Analyysi: Heikko kuluttajaluottamus varjostaa Marimekon näkymiä – osakkeessa kovaa laskua

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Marimekon liikevaihto ja tulos jäivät analyytikoiden ennusteista, eivätkä vuoden 2024 näkymät lämmittäneet sijoittajien mieltä. Osake oli rajussa pudotuksessa pörssin avautuessa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Marimekon liikevaihto ja tulos jäivät analyytikoiden ennusteista, eivätkä vuoden 2024 näkymät lämmittäneet sijoittajien mieltä. Osake oli rajussa pudotuksessa pörssin avautuessa.

Q4/2023 – liikevaihto ja tulos jäivät ennusteista

Marimekon neljännen vuosineljänneksen liikevaihto ja tulos alittivat analyytikoiden ennusteet, joissa liikevaihdon odotettiin olevan 53,8 miljoonaa euroa ja vertailukelpoisen liikevoiton 9,1 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto kasvoi 5 prosenttia 50,6 miljoonaan euroon, kun taas vertailukelpoinen liikevoitto parani 8,3 miljoonaan euroon edellisvuoden 6,9 miljoonasta eurosta, mikä vastaa 16,4 prosentin (14,3) vertailukelpoista liikevoittomarginaalia. Kasvuun vaikuttivat erityisesti kansainvälinen liikevaihdon kasvu sekä Suomen vähittäismyynnin myönteinen kehitys.

Kansainvälinen liikevaihto kasvoi 10 prosenttia, kun taas Suomen myynti kasvoi 2 prosenttia. Liikevoiton kasvuun vaikuttivat liikevaihdon kasvun lisäksi suhteellisen myyntikatteen parantuminen, vaikka korkeammat kiinteät kustannukset laskivatkin liikevoittoa.

Vuodelle 2024 Marimekko odottaa liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta (2023: 174,1 milj. euroa) ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin olevan noin 16–19 prosenttia (2023: 18,4 %). Taloudelliseen ohjeistukseen vaikuttavat muun muassa kuluttajien luottamuksen ja ostovoiman kehitys, globaalit toimitusketjujen häiriöt sekä inflaatio.

Marimekon taloudelliset tavoitteet

Marimekko aikoo 2023–2027 strategiakaudellaan keskittyä skaalaamaan liiketoimintaansa ja kasvua erityisesti kansainvälisillä markkinoilla. Uudet 6.9.2022 julkaistut pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat seuraavat:

  • Liikevaihdon vuosittainen kasvu 15 % (aiemmin: yli 10 %)
  • Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali 20 % (aiemmin: 15 %)
  • Vuoden lopun nettovelka/käyttökate-suhdeluku korkeintaan 2 (ennallaan)
  • Tavoitteena on jakaa osinkoa vuosittain, osinko osakekohtaisesta tuloksesta vähintään 50 % (ennallaan)

Aiemmat taloudelliset tavoitteet asetettiin marraskuussa 2018 ja yhtiö ylitti ne vuoden 2021 lopussa.

Marimekon osinko 2024

Vuodelta 2023 hallitus ehdottaa 0,37 euron osinkoa osakkeelta. Analyytikot ennakoivat osingon olevan 0,38 euroa osakkeelta.

  • Vuodelta 2022 Marimekko maksoi osinko 0,34 euroa per osake.

Marimekon osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Vuoden 2023 aikana Marimekon osake liikkui pitkään noin 8,5–10 euron haarukassa osakkeen laskettua rajusti vuoden 2022 aikana. Sijoittajat pelkäsivät, miten harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiölle käy kuluttajien ostovoiman heikentyessä korkean inflaation ja korkojen nousun myötä.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Tutustu Marimekon osakkeeseen osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n osaketyökalussa Marimekon osake saa keskimääräistä paremmat pisteet. Yhtiön osake erottuu nyt joukosta kiitettävillä laatupisteillä sekä hyvillä kasvupisteillä. On hyvä myös huomata, että Marimekon osinkopisteitä laskee se, että yhtiön osinko on vaihdellut historiassa voimakkaasti johtuen jaetuista ylimääräisistä osingoista. Perusosinko on kuitenkin ollut kasvussa, eli Marimekko on siis parempi osinkoyhtiö kuin mitä pisteet antavat ymmärtää.

Osaketyökalussa voit vertailla Marimekon osakkeen pisteitä muihin yhtiöihin, sekä tarkkailla yhtiön tunnuslukuja ja ennusteita.

Seuraa tuloskautta

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat