Osakkeet 9 kuukautta karhumarkkinassa – kauanko lasku jatkuu?

Osakemarkkinat ovat olleet jo useita kuukausia laskussa ja sijoittajat ovat edelleen pessimistisiä tulevasta markkinakehityksestä. Voiko käänne markkinoilla kuitenkin olla jo lähellä?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Osakemarkkinat ovat olleet jo useita kuukausia laskussa ja sijoittajat ovat edelleen pessimistisiä tulevasta markkinakehityksestä. Voiko käänne markkinoilla kuitenkin olla jo lähellä?

Osakemarkkinat edelleen karhumarkkinassa

S&P 500 -indeksi on yli 20 prosentin laskussa vuodenvaihteen huipusta, mikä kertoo indeksin olevan karhumarkkinassa. Indeksi kävi vastaavissa lukemissa ensimmäisen kerran jo kesäkuun aikana, mutta vaikka markkinoilla nähtiin nousua tämän jälkeen, ei indeksi varsinaisesti päässyt härkämarkkinaan eli yli 20 % nousuun.

Nykyistä karhumarkkinaa on siis kestänyt jo 9 kuukautta ja S&P 500 -indeksi on laskenut vuoden huipusta noin 25 prosenttia. Kauanko nykyisen laskun voi odottaa jatkuvan, jos vertaa menneisiin karhumarkkinoihin? Entä voivatko kausiluonteiset ilmiöt kertoa loppuvuoden suunnasta markkinoilla?

Laskun pituus saavuttamassa keskimääräisen pituuden

Kävimme tässä artikkelissa tarkemmin läpi menneitä karhumarkkinoita. 1980-luvulta lähtien karhumarkkinat ovat kestäneet keskimäärin 10 kuukautta ja osakkeet ovat laskeneet keskimäärin noin 35 %. Laskun kestoon ja syvyyteen kuitenkin vaikuttaa huomattavasti laskumarkkinan luonne ja keskuspankkien toimet. Varsinkin pituuden suhteen on ollut historiassa huomattavaakin vaihtelua.

Keskimääräistä laskun pituutta käyttäen karhumarkkinan pohja saavutettaisiin lokakuussa ja S&P 500 -indeksi jatkaisi vielä laskuaan tämän hetken pohjista. Tämän mukaan karhumarkkinan pohja siis saavutettaisiin jo tämän vuoden aikana, jolloin osakkeet lähtisivät taas nousuun.

Keskimääräiset laskumarkkinoiden pituudet eivät välttämättä ole itsessään mielekkäitä mittareita kertomaan milloin markkina saavuttaa pohjan, mutta ne voivat auttaa sijoittajaa varautumaan vielä jatkuvaan laskuun.

Miltä loppuvuosi yleensä näyttää osakkeille?

Historiassa syyskuu on yleensä ollut koko vuoden heikoin kuukausi osakemarkkinoille. Syyskuun aikana osakkeet ovat yleensä laskeneet, kun muina kuukausina osakkeet ovat keskimäärin olleet nousussa. Myös tänä vuonna syyskuussa on nähty vahvaa laskua osakemarkkinoilla, joten tämä osuu hyvin kausivaihteluun.

Vastaavasti lokakuusta alkaen loppuvuotena on tyypillisesti nähty vahvaa nousua osakemarkkinoilla. Vuoden viimeiset kolme kuukautta ovatkin tyypillisesti olleet koko vuoden vahvimpia kuukausia markkinoille. Tänä vuonna on myös Yhdysvaltojen kongressin välivaalivuosi, jolloin markkinapohja on tyypillisesti nähty syyskuun puolessa välissä ja markkinat ovat nousseet keskimääräistä vahvemmin loppuvuoden aikana.

Aivan vuoden lopussa on odotettavissa vielä yksi kausiluonteinen anomalia nimeltään joulupukkiralli, jonka mukaan osakemarkkinat tyypillisesti nousevat vuoden viimeisen viikon aikana sekä seuraavan vuoden kahtena ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä. Tämä on kuitenkin selvästi lyhyemmän aikavälin anomalia.

Lähde: LPL Research

Mitä karhumarkkinan kestosta ja kausivaihtelusta tulisi ajatella tämän vuoden osalta?

Vaikka kausivaihtelu voisi povata loppuvuodelle vuoden parasta aikaa osakkeille, ei siitä voi suoraan päätellä miltä loppuvuosi tulee näyttämään. Kausivaihtelut kuvaavat keskimääräistä vuotta osakemarkkinoilla, mutta tämän vuoden kaltaiset karhumarkkinat ovat melko harvinaisia. Välivaalivuosikaan ei ole tae nousevista kursseista loppuvuonna, sillä esimerkiksi viime välivaalivuotena 2018 markkina laski voimakkaasti vuoden viimeisen kolmen kuukauden aikana. Toisaalta syksyn keskimääräinen vahvuus historiassa voi tämän vuoden osalta tarkoittaa laskun rauhoittumista, vaikka varsinaista härkämarkkinaa ei nähtäisikään.

Keskimääräinen karhumarkkinan pituuskaan ei välttämättä ole luotettava mittari karhumarkkinan pohjan ajoittamiseen, sillä karhumarkkina yhdistettynä taantumaan on tyypillisesti johtanut pidempään ja syvempään laskuun kuin karhumarkkina ilman taantumaa. Yhdysvaltojen talous on jo periaatteessa taantumassa, maan bruttokansantuotteen supistuttua viimeisen kahden kvartaalin aikana, mutta työmarkkinat ovat edelleen vahvassa vedossa. Talouskasvun odotetaan jatkuvan heikkona ja Fedin kiristävän rahapolitiikan johdosta myös työmarkkinan on antauduttava, mikä lopullisesti sinetöisi taantuman.

Nousuun vaaditaan parantuneita lähitulevaisuuden näkymiä

Vaikka karhumarkkinan pituus alkaa jo lähestyä keskimääräisen laskumarkkinan pituutta ja kausiluonteinen vaihtelu povaisi loppuvuodelle nousua, tänä vuonna kannattaa muistaa ettei historia ole tae tulevasta. On toki mahdollista, että markkinoiden pohjat nähtäisiin tämän vuoden puolella, mutta se käytännössä vaatisi ensimmäisiä positiivisia näkemyksiä markkinaympäristön lähitulevaisuuden kehityksestä.

Markkinoiden seuratuimmat indikaattorit juuri nyt ovat:

  • Käänne korkomarkkinoilla. Korkojen lasku olisi positiivista osakkeille.
  • Käänne inflaatiossa. Lokakuussa julkistettava syyskuun inflaatiolukema on erityisen tärkeä. Siinä pitäisi näkyä viilentymistä.
  • Q3-tuloskausi. Mitä yritykset kertovat kysynnästä ja erityisesti näkymästä loppuvuodelle ja vuodelle 2023.

Sijoittajan on toisaalta lähes mahdotonta ajoittaa markkinoiden pohjia, ja romahduksissa onkin aina kannattanut ostaa lisää osakkeita. Ajallinen hajauttaminen riskit huomioiden on seuraavien kuukausien aikana avainasemassa. Ajoituksissa kannattaa hyödyntää kovat laskupäivät ja muistaa pitää ajallisen hajauttamisen jakso riittävän pitkänä, esimerkiksi kuutena kuukautena.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat