Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi – mikä on Suomen halvin osakevälittäjä?

Sijoitatko Helsingin pörssiin? Välittäjän valinta voi puolittaa tai tuplata kulusi. Katso, mikä on Suomen halvin välittäjä vuonna 2023!

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Sijoitatko Helsingin pörssiin? Välittäjän valinta voi puolittaa tai tuplata kulusi. Katso, mikä on Suomen halvin välittäjä vuonna 2023!

Helsingin pörssi -vertailu

Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi -vertailussa kilpaillaan Suomen halvimman osakevälittäjän tittelistä.

Osakevälittäjien hintakilpailu on ollut viime vuosina rajua. Markkinoille on tullut mukaan uusia välittäjiä, ja osa aiemmin Helsingin pörssissä toimineista välittäjistä on heittänyt pyyhkeen kehään. Lisäksi moni välittäjä on ryhtynyt tarjoamaan edullisempia hintoja mm. Osakesäästäjien ja Akavan jäsenille sekä omille omistaja-asiakkaille.

Mikä on kaupankäynti-, palvelu- ja säilytyskuluiltaan Suomen halvin osakevälittäjä vuonna 2023? Päätimme ottaa selvää!

Sisällysluettelo

Helsingin pörssin halvin vai paras osakevälittäjä?

Mikä on Helsingin pörssin halvin välittäjä juuri sinulle? Välittäjien kulut riippuvat mm. sijoituskohteistasi, sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Suomen halvin välittäjä voi siis olla eri paitsi piensijoittajalle ja suursijoittajalle, myös osakesäästäjälle ja aktiiviselle kaupankävijälle.

Kulut eivät ole kaikki kaikessa. Pelkkien kulujen lisäksi välittäjien vertailussa tulee huomioida myös monia muita tekijöitä. Tällaisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi

 • kaupankäyntijärjestelmän ominaisuudet,
 • tuotto- ja riskiraportit arvopaperi- ja salkkutasolla,
 • kaupankäyntijärjestelmän käytettävyys ja kieli,
 • markkinapaikkojen monipuolisuus ja sijoituskohteiden määrä,
 • sijoitusideat, lisäinformaatio ja analyysit,
 • välittäjän tarjoamat muut sijoittajan työkalut sekä
 • myyntivoittojen, osinkojen ja kaupankäynnin kulujen automaattinen raportointi verottajalle.

Tämän lisäksi sijoittajan on tietysti hyvä muistaa, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina tappion riski käytetystä välittäjästä riippumatta.

Mikä on Suomen halvin välittäjä?

Helsingin pörssin osalta vertailussa on mukana kahdeksan suomalaisten suosimaa ja/tai Suomessa toimivaa välittäjää ja perinteistä pankkia. Välittäjävertailu 2023 -vertailussa on huomioitu keskeisimmät osakesäästäjille tarjotut jäsenedut (Suomen Osakesäästäjät, Akava ja OP:n Omistaja-asiakkaat).

Kansainvälisesti sijoittavia ajatellen Välittäjävertailu-työkaluun on lisätty myös Yhdysvaltojen osakekaupan ja ETF-kaupankäynnin hinnastot sekä välittäjiä, jotka tarjoavat pörssivälitystä ainoastaan ulkomaille, kuten eToro, DEGIRO, LYNX ja Interactive Brokers.

Helsingin pörssin halvin osakevälittäjä 2023 – ilman jäsenetuja

Nordnet on normaalihinnoin Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi -vertailussa Suomen halvin välittäjä. Viime vuosina Nordnet on panostanut palveluidensa laatuun ja eri asiakaskuntien tarpeisiin – aina aloittelevasta säästäjästä aktiiviseen ammattitreidaajaan. Nordnetin suosittuja tuotteita ovat mm. Indeksi- ja One-rahastot, ETF-kuukausisäästäminen, kaupankäyntiluotto ja sosiaalinen sijoitusverkosto Shareville.

Edullisista hinnoista ja hyvästä laadusta kertoo myös asiakastyytyväisyys: Viisas Raha -lehden Välittäjä 2019 -tutkimuksessa Nordnet oli hinnan ja laadun suhteella mitattuna Suomen paras arvopaperivälittäjä. Syksyllä 2019 uudistettu kaupankäyntipalvelu tarjoaa hyvän valikoiman toimeksiantotyyppejä, monipuolisemmat kuvaajat, entistä laajemmat tilinpäätöstiedot ja paremman mobiilisovelluksen.

Helsingin pörssin halvin osakevälittäjä 2023 – ale- ja etuhinnastoilla

Danske Kaupankäynti Online on Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi -vertailussa Suomen halvin välittäjä Akavan ja Suomen Osakesäästäjien jäsenille tarjotulla etuhinnastolla. Suurin hyöty edusta lohkeaa pientä salkkua pyörittävälle ja harvakseltaan sijoituksia tekevälle. Edullisten hintojen vastapainona joutuu Viisas Raha -lehden Välittäjä 2021-kyselyyn vastanneiden mukaan tinkimään kaupankäyntijärjestelmän laadusta ja sieltä saatavasta informaatiosta.

Erityismaininnat

 • OP tarjoaa omistaja-asiakkaille arvo-osuustilin ilman kuukausimaksuja, piensijoittajalle edullisen 1 %:n palkkiokaton kotimaisiin osakkeisiin arvo-osuustilillä ja lisää alennuksia Suomen Osakesäästäjien jäsenille.
 • Nordea Investor tarjoaa piensijoittajalle edullisen 1 % hintakaton ETF:iin ja Pohjoismaisiin pörsseihin.
 • Mandatum Trader on normaalihinnoin paitsi Välittäjävertailu 2023: Suomi ja kansainväliset markkinat -vertailun halvin Suomi ja kansainvälisen sijoittamisen mahdollistavista välittäjistä, myös Viisas Raha 5/2021-lehden Välittäjä 2021-kyselyssä hinta-laatusuhteeltaan Suomen parhaaksi arvioitu välittäjä.
Välittäjä 2023: Helsingin pörssi -vertailun Suomen halvimmat välittäjät. Normaalihinnoin Nordnet. Ale- ja etuhinnoin Danske.
Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi -vertailussa Suomen halvin välittäjä normaalihinnoin on Nordnet. Ale- ja etuhinnoin halvin välittäjä on Danske, joka tarjoaa etuhintoja Akavan ja Osakesäästäjien jäsenille.

Osakesäästäjän välittäjät – ”Seppo Säästäjä”

Seppo Säästäjä on pitkäjänteinen osakesäästäjä. Vertailussa Sepolla on kaksi salkkua, ensimmäisen koko on 5 000 euroa ja hän tekee 12 osakekauppaa vuodessa 500 euron keskimääräisellä kaupalla. Toisen salkun koko on 100 000 euroa, kauppojen lukumäärä sama 12 ja kaupan keskikoko 2 500 euroa. Alla olevasta taulukosta näkee salkkujen kaupankäyntikulut vuodessa eri välittäjillä.

Välittäjä 2023: Helsingin pörssi -vertailun Suomen halvimmat välittäjät harvakseen kauppaa käyvälle.
Osakesäästäjälle löytyy useita edullisia vaihtoehtoja. Esimerkissämme Helsingin pörssin halvimmat välittäjät normaalihinnoin olivat Nordea, Nordet ja Mandatum Trader riippuen pienistä eroista kauppojen ja salkun koossa. Ale- ja etuhinnastoilla halvimmat olivat Danske ja OP. Katso itsellesi edullisin osakevälittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Helsingin pörssin halvin välittäjä 2023 – ilman jäsenetuja

Nordea, Nordnet ja Mandatum Trader ovat Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi -vertailussa Suomen halvimmat välittäjät osakkeisiin säästävälle ja harvakseen kauppaa käyvälle sijoittajalle.

Pienet erot kauppojen ja salkun koossa ratkaisevat, mikä palveluista kiilaa kärkeen. Nordea tarjoaa 1 % hintakattoa ETF:iin ja Pohjoismaiden osakkeisiin, mikä hyödyttää esimerkiksi osakkeisiin kuukausisäästävää. Nordnet on usein edullisempi hieman isommilla kaupankäyntisummilla, joilla sijoittaja ei pääse hyötymään hintakatosta.

Vastaavasti Mandatum Trader tarjoaa alennuksia hieman suurempaa sijoitussalkkua pyörittäville asiakkaille.

Helsingin pörssin halvin välittäjä 2023 – ale- ja etuhinnastoilla

Danske Kaupankäynti Online ja OP ovat Helsingin pörssin välittäjistä vertailun halvimmat ale- ja etuhinnastoja hyödyntävälle sijoittajalle. Danske Kaupankäynti Online on edullisin Akavan tai Suomen Osakesäästäjien jäsenyyden omaavalle sijoittajalle, ja OP on edullisin Omistaja-asiakkuuden sekä Suomen Osakesäästäjien jäsenyyden omaavalle sijoittajalle. Kuten myös muilla etuhinnastojen halvimmista välittäjistä, suurin hyöty edusta lohkeaa pientä salkkua pyörittävälle ja harvakseltaan sijoituksia tekevälle.

Ahkeran kaupankävijän välittäjät – ”Anni Aktiivi”

Anni Aktiivi on ahkera kaupankävijä. Vertailussa Annilla on kaksi salkkua, ensimmäisen koko on 50 000 euroa ja hän tekee 50 osakekauppaa vuodessa 3000 euron keskimääräisellä kaupalla. Toisen koko on 300 000 euroa, kauppojen lukumäärä sama 50 ja kaupan keskikoko 10 000 euroa. Alla olevasta taulukosta näkee salkkujen kaupankäyntikulut vuodessa eri välittäjillä.

Välittäjä 2023: Helsingin pörssi -vertailun Suomen halvimmat välittäjät aktiivisesti kauppaa käyvälle.
Edullisimmat välittäjät aktiiviselle kaupankävijälle löytyvät usein perinteisten pankkien ulkopuolelta. Esimerkissämme Helsingin pörssin halvin palvelu oli Mandatum Trader. Katso itsellesi edullisin osakevälittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Helsingin pörssin halvin välittäjä 2023 – ilman jäsenetuja

Mandatum Trader on normaalihinnoin selkeästi edullisin vaihtoehto sijoittajaesimerkkimme aktiiviselle kaupankävijälle. Modernia Saxo Bankin kaupankäyntialustaa hyödyntävä Mandatum Trader mahdollistaa kotimaan pörssin ohella myös sijoittamisen laajasti kansainvälisille markkinoille ja tarjoaa kattavat raportointipalvelut ja sijoittamisen työkalut.

Helsingin pörssin halvin välittäjä 2023 – ale- ja etuhinnastoilla

Mandatum Trader nousee vertailussa Suomen halvimmaksi välittäjäksi myös etuhinnastolla. Vaikka palvelun kustannusedut tulevat esille parhaiten juurikin aktiivisessa kaupankäynnissä tai suurella sijoitussalkulla, Suomen Osakesäästäjien edulla myös piensijoittajat tai harvemmin sijoittavat pääsevät kiinni Mandatumin edullisiin hintoihin ja laajaan arvopaperivalikoimaan. Pienemmillä kauppaerillä halvin vaihtoehto olisi esimerkin tapauksessa Danske Kaupankäynti Online Akavan ja Suomen Osakesäästäjien jäsenille tarjotulla etuhinnastolla.

Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi – Miten vertailu tehtiin?

Välittäjien kokonaiskustannukset (kaupankäyntikulut, säilytysmaksu ja palvelumaksu) Helsingin pörssissä laskettiin Sijoittaja.fi:n Välittäjävertailutyökalulla, johon päivitimme voimassaolevan ajantasaisen hinnaston 22.6.2023.

Välittäjät järjestettiin jokaisessa kategoriassa (Seppo Säästäjä, Anni Aktiivi) järjestykseen keskimääräisen sijoituksensa perusteella osakkeiden kaupankäynnin kustannuksissa eri suuruisilla salkuilla sekä erilaisilla kaupankäyntimäärillä. Lopullinen sijoitus määräytyi kategorioiden keskiarvojen perusteella.

Lisätietoja vertailun metodologiasta ja kaupankäyntiesimerkeistä löydät laajemmasta Välittäjävertailu 2023: Suomi ja kansainväliset markkinat -vertailusta. Tarkemmat tiedot kaupankäyntipalveluiden hinnastoista löydät Välittäjävertailutyökalusta ja välittäjien omilta verkkosivuilta.

Vertaa Helsingin pörssin välittäjiä Sijoittaja.fi:n laskurilla

Vertaile kaupankäynnin kuluja Helsingin pörssissä ja kansainvälisillä markkinoilla. Välittäjävertailulla löydät edullisimman pörssivälittäjän juuri sinulle. Syötä laskuriin salkkusi koko, toimeksiantojen lukumäärä ja koko, kaupankäyntipaikka ja tiedot jäseneduista – Välittäjävertailu laskee oman kaupankäyntisi perusteella arvion vuosittaisista kuluistasi kunkin välittäjän hinnastolla.

Tässä artikkelissa olemme vertailleet vain kuluja yksinkertaistettujen sijoittajaesimerkkien osalta (ks. Välittäjävertailu 2023: Helsingin pörssi – Miten vertailu tehtiin?). Välittäjävertailu-laskurilla jokainen voi vertailla välittäjiä ja etsiä itselleen sopivimman ETF- tai osakevälittäjän. Monet sijoittajat hyödyntävät nykyisin myös useampaa välittäjää, esimerkiksi yhtä Suomeen ja toista kansainvälisille markkinoille.

Välittäjävertailu 2023. Välittäjävertailu-laskuri laskee oman kaupankäyntisi perusteella arvion vuosittaisista kuluistasi kunkin välittäjän hinnastolla.
Hae omaan kaupankäyntiisi halvin pörssivälittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

VÄLITTÄJÄVERTAILU 2023 ESIMERKKISIJOITTAJAT

Seppo Säästäjä on vankkumaton ja pitkäjänteinen osakesäästäjä, joka keskittää kaikki pörssisijoituksensa suomalaisiin osakkeisiin.

 • A- ja B-salkkujen Seppo aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy 12 kappaletta. Toinen salkku kuvaa kokeneempaa Seppoa, jonka salkun koko on kasvanut 100 000 euroon. Kauppoja syntyy edelleen 12 kappaletta vuodessa, mutta kaupan keskikoko on 2 500 euroa.

Anni Aktiivi on kokenut sijoittaja, joka seuraa aktiivisesti markkinaa ja tekee osakepoimintaa spekuloiden toisinaan myös lyhyen aikavälin kurssikehityksellä.

 • A-salkun koko on 50 000 euroa ja B-salkun 300 000 euroa, kauppoja syntyy keskimäärin 50 kappaletta vuotta kohden. Kauppojen keskikoko on A-salkussa 3 000 euroa ja B-salkussa 10 000 euroa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat