Haastattelussa terveysteknologiayhtiö ArcDia – pelkän koronaviruksen testaaminen ei enää riitä

mariPOC-testijärjestelmän kehittänyt ArcDia International Oy Ltd:n osakeanti on nyt käynnissä. Haastattelimme yhtiön johtoa meneillään olevan annin tiimoilta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

mariPOC-testijärjestelmän kehittänyt ArcDia International Oy Ltd:n osakeanti on nyt käynnissä. Haastattelimme yhtiön johtoa meneillään olevan annin tiimoilta.

ArcDia International Oy Ltd:n osakeanti

Infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistuneen kasvuyhtiö ArcDia International Oy Ltd:n osakeanti on hyvässä vauhdissa. Terveysteknologiayhtiön antia on jo merkitty yli 150 tuhannella eurolla. Saimme mahdollisuuden haastatella ArcDian johtoa, ja esittää heille sijoittajia askarruttaneita kysymyksiä yhtiöstä sekä sen tuotteista.

 • Osakeannin koko: 2 500 000 osaketta (3 000 000,00 €)
  • Osakeantia on jo merkattu yli 128 300 kappaletta (~154 000,0 €)
 • Osakkeen hinta: 1,20 €
 • Minimimerkintä: 250 osaketta (300,00 €)
 • Merkintäaika päättyy: 7.11.2022
 • Lue analyysimme ArcDian osakeannista!

Sijoita osakeantiin

Sijoittajien kysymyksiin vastasi ArcDia International Oy Ltd:n toimitusjohtaja Vesa Kemppainen

Mikä on ArcDia International Oy Ltd?

ArcDia on suomalainen lääketieteellisten laitteiden valmistaja. Olemme keksineet, kehittäneet ja patentoineet automaattisen laitteen ja menetelmän, jolla yhdestä näytteestä voi testata kerralla lukuisia taudinaiheuttajia. ArcDia on tällä mariPOC-testilaitteellaan ja testeillään hengitystieinfektioiden testauksen markkinajohtaja Suomessa. Yhtiömme pääkonttori, tutkimus sekä tuotekehitys sijaitsevat kaikki Turussa, joka on maailmanlaajuisestikin katsottuna erinomaisen tehokas paikka tämäntyyppiselle toiminnalle.

Mikä/Mitkä ovat ArcDian tärkeimmät tuotteet?

Kaikki ArcDian tuotteen pohjautuvat mariPOC-analysaattoriin, joka pystyy analysoimaan yhdestä näytteestä halutun määrän taudinaiheuttajia. Myydyimpiä testituotteitamme ovat hengitystieinfektioiden diagnosointiin tarkoitetut testipaneelit, jotka tyypillisesti sisältävät neljästä yhteentoista eri taudinaiheuttajaa. Pandemian aikana esimerkiksi paneeli, jolla löydetään koronavirus, influenssavirukset A ja B, sekä RS-virus on ollut hyvin suosittu. Angiinaan eli nielutulehdukseen tarkoitettu Streptokokki-testimme on maailman nopein ja herkin, mikä on osoitettu myös vertaisarvioiduissa julkaistuissa tutkimuksissa.

mariPOC on alusta, platformi, jolle on helppo ja tehokas kehittää uusi testejä. Tästä osoituksena kehitimme koronatestin ennätysajassa heti, kun tietoomme tuli tämän uuden viruksen olemassaolo.

Millainen on ArcDian kilpailutilanne?

ArcDia on ainutlaatuinen kategoriassa, jossa yhdestä näytteestä pikatestataan useita taudinaiheuttajia. Toisaalta ArcDian kanssa kilpailevat yhtä taudinaiheuttajaa hakevat tikkutestit sekä kalliit ja hitaat, perinteiset keskuslaboratoriossa eräajoina tehtävät testit. ArcDian täysi potentiaali saadaan hyödynnettyä, kun pandemian jälkeen taas muutakin kuin koronaa liikkuu ja myös niitä halutaan testata. Flunssakaudella ei kertakaikkiaan ole järkevää testata pelkkää koronaa, vaan koronan lisäksi tullaan testaamaan vähintään kolmea muutakin samoja oireita aiheuttavaa virusta.

Mitkä ovat mariPOC-testijärjestelmän kilpailuedut?

Diagnostiikan ja testaamisen suurin kulu on testattavan menettämä aika ja työaika. Seuraavaksi suurimmat kulut liittyvä näytteiden käsittelyyn, pakkaamiseen ja kuljettamiseen. mariPOC on suunniteltu näistä lähtökohdista optimaaliseksi, eli kun kerran asiakas on jo uhrannut aikaansa siihen, että hän on tullut testattavaksi, niin yhdestä näytteestä tutkitaan saman tien kaikki yleisimmät samoja oireita aiheuttavat taudinaiheuttajat. Lisäkulu per tutkittava taudinaiheuttaja on sitä pienempi mitä useampia tauteja yhdestä näytteestä haetaan.

Lisäksi mariPOC on aina käytettävissä siellä missä potilas on. Näyte laitetaan vain koeputkeen, joka laitetaan mariPOC:iin. Testijärjestelmä analysoi näytteen täysin automaattisesti ja tuottaa testien tulokset, jotka edelleen siirtyvät potilastietojärjestelmiin, kuten Kantaan. Mitään näytteiden keräämistä, pakkaamista, pakastamista, lähetin noudon tilaamista, keskuslaboratorioon kuljettamista, purkamista ja erillistä analysointia ei siis tarvita. Kaikki tämä on sekä testattavalle parempaa palvelua että selvää säästöä niin yksilölle, yrityksille kuin yhteiskunnalle.

Minkälainen markkinapotentiaali Kiinassa on?

Solmimme yhteistyösopimuksen kiinalaisen lääkejätin kanssa ennen pandemian alkua. Yhteistyö perustuu siihen, että kumppanimme valmistaa laitteitamme ja testejämme lisenssillä. Käynnistyessään lisenssitulot ovat merkittävät. Kiinan liiketoiminnan käynnistyminen on viivästynyt pandemiasta johtuen – Kiinassa testataan vain koronaa, eikä meillä ole yhden testattavan analyytin testissä erityistä kilpailuetua. Kun korona muuttuu yhdeksi testattavaksi muiden joukossa, potentiaalimme Kiinassa on valtava.

Miten Kiinan nollakoronapolitiikka vaikuttaa mariPOC-tuotteiden kysyntään? 

Käytännössä nollakoronapolitiikka on aiheuttanut sen, että tuotteellamme ei ole Kiinassa nyt kysyntää. Toisaalta Kiinassa, kuten muuallakin, hengitystieinfektioiden testaaminen tulee jäämään pysyvästi korkeammalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Ei ole enää hyväksyttävää tartuttaa muita, vaan oireisen täytyy joko pysyä kotona tai testata itsensä voidakseen toimia yhteiskunnassa. Kiinan liiketoimintaan liittyy siis aikatauluriski.

Vaikuttaako nykyinen epävarma markkinatilanne ArcDian liiketoimintaan?

Myös Suomessa viranomaiset päätyivät testaamaan pelkkää koronaa. Lisäksi viranomaiset päätyivät tukemaan kilpailevaa keskuslaboratorioiden PCR-testiä 100EUR per testi, pitääkseen sen kilpailukykyisenä verrattuna mariPOC:iin ja muihin pikatesteihin. Tämä ilmeisesti hyvää tarkoittava tuki on ollut meidän näkökulmastamme turha ja yhtä teknologiaa ilman tieteellisiä perusteita suosiva. Tuki on aiheuttanut meille kahden vuoden mittaisen häiriön, vääristänyt kilpailutilannetta sekä aiheuttanut yhteiskunnalle valtavat kustannukset.

Viranomaisten tuki PCR-testille loppuu tämän vuoden lopulla, minkä jälkeen hengitystieinfektioiden diagnostisointi Suomessakin palautuu normaaliin tilanteeseen. Tämän jälkeen halutaan jälleen tietää sen lisäksi ettei potilaalla ole koronaa, se, mikä oireet todella aiheuttaa. Näin voidaan perustaa diagnoosi ja hoito testitulokselle eikä arvaukselle. Erityisen hankala tilanne on ollut lasten osalta, joiden terveyttä korona ei ole uhannut siinä määrin kuin vanhempia, ja joiden vakava tauti on voinut olla jotain muuta kuin korona. On ollut vaikea ymmärtää, miksi lapsilta kuitenkin testattiin pandemian aikana pelkkää koronaa. Tämäkin on palautumassa normaaliksi, esimerkiksi lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätti sekä lääkäriasema Mehiläinen testaavat jo mariPOC:lla monia taudinaiheuttajia merkittävässä määrin.

Globaalin markkinan epävarmuustekijät eivät kosketa merkittävästi ArcDiaa. Yhtiömme liiketoiminta ei ole suhdanneherkkää, vaan enemmänkin ArcDia on hyvin robusti suhdanteita ja miksei inflaatiotakin vastaan. Korkoshokki puolestaan vaikuttaa meilläkin siihen, että lainarahoitus on vähemmän kiinnostava vaihtoehto. Olemme onneksi lähes velaton pientä TEKES-lainaa lukuun ottamatta. Sodan tai energiakriisin vaikutuksia toimintaamme en suoranaisesti näe. 

Onko yhtiöllä exit-suunnitelma? / Onko ArcDia suunnitellut listautuvansa?

Konkreettisia suunnitelmia ei vielä lyhyellä tähtäimellä ole, mutta kiinnostusta on ollut. Paras valuaatio saadaan varmasti, kun myynti toipuu pandemian väistymisen myötä. Tällöin ainutlaatuinen monen taudinaiheuttajan testaaminen yhdestä näytteestä vaikuttaa myyntiimme positiivisesti. Listautuminen on varteenotettava vaihtoehto kasvun rahoittamiseksi tilanteessa, jossa emme pystyisi tulorahoitteisesti täysin hyödyntämään kasvumahdollisuuksia.

Miten osakeannilla kerätyt varat on tarkoitus käyttää?

Annin varat käytetään yhtiön ydinliiketoiminnan tukemiseen ja kehittämiseen, sekä sen varmistamiseen, että yhtiön arvo kehittyy vahvasti. Jos anti merkitään täyteen, niin painamme entisestään kaasua kansainvälistymissuunnitelmiin. 

Miksi sijoittaa ArcDiaan?

ArcDian täysin suomalaisella mariPOC-testijärjestelmällä on potentiaalia olla pikadiagnostiikan mullistava teknologia-alusta. Edes välttävästi onnistuessamme yhtiön arvo moninkertaistuu jo lyhyellä tähtäimellä, mahdollistaen joko orgaanisen kasvun ja listautumisen, tai yhdistymisen merkittävästi isomman teollisen toimijan kanssa. ArcDian osaaminen on kansainvälisestikin katsottuna ehdotonta huippua. Koronan aiheuttamat vaikeat vuodet mahdollistavat sijoittajille mukaanpääsyn vielä tässä vaiheessa, vaikka teknologia ja tuotteet ovat jo valmiiksi CE-hyväksyttyjä ja markkinoilla. Sijoitus ArcDiaan on myös sijoittamista johonkin, joka oikeasti tekee planeetastamme turvallisemman ja terveemmän.

ArcDian ratkaisu on myös ekologinen. Se tuottaa huomattavasti vähemmän muovijätettä kuin vaihtoehtoiset menetelmät ja pikatestauksessa vältetään päästöt, joita syntyisi näytteen lähettämisestä keskuslaboratorioon. Ekologisten ratkaisujen edelleenkehittämiseksi meillä onkin parhaillaan meneillään Business Finlandin tuella tutkimushanke.

ArcDia osakeanti: Sijoittajien kysymyksiin vastasi ArcDia Internationalin toimitusjohtaja Vesa Kemppainen
Sijoittajien kysymyksiin vastasi ArcDia Internationalin toimitusjohtaja Vesa Kemppainen

Sijoita uuden aikakauden pikadiagnostiikkaan

 • Osakeannin koko: 2 500 000 osaketta (3 000 000,00 €)
  • Osakeantia on jo merkattu yli 128 300 kappaletta (~154 000,0 €)
 • Pre-money valuaatio: 24 577 176,00 €
 • Osakkeen hinta: 1,20 €
 • Minimimerkintä: 250 osaketta (300,00 €)
 • Merkintäaika alkoi: 6.9.2022
 • Merkintäaika päättyy: 7.11.2022
 • Lue analyysimme ArcDian osakeannista!

Sijoita osakeantiin

Tehty kaupallisessa yhteistyössä ArcDia International Oy Ltd:n kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn integrointi tulee viemään robotiikkasovellukset uudelle tasolle
Metso osake
Analyysi: Metson osake nousussa kohentuneiden näkymien tukemana
Analyysi: Revenio Groupin näkymät vaikuttavat valoisilta
Sijoittajan valinnat