteet

Marimekko aikoo 2023–2027 strategiakaudellaan keskittyä skaalaamaan liiketoimintaansa ja kasvua erityisesti kansainvälisillä markkinoilla. Yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat seuraavat:

  • Liikevaihdon vuosittainen kasvu 15 %
  • Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali 20 %
  • Vuoden lopun nettovelka/käyttökate-suhdeluku korkeintaan 2
  • Tavoitteena on jakaa osinkoa vuosittain, osinko osakekohtaisesta tuloksesta vähintään 50 %

Marimekon osinko 2024

Marimekon yhtiökokous päätti hallituksen esityksen mukaisesti jakaa vuodelta 2023 osinkoa 0,37 euroa osakkeelta. Osinko maksettiin osakkeenomistajille 25.4.2024.

  • Vuodelta 2022 Marimekko maksoi osinkoa 0,34 euroa per osake.

Marimekon osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Vuoden 2023 aikana Marimekon osake liikkui pitkään noin 8,5–10 euron haarukassa osakkeen laskettua rajusti vuoden 2022 aikana. Sijoittajat pelkäsivät, miten harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiölle käy kuluttajien ostovoiman heikentyessä korkean inflaation ja korkojen nousun myötä.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Tutustu Marimekon osakkeeseen osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n osaketyökalussa Marimekon osake saa keskimääräistä paremmat pisteet. Yhtiön osake erottuu nyt joukosta kiitettävillä laatu- ja momenttipisteillä. On hyvä myös huomata, että Marimekon osinkopisteitä laskee se, että yhtiön osinko on vaihdellut historiassa voimakkaasti johtuen jaetuista ylimääräisistä osingoista. Perusosinko on kuitenkin ollut kasvussa, eli Marimekko on siis parempi osinkoyhtiö kuin mitä pisteet antavat ymmärtää.

Osaketyökalussa voit vertailla Marimekon osakkeen pisteitä muihin yhtiöihin, sekä tarkkailla yhtiön tunnuslukuja ja ennusteita.

Seuraa tuloskautta

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Analyysi: Kempower matkalla kohti IPO-hintaa?
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Sijoittajan valinnat