Markkinaympäristö: Viikon 3 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 3.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 3.

Markkinaympäristö: USA:n inflaatio rauhoittui, mutta Kiinan talouskasvu jäi heikoksi

Viikon odotetuimpana tapahtumana oli Yhdysvaltain joulukuun inflaatiolukemien julkaisu, jotka tulivat ulos viime viikon torstaina. Luvut vastasivat ekonomistien ennusteita. Kokonaisinflaatio rauhoittui joulukuussa 6,5 prosentin nousuun vuoden takaiseen tasoon nähden, kun marraskuussa vastaava luku oli 7,1 prosenttia. Joulukuun inflaatio lukema oli alin sitten lokakuun 2021. Energia- ja elintarvikehinnoista puhdistettu pohjainflaation laski marraskuun 6 prosentista 5,7 prosenttiin. Kuukausitasolla katsottuna kokonaishinnat laskivat marraskuusta joulukuuhun 0,1 %, mutta pohjainflaation mukaiset hinnat kasvoivat samalla ajalla 0,3%

Viime vuonna inflaatiota paisuttanut energian hinta oli nyt selvästi eniten kokonaisinflaatiota hidastava komponentti. FED:in raportin asumiskustannuskomponentti nousi 0,8 % marraskuun ja joulukuun välisenä aikana, joka nosti hintojen kuukausitason muutosta. Komponentin laskentatavan takia markkinavuokrien kehitys ei näy komponentissa ajantasaisesti. Kuukausimuutos pohjainflaatiossa olisi myös ollut hieman negatiivinen, jos asumisen kustannukset jätetään pois laskuista. Asumisen hintamuutoksista puhdistettu inflaatio, jota myös FED on sanonut seuraavansa tarkasti, viestii myös palvelusektorin inflaatiopaineiden tasaantumisesta.

FED:in seuraava korkopäätös tapahtuu helmikuussa ja markkinat uskovat koronnousujen jatkuvan, joko 0,25 tai 0,5 prosenttiyksikköä. Inflaatiolukujen jälkeen markkinoiden konsensus näyttäisi kallistuvan 0,25 % puolelle. Uutiset näkyivät Yhdysvaltain pörsseissä positiivisesti viikon aikana

Euroopasta saatiin viikon aikana myös mielenkiintoisia talouslukuja. Saksan talous ei ensimmäisen arvion mukaan ainakaan vielä supistunut, sillä maan BKT kerrotaan pysyneen ennallaan päättyneen vuoden viimeisellä kvartaalilla. Luvut kuitenkin tarkentuvat myöhemmin. Vasten odotuksia, Britannian BKT kasvoi marraskuun aikana 0,1 %, mikä pienentää merkittävästi todennäköisyyttä, että maan talous painui taantumaan vuoden viimeisellä kvartaalilla. Ruotsissa taas julkaistiin joulukuun inflaatioluvut. Inflaatio kiihtyi marraskuun 11,5 prosentista 12,3 prosenttiin. Markkinat pitävät lukujen valossa 0,5 % -yksikön koronnostoa helmikuussa selvänä. Euroalueen laaja Eurostoxx 600 -indeksi nousi viikon aikana 2,4 %

Koronarajoitusten purkamisesta johtuvaa Kiina-osakkeiden hyvää virettä latisti alkuviikosta julkaistut talousluvut. Kiinan BKT kasvoi 3 % edellisenä vuonna, mikä on koronavuotta 2020 lukuun ottamatta alhaisin kasvu sitten 1970-luvun. Viimeisen vuosineljänneksen kasvu oli kuitenkin odotuksia parempi 2,9 %, joka herättää sijoittajien toiveita vuodelle 2023.

Osakeindeksien kehitys

Eniten seuratuille Yhdysvaltain indekseille vuoden alku on ollut erittäin positiivinen. Laaja S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2023 alusta 4,36 %, kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq 6,39 % ja Dow Jones Industrial Average 2,34 %. Suomi-osakkeille vuoden alku on ollut heikompi, mutta positiivinen. Suomen suurten osakkeiden OMXH25 -indeksi on noussut vuoden alusta 1,72 %.

Pääindeksit ovat edelleen selvästi vuoden 2022 huipputasoja alempana. Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa, joka on kestänyt kohta vuoden.

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -17,17 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -31,06 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -13,70 % (5787 pist.)

Trendaavat sektorit – Markkinoilla optimismia

Viikko jatkui alkuvuoden tapaan positiivisissa tunnelmissa, sillä lähes kaikkien pääsektoreiden viikkokehitys oli positiivinen, lukuun ottamatta päivittäiskulutus- ja yhdyskuntapalvelusektoria. Riskinottohalukkuuden kasvu näkyy edelleen listasta, sillä kaikki parhaiten tuottaneet pääsektorit ovat edellisen viikon tapaan syklisiä. Parhaiten pärjäsivät kiinteistö-, harkinnanvarainen kulutus- ja teknologiasektori. Positiivinen sentimentti näkyy myös pitemmällä aikajaksolla, sillä kuukauden aikana kaikkien pääsektoreiden, paitsi terveydenhuoltosektorin, kehitys on plussan puolella. Myös kuukausitasolla tarkasteltuna kaikki parhaiten tuottaneet pääsektorit ovat syklisiä, mikä viestii myös riskinoton ja optimismin kasvamisesta markkinoilla. Pitemmällä tarkasteluajanjaksolla parhaiten pärjäsivät viestintäpalvelu-, energia- ja rahoitussektorit.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Leading alasektoreista paistaa myös selvästi riskihalukkuus, sillä kaikkien alasektoreiden viikkokehitys oli positiivinen. Lisäksi, kaikkien alasektoreiden nousu oli pääsektoreiden ylemmän kastin luokkaa. Kuukausitasolla tarkasteltuna kaikkien alasektorien kehitys on ollut erittäin positiivista ja nousu on ollut parempaa tai yhtä hyvää kuin parhaiten pärjänneiden pääsektorien nousu samalla ajanjaksolla. Tulokset viestivät siitä, että ”risk-on”-moodi on markkinoilla päällä.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.



Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.





Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat