Mitä osakkeita suomalaiset ostivat elokuussa?

Fortum, Neste ja Kesko lisäsivät nettomäärällisesti eniten omistajia elokuussa. UPM, Kamux ja Wärtsilä puolestaan menettivät omistajia.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fortum, Neste ja Kesko lisäsivät nettomäärällisesti eniten omistajia elokuussa. UPM, Kamux ja Wärtsilä puolestaan menettivät omistajia.

Euroclear Finlandin tilastot kertovat omistajamäärien muutoksista

Tutkimme Euroclear Finlandin tilastoja tarkoituksena selvittää, mitkä yritykset Helsingin pörssissä kokivat suurimman omistajamäärän kasvun elokuussa verrattuna heinäkuuhun. On kuitenkin tärkeää huomioida, että omistajien määrän muutokset, kertovat omistajien lukumäärään muutoksesta, kauppojen euromääriä tilastot eivät kerro.

Yleensä suuret muutokset omistajamäärissä viittaavat piensijoittajien lisääntyneeseen kiinnostukseen kyseistä yritystä kohtaan. Tämä voi johtua esimerkiksi keskustelufoorumeilta lähteneestä hypetyksestä, mutta yhtä hyvin kyseessä voi olla perusteltu lisäys omistajien joukossa. Etenkin, kun useiden osakkeiden hinnat ovat laskeneet merkittävästi alkuvuodesta. Tiedot taulukossa on päivitetty 31.8.2023 ja ne kuvaavat muutoksia verrattuna tilanteeseen 31.7.2023.

Kymmenen eniten omistajia lisännyttä yhtiötä elokuussa 2023

  1. Fortum, omistajalisäys 2931. Yhteensä 213 016 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -19,3 %.
  2. Neste, omistajalisäys 2118. Yhteensä 142 145. Kurssikehitys vuoden alusta -18,2 %.
  3. Kesko omistajalisäys 1460. Yhteensä 96 164 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -14,4 %. (B-osake).
  4. QT Group, omistajalisäys 1316. Yhteensä 43 597 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta 24,24 %.
  5. Valmet, omistajalisäys 1223. Yhteensä 97 183 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -9,8 %.
  6. Nokian Renkaat, omistajalisäys 884. Yhteensä 91 462 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -20 %.
  7. Orion, omistajalisäys 795. Yhteensä 87 144 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -28,8 %.
  8. Revenio Group, omistajalisäys 775. Yhteensä 23 857 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -44,3 %.
  9. Nordea, omistajalisäys 767. Yhteensä 351 926 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -1 %.
  10. Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta, omistajalisäys 720. Yhteensä 18 548. Kurssikehitys vuoden alusta* -22.8%.

*Kaupankäynti Arvo Sijoitusouuskunnan osakkeella alkoi 20.6. ja kurssikehitys on laskettu siitä päivästä lähtien.

Yhtiöt joissa omistajien määrä väheni eniten

Yhtiöt joissa omistajien määrä väheni eniten oli Rovio (-7599) ja Uponor (-1037), jotka ovat molemmat poistumassa pörssistä ostotarjousten myötä. Kirjoitimme Rovion epäonnistuneesta pörssitaipaleesta laajemmin huhtikuussa.

Listalla pysyvistä yhtiöistä eniten omistajia menetti UPM Kymmene (-517), Kamux (-509), Wärtsilä (-409) ja Metsä Board (-367). Wärtsilä ja Kamux olivat myös eniten omistajia menettäneiden yhtiöiden joukossa kesäkuussa.

Piensijoittajien massa näyttää osittain myyvän nousevia osakkeita ja ostavan laskevia. Wärtsilä oli myös vuoden aikana eniten omistajia menettäneiden yhtiöiden joukossa, vaikka sen kurssi on noussut vuodessa lähes 50 prosenttia.
Kamuxin osakkeen omistajien määrä on vähentynyt vuoden alusta noin 2400 omistajalla ja kurssi on samalla noussut 30 prosenttia.

UPM:n suhteen omistajien määrä on kasvanut vuoden alusta, mutta kurssi on laskenut noin 10 prosenttia eli saman suurin piirtein saman verran kuin Helsingin yleisindeksi.

Prosentuaalisesti eniten omistajia menetti Incap, Glaston ja Viking Line, mutta muutokset määrissä ovat silti pieniä. Omistajien määrä väheni 1 – 1,74 prosenttia ja keskimäärin omistajien määrä laski vain noin sadalla omistajalla.

Suurimmat omistajien lisäykset suhteellisesti

Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunnan omistajien määrä kasvoi yli neljällä prosentilla kuukauden aikana, joka on suurin suhteellinen kasvu kuukauden aikana. Arvo Sijoitusosuuskunta listatui First Northiin kesäkuussa.

Revenio kasvatti omistajamäärää yli 3,3 prosentilla ja QT noin 3,11 prosentilla. Muita hyvin omistajien määrää kasvattaneita yhtiöitä on GoFore (2,99 %), Kojamo (2,20 %) ja F-Secure (2,08 %).

Kesko jatkaa myös vahvaa omistajien määrän kasvattamista. Yhtiö sai 1460 uutta omistaja ja samalla omistajien määrä kasvoi 1,54 prosentilla. Mikäli Keskon kasvutahti omistajien määrässä jatkuu Kesko voi saavuttaa 100 000 omistajan rajapyykin vuoden loppuun mennessä.

Valmet saa parhaat pisteet

Osaketyökalussa listan yhtiöistä kovimmat pisteet saa Valmet. Nordea, Neste, Orion ja Kesko saavat myös hyvä pisteet. QT Group on listan lopussa, johtuen korkeasta kokonaisriskistä, korkeasta arvostustasosta ja osingon puutteesta, mutta kasvun suhteen se saa listan parhaan arvosanan. Venäjän liiketoiminnoista kärsineet Nokian Renkaat ja Fortum ovat myös pisteiden puolesta häntäpäässä.

Osaketyökalu Sijoittaja.fi:n jäsenille – kokeile 14 päivää veloituksetta!

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta ja maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat