Parhaat norjalaisosakkeet Oslon pörssistä

Oslon pörssi on pärjännyt tänä vuonna parhaiten pohjoismaista! Poimimme parhaat pörssiyhtiöt Norjasta. Lue artikkeli!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Oslon pörssi on pärjännyt tänä vuonna parhaiten pohjoismaista! Poimimme parhaat pörssiyhtiöt Norjasta. Lue artikkeli!

Kansainvälisen hajauttamisen suosio kasvaa, mutta hyviä yhtiöitä löytyy myös ihan naapuristakin. Listasimme mielenkiintoisimmat yhtiöt Oslon pörssistä.

Oslon pörssi poikkeaa muista Pohjoismaista

Oslon yleisindeksiä katsottaessa, raaka-aine- ja energiayhtiöt painottuvat hyvin vahvasti. Oslon pörssiä yli 30 prosentin paino-arvolla dominoi yksi yhtiö: Equinor (Entinen Statoil), jonka paino on kasvanut entisestään tänä vuonna, kun yhtiön markkina-arvo on noussut yli 60 prosenttia vuoden alusta. Norjasta löytyy myös pankkijätti DNB, useita kuluttajabrändejä omistava Orkla, alumiinia ja sähköä tuotava Norsk Hydro, pullopalautuskoneita ja lajittelujärjestelmiä valmistava Tomra Systems, lannoitteita valmistava Yara International sekä kansainvälinen puolustusteollisuuden yritys Kongsberg Gruppen.

Norjasta löytyy lisäksi osakkeita, joilla myös suomalaiset ovat harjoittaneet spekulatiivista kauppaa, kuten lentoyhtiö Norwegian Air Shuttle*. Nordnetin muutama vuosi sitten julkaiseman tilaston mukaan Norwegian oli Nordnetin ostetuin norjalainen osake. Norwegianin arvosta on kuitenkin kadonnut 99,99 % neljän vuoden takaisista huippulukemista.

Oslon pörssi pärjännyt erinomaisesti tänä vuonna

Vertailimme Oslon, Kööpenhaminan, Tukholman, Helsingin ja Yhdysvaltojen yleisindeksien tuottoja keskenään ja Oslo on selkeä vertailun voittaja. Oslon pörssin yleisindeksi on laskenut tänä vuonna alle kahdeksan prosenttia. Oslon pörssi oli myös pitkään plussalla tai hieman sen alapuolella, mutta kääntyi maailmanmarkkinan mukana laskuun syyskuun alussa. Helsinki on laskenut vuoden alusta yli 21 %, Tukholma lähes 25%, Yhdysvaltojen yleisindeksi S&P 500 yli 25 % ja Kööpenhamina noin 26,5 %.

Kuva: Trading View.

Miten valitsimme parhaat yhtiöt?

Käytimme osakkeiden valinnassa Sijoittaja.fi:n kehittämää Osaketyökalua. Osaketyökalusta voi hakea esimerkiksi eri maita, raaka-aineita tai toimialoja.

Osaketyökalu pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella siten, että 10 = paras ja 1 = heikoin. Olemme poimineet tähän vertailuun parhaat Oslon pörssistä löytyneet yhtiöt. Kokonaispisteet kertovat osakkeen houkuttelevuudesta pisteytyksemme perusteella.

 1. Momentti mittaa osakkeen lyhyen aikavälin (3, 6 ja 12 kk) kurssikehitystä. Hyvä kurssitrendi = korkeat pisteet.
 2. Kokonaisriski mittaa osakkeen kurssiriskiä (volatiliteetti, beeta-kerroin, likviditeetti) ja liiketoiminnan riskiä. Matala riski = korkeat pisteet.
 3. Laatu mittaa yhtiön laatua. Laatu lasketaan operatiivisen tuloksen vakaudesta, ROE:sta, taseen vakavaraisuudesta sekä tulostrendistä.
 4. Arvo lasketaan osakkeen arvostusluvuista (P/E, EV/EBIT, osinkotuotto-%). Matala arvostustaso = korkeat pisteet.
 5. Kasvu lasketaan yhtiön ennustetuista liikevaihdon ja tuloksen kasvusta sekä toteutuneista kasvuluvuista. Voimakas kasvu = korkeat pisteet.
 6. Osinko kertoo, mitkä ovat ns. osinkokoneet. Osinkopisteet lasketaan osingon vakaudesta ja kasvusta historiassa sekä nykyisestä ja ennustetusta osinkotuotosta. Painotamme osinkopisteissä nousevaa osinkohistoriaa nykyistä osinkotuottoa enemmän.

Orkla saa tässä vertailussa ylivoimaisesti parhaat pisteet, eli 75. Heikoin vertailussa on Equinor, mutta se saa silti kohtalaisen hyvät pisteet, 62.


Osaketyökalusta voit tutustua tämän artikkelin osakkeiden lisäksi yli tuhanteen muuhun kansainväliseen osakkeeseen ja vertailla yhtiöitä pisteytyksen mukaan, tarkastella arvostustasoja ja tutustua yhtiöiden ennusteisiin.
Tutustu Osaketyökaluun!

Yhtiöt vertailussa

Listan yhtiöt ovat hyvin eri sektoreilta ja siksi tuovat salkkuun myös hyvää hajautusta. Monet yhtiöt, kuten Equinor ovat nousseet vuoden alusta rajusti, jopa yli 60 prosenttia. Heikoin yhtiö Tomra Systems taas on laskenut lähes 50 prosenttia vuoden alusta. Kokonaisuudessaan yhtiöt ovat pärjänneet tänä vuonna hyvin ja sijoittamalla jokaiseen 1/6 verran, olisi salkku silti vuoden alussa reilusti plussalla.

Orkla

Orkla* omistaa useita tunnettuja päivittäistavarakaupan kuluttajabrändejä. Suomesta tunnetuimmat Orklan omistamat tuotemerkit ovat Taffelin sipsit, Pandan makeiset sekä Felixin ketsupit ja kastikkeet. Orklalle tärkeimmät markkina-alueet on Pohjoismaat ja Baltia.

Orklan kurssikehitys on ollut rauhallista pitkällä aikavälillä mitattuna. Viiden vuoden aikana kurssi on noussut 16,2 prosenttia. Kolmen vuoden aikana tuottoa on tullut vain prosentin verran ja vuoden alusta kurssi on laskenut 8,7 prosenttia, joka on hieman enemmän kuin Oslon yleisindeksi. Yhtiö on kuitenkin vakavarainen ja maksaa kohtalaista 3,9 % osinkoa. Orkla on tasaisen tylsä yhtiö, joka voi olla toisaalta hyvä lisä salkkuun tässä markkinatilanteessa. Elintarvike- ja kulutustavaroiden kysyntä ei kuitenkaan dramaattisesti laske, vaikka maailmantalous ajautuisi taantumaan.

Ennusteet

 • Liikevaihtoennuste 2022: 5540,4 milj.€
 • EPS-ennuste 2022: 5,53 NOK
 • EPS:n 3 v kasvuennuste: 3,8 %
 • P/E 2022 tulosennuste: 14,0
Orklan kurssi ja avainluvut. Kuva: eToro.
Orkla eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen on yli 200 vuotta vanha teknologiakonserni. Yhtiö jakaa toimintansa kolmeen liiketoimintasegmenttiin, jotka ovat merenkulku, puolustus & ilmailu sekä digipalvelut. Norjan valtio omistaa yhtiöstä 50,1 prosenttia. Suomen puolustusvoimat käyttää Kongsbergin valmistamaa NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, jota Norja ja Yhdysvallat ovat luvanneet toimittaa myös Ukrainaan. Raytheon Technologies ja Kongsberg kehittävät asejärjestelmiä yhteistyössä erityisesti ohjuspuolella. Kongsberg osti vuonna 2018 Rolls Roycen merenkulunliiketoiminnot ja työllistää sitä kautta suomalaisia Raumalla, Turussa ja Kokkolassa.

Kongsberin osake on pärjännyt viiden vuoden aikana listan yhtiöistä ylivoimaisesti parhaiten ja nousua on kertynyt yli 250 %. Suurin osa noususta on tapahtunut edeltävän kolmen vuoden aikana, jolloin kurssi on noussut yli 220 %, mutta huomioitavaa on, ettei aseyhtiöiden tilauskirjojen pullistellessa Ukrainan sodan myötä, ole Kongsbergin kurssi noussut tänä vuonna kuin reilut 25 %. Yhtiö on toki korkeasti arvostettu, mutta analyytikot näkevät vielä nousuvaraa ja konsensussuositus on tällä hetkellä ”ylipainota”.

Kongsberg Gruppen ennusteet

 • Liikevaihtoennuste 2022: 2999,5 milj.€
 • EPS-ennuste 2022: 13,48 NOK
 • EPS:n 3 v kasvuennuste: 15,6 %
 • P/E 2022 tulosennuste: 25,4
Kongsberg Gruppen kurssi vuoden alusta. Kuva: Yahoo Finance.

Tomra Systems

Tomra Systemsin* toiminta alkoi 50 vuotta sitten pullopalautuslaitteita rakentamalla, mutta on myöhemmin laajentunut muille sektoreille. Tomra valmistaa pullonpalautusjärjestelmien lisäksi lajittelu- ja kuorintalaitteita ruokateollisuuteen, erilaisia jätteen ja metallin kierrätyslaitteita sekä malmien ja mineraalien lajittelulaitteita kaivosteollisuudelle.

Tomra Systemin kurssi on pudonnut tänä vuonna vertailun yhtiöistä eniten, mutta se on ollut myös korkeasti hinnoiteltu yhtiö yli 40 P/E-luvulla. Tomran kurssi on tullut alas vuoden alusta yli 48 % ja edeltävän kuukauden aikana jopa 31 %. Viiden vuoden aikana Tomran kurssi on noussut noin 185 % ja kolmen vuoden aikana kurssinousua on tullut noin 60 %. Tomra näyttää ainakin arvostuslukujen perusteella kalliilta ja analyytikoiden konsensusnäkemys yhtiölle on ”pidä”. Tomra voi olla mielenkiintoinen pitkän aikavälin sijoitus, sillä kiertotalous, kierrätys, jätteenlajittelun tehostaminen ja tehokkaampi kaivostoiminta ovat isoja globaaleja megatrendejä.

Tomra Systems ennusteet

 • Liikevaihtoennuste 2022: 1262,8 milj.€
 • EPS-ennuste 2022: 3,97 NOK
 • EPS:n 3 v kasvuennuste: 16,6 %
 • P/E 2022 tulosennuste: 40,5
Tomra Systems kurssi ja avainluvut. Kuva: eToro.
Tomra Systems eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

DNB Bank

DNB Bank* on Norjan suurin finanssikonserni. DNB:n päämarkkina-alue on Norja. Yhtiö on toiminut ennen myös muissa Pohjoismaissa, Balttiassa ja Puolassa, mutta on myöhemmin vetäytynyt näistä maista tai omistaa enää osuuksia fuusioiduista yrityksistä. DNB on noin 22,5 miljardin euron markkina-arvolla mitattuna Norjan toiseksi suurin pörssiyhtiö, öljyjätti Equinorin jälkeen. Norjan valtio on pankin suurin omistaja 34 prosentin osuudella.

DNB on pärjännyt tänä vuonna pörssissä kohtalaisen hyvin, jos vertaa muihin isoihin pohjoismaisiin pankkeihin. Yhtiön arvosta on hävinnyt vuoden alusta 8,2 %, siinä missä esimerkiksi Nordean, Swedbankin, SEB:n ja Danske Bankin osakkeet ovat laskeneet noin 17-22 %. Viidessä vuodessa DND:n kurssi on noussut reilut 40 prosenttia ja kolmessa vuodessa noin 27 %. Yhtiö maksaa noin 5,5 % osinkoa ja on noin 10 P/E-luvulla hinnoiteltu lähelle muita pohjoismaisia pankkeja.

Ennusteet

 • Liikevaihtoennuste 2022: 6185 milj.€
 • EPS-ennuste 2022: 18,49 NOK
 • EPS:n 3 v kasvuennuste: 8,4 %
 • P/E 2022 tulosennuste: 9,5
DNB Bank kurssi ja avainluvut. Kuva: eToro.
DNB Bank eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Yara International

Yara International* 1905 perustettu Euroopan johtava lannoitteiden valmistaja. Yaran päätuotteita ovat erityisesti typpilannoitteet. Yara valmistaa noin 25 prosenttia Euroopassa tuotetuista lannoitteista. Yara toimii Suomessa Yara Suomi brändin alla, joka on entinen Kemira Growhow. Suomen valtio myi Kemira Growhown Yaralle vuonna 2007. Kauppaa on kritisoitu jälkikäteen muun muassa alhaisen myyntihinnan vuoksi. Yara toimii kansainvälisesti 150 maassa ja on viime vuosina laajentanut toimintaansa erityisesti kehittyviin maihin.

Yara on laajentunut muihin maihin erityisesti yrityskauppojen muodossa ja onkin ostanut muita yrityksiä viimeisten vuosien aikana noin 20 kappaletta. Yhtiö osti vuosi sitten biopohjaisia lannoitteita valmistavan suomalaisen Ecolanin. Yara on myös noin 10 miljardin euron markkina-arvolla Norjan kuudenneksi suurin pörssiyhtiö. Yaran suurin yksittäinen omistaja on Norjan valtio noin 30 % osuudella.

Yara on pärjännyt pörssissä tänä vuonna hyvin, laskien vain 1,5 % vuoden alusta. Yaran kurssia nosti vuoden alusta Venäjän pakotteet, joiden johdosta lannoitteiden hinnat nousivat maailmanlaajuisesti. Viidessä vuodessa Yaran kurssi on noussut 50 prosenttia ja kolmen vuoden aikana nousua on tullut noin 35 prosenttia. Yara maksaa hyvää, reilun 9 % osinkoa ja on kohtalaisen edullisesti hinnoiteltu. Analyytikoiden konsensussuositus yhtiölle on ”ylipainota / pidä”.

Yara ennusteet

 • Liikevaihtoennuste 2022: 24 017 milj.€
 • EPS-ennuste 2022: 9,57 NOK
 • EPS:n 3 v kasvuennuste: 5,0 %
 • P/E 2022 tulosennuste: 4,0
Yara International kurssi ja avainluvut. Kuva: eToro.
Yara International eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Equinor

Equinor* (entiseltä nimeltään Statoil ja StatoilHydro) on Norjan pörssin kruununjalokivi monella mittarilla. Equinor on myös sadan maailman suurimman yrityksen joukossa yli 112 miljardin euron markkina-arvollaan. Equinor on perustettu 50 vuotta sitten eli samoihin aikoihin, kun Norjan öljybuumi alkoi. Yhtiö tuottaa ja jalostaa öljyä sekä maakaasua, etsii uusia esiintymiä ja myy tuotteita suoraan yrityksille ja kuluttaja-asiakkaille. Norjan valtio omistaa Equinorin osakkeista 67 %. Equinor on laajentanut toimintaansa viime vuosina myös tuulienergian ja biopolttoaineiden pariin, mutta fossiiliset polttoaineet tuovat edelleen suurimman osan yhtiön liikevaihdosta.

Equinorin kurssi on vertailun yhtiöistä noussut ylivoimaisesti eniten tänä vuonna. Nousua on kertynyt jo 62 % vuoden alusta, mutta myös pitkällä aikavälille Equinor on ollut hyvä sijoitus. Viidessä vuodessa nousua on tullut 185 % ja kolmessa vuodessa 144 %. Equinorin kurssi toki korreloi vahvasti öljyn ja kaasun hinnan mukana. Equinorin asema on Euroopan huoltovarmuuden kannalta noussut entistä kriittisemmäksi Nordstreamin räjäytysten jälkeen. Analyytikoiden konsensussuositus yhtiölle on ”pidä”.

Equinor ennusteet

 • Liikevaihtoennuste 2022: 155 115,7 milj.€
 • EPS-ennuste 2022: 5,53 NOK
 • EPS:n 3 v kasvuennuste: 15,8 %
 • P/E 2022 tulosennuste: 5,0
Equinor kurssi ja avainluvut. Kuva: eToro.
Equinor eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Oslon pörssi tuli eToron valikoimaan tänä syksynä

Oslon pörssissä painottuvat energia-alan ja merenkulun yhtiöt enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Kansainvälinen välittäjä eToro on myös laajentanut syksyllä osakkeidensa valikoimaa Oslon pörssiin ja eTorosta löytyy nyt 24 norjalaista yhtiötä. Kaikki tämän artikkelin yhtiöt paitsi Kongsberg Gruppen löytyvät eToron valikoimasta. Voit katsoa koko listan Oslon pörssin osakkeista eTorosta*. Norjassa on myös poikkeuksellisen suuri valtion omistusosuus pörssiyhtiöissä. Se on toki myös hyvä puoli, jos pääomistajana on vakaa ankkurisijoittaja, joka ei lähde myymään paniikissa, kun kurssit kääntyvät laskuun. Norjan valtiolla on valtavasti öljystä saatuja pääomia. Norjan eläkerahaston koko on jo 1,2 biljoonaa dollaria, jonka sijoituksista suurin osa on ollut jo pitkään ulkomailla, Oslon pörssin ollessa liian pieni.

eToro on yksi kansainvälisen sijoittajan työkaluista

eToro* ei ole täydellinen alusta, mutta sillä on puolensa. Esimerkiksi Nordnet tai Nordea soveltuvat hyvin kotimaisten yhtiöiden ja ETF:ien ostamiseen sekä osakesäästötilin avaamiseen. Nordnetin miinuksena on kuitenkin korkea kustannustaso. Ulkomaalaisten osakkeiden toimeksiannot maksavat jopa 15 € kappaleelta. Osakkeiden ostoerien pitää olla tarpeeksi suuria ja sijoitusaikojen pitkiä, että kustannustaso säilyy piensijoittajalle järkevällä tasolla.

eToron vahvuus on erittäin alhainen hintataso. Kansainvälisiä huippuyhtiöitä voi ostaa nollapalkkioilla. Osakkeista voi lisäksi ostaa vain osia. Tämä on yksi eToron vahvuuksista, sillä monen kansainvälisen osakkeen hinta on satoja dollareita. eToro tekee voittoa muun muassa CFD-tuotteilla ja virtuaalivaluuttojen spread-kuluilla. Aidoissa osakkeissa ei ole spread-kulua.

Monet suomalaiset käyttävätkin eToroa juuri kansainväliseen sijoittamiseen ja valikoima on nyt Oslon ja Kööpenhaminan pörssien myötä entistäkin laajempi.

REKISTERÖIDY ETOROON* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat