Northcrypto

Harvian kasvujakso takana. Rovion tulos ei riittänyt markkinoille.

Koronapandemian aikaan menestyneet Harvia ja Rovio julkaisivat Q2-tuloksensa. Lue yhtiöiden tuloskommentit sekä Sijoittajan näkökulma Harvian ja Rovion osakkeista.

Julkaistu: 12.08.2022 Kirjoittaja:

analyysi Harvia osakkeet Rovio sijoitusideat tulokset

Sauna- ja Spa-tuotteita valmistava Harvia sekä peliyhtiö Rovio julkaisivat puolivuosikatsauksensa eilen torstaina 11.8.2022. Erityisesti kiukaistaan tunnettu Harvia ja Angry Birds -pelisarjalla maailman tunnettuuteen itsensä lingonnut Rovio, ovat molemmat keränneet viime vuosina paljon mielenkiintoa sijoittajilta. Mielenkiinto on edelleen säilynyt, vaikka molempien yhtiöiden osakekurssi ovat tänä vuonna olleet melkoisen laskevissa trendeissä. Miten yhtiöt suoriutuivat tuloskaudella, ja mihin suuntaan kurssit kääntyvät?

Harvian pitkä kasvuputki tuli päätökseensä

Q2/2022

Harvian liikevaihto oli Q2:lla 46,0 M€ (ennuste 51,4 M€) ja liiketulos 8,7 M€ (ennuste 11,9 M€). Vuoden 2022 toisella neljänneksellä Ukrainan sodan suorat ja epäsuorat vaikutukset tuntuivat sekä Harvian liikevaihdossa että kannattavuudessa. Suora vaikutus liittyy kriisialueen ja sen läheisiin markkinoihin. Epäsuora vaikutus on nähtävissä korkeissa raaka-aineiden hinnoissa, inflaatiossa ja alentuneessa kuluttajaluottamuksessa. Tämä on madaltanut alemman hintaluokan saunojen ja kiukaiden kysyntää Keski-Euroopassa. Saunan tunnettuus, suosio ja käyttö jatkoivat kasvuaan, mutta Harvian pandemian aikana nauttima aikaistettu kysyntä päättyi ja yhtiö on palaamassa normaalimpaan markkinadynamiikkaan.

Vuoden 2022 Q2:lla Harvian liikevaihto laski 1,7 % vuoden 2021 ennätyksellisestä toisesta neljänneksestä. Epäsuotuisaan myynnin kehitykseen vaikutti erityisesti markkinan hidastuminen Saksassa sekä sen naapurimarkkinoilla. Suurin syy tähän oli hidastunut kysyntä suurimmissa verkkokauppa-asiakkaissa, joiden tarjooma on hyvin keskittynyt alemman hintaluokan tuotteisiin. Samaan aikaan premium-markkina on vahva, ja ammattiasiakkaat ovat palanneet vahvasti takaisin. Toisen vuosineljänneksen liikevoitto laski 32,6 % viime vuoden ennätyksellisestä tuloksesta. Odotuksia alhaisemman myynnin lisäksi Harvian suhteellinen kannattavuus heikkeni epäsuotuisan myyntimixin takia. Tämän lisäksi Venäjään liittyvien myyntisaatavien hidas kierto johti kasvaneeseen myyntisaamisten alaskirjausvaraukseen. Harvia ei julkaise vieläkään lyhyen aikavälin näkymiä.

Kurssi reagoi vahvasti Harvian julkaisemiin ennakkotietoihin

Harvia julkaisi heinäkuun lopulla vuoden toisen neljänneksen taloudelliset avainlukunsa. Yllätys oli selvästi karvas, sillä yhtiön osakekurssi putosi ilmoituksen jälkeen jopa 11 %:ia.

Koska Harvian Q2-tuloksen ensishokki syntyi ennakkotiedotteen myötä, eivät sijoittajat enää hätkähtäneet ennusteita heikommasta tuloksesta. Tulosjulkistuksen jälkeen Harvian osakeen hinta putosi noin prosentin, minkä jälkeen se pysytteli 19,5-20,0 euron välissä.

Harvian osakekurssi vuonna 2022

Vaikeita aikoja edessä

Harvia hyötyi todella paljon koronapandemiasta. Sauna- ja Spa-ratkaisujen kysyntä oli kovaa, Harvia takoi uusia ennätystuloksia ja yhtiön osakekurssi nousi siinä samalla. Jo vuoden 2020 lopulla Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju sanoi ainakin osan kasvusta olevan todennäköisesti aikaistettua kysyntää. Toimitusjohtaja ei uskonut, että pitkän aikavälin sauna- ja spamarkkinan kasvuajurit tai tavoitteet olisivat merkittävästi muuttuneet. Tämä ennuste kävi toteen, ja viimeisimmässä puolivuosikatsauksessa Pajuharju mainitsi aikaistetun kysynnän loppuneen.

Harvian johto ilmoitti tulosjulkistuksessa, että vaikka aikaistettu kysyntä on loppunut, ei sen kuitenkaan uskota vaikuttavan sauna- ja spa-markkinan pitkän aikavälin kasvuodotuksiin tai Harvian pitkän aikavälin taloudellisiin tavoitteisiin. Vaikka johdon kommentti on varsin optimistinen, on todennäköistä, että Harvialla on edessä useampi vaike kvartaali. Mikäli yhtiön kehitys jatkuu Q2-tasolla, tulevat seuraavatkin kvartaalit jäämään ennätyskorkeista vertailukausista, mikä pitää osakekurssin lasku- tai vaakatrendissä.

Rovio kasvoi, mutta kasvu jäi ennusteista

Q2/2022

Rovion toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 78,4 M€ (ennuste 81,8 M€) ja oikaistu liiketulos 11,3 M€ (ennuste 10,9 M€). Rovio suoriutui toisella vuosineljänneksellä hyvin ja onnistui haastavassa ympäristössä markkinaa paremmin. Toisella vuosineljänneksellä Rovio raportoi liikevaihtonsa kasvaneen 14 % vertailukaudesta Angry Birds Journeyn julkaisun, Ruby Gamesin konsolidoinnin ja suotuisan valuuttakurssin ansiosta. Yhtiön vertailukelpoinen liikevaihto (ilman Ruby Gamesia ja kiintein valuuttakurssein) kuitenkin laski 1,1 %. Kannattavuuden osalta Q2 oli positiivinen, sillä yhtiön oikaistu liikevoitto kasvoi 82,3 %.

Rovio kärsii nihkeästa pelimarkkinasta

Pelimarkkinoiden suhteen kvartaali oli ankea ja markkinatietojen tarjoajan data.ai:n mukaan pelinsisäisistä ostoksista muodostuva liikevaihto laski Yhdysvalloissa toisella neljänneksellä noin 19 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Laskun takana on muun muassa korkea inflaatio. Siirtyessä vuoden kolmanteen neljännekseen, Rovio näkee käyttäjähankinnassa jonkin verran parempaa vauhtia ja suorituskykyä. Ohjaus pidettiin ennallaan. Ohjauksen mukaan yhtiö odottaa sen oikaistun liikevoiton olevan viime vuotta alhaisempi.

Markkinat eivät antaneet armoa Rovion osakkeelle

Rovion Q2-tulosjulkistuksen jälkeen tuli selväksi se, että sijoittajat odottivat Roviolta enemmän. Edes yli 80 prosentin liiketuloksen kasvu ei riittänyt miellyttämään markkinaa, vaan Rovion kurssi lähti vahvaan laskuun tiedotteen jälkeen. Heti pörssin avauduttua yhtiön osakkeen hinnasta suli 9,2 %.

Rovion osakekurssi vuonna 2022

Peliala kärsinyt kuluvana vuonna

Vaikka Rovion liikevaihto kasvoi vuoden toisella neljänneksellä, jäi se selvästi analyytikoiden ennusteista. Yhtiön kokema kasvun hidastuminen ei koske ainoastaan Rovioa. Remedy Entertainment julkaisi elokuun alussa tiedotteen, jossa se laski ohjaustaan vuodelle 2022. Näkymien alentamisen syyksi annettiin ennakoitua pienempi pelirojaltien määrä vuonna 2022. Suomalaisten pelitalojen lisäksi myös suuret kansainväliset teknologiayhtiöt ovat raportoineet vastaavista ongelmista. Esimerkiksi kiinalainen pelialalla toimiva Tencent Holdings ilmoitti toukokuussa Q1-tulosjulkistuksessa usean sen pelisarjan liikevaihdon tippuneen. Myös tammikuussa pelitalo Activision Blizzardin ostanut Microsoft ilmoitti sen tilikauden neljännen neljänneksen peliliiketoiminnan liikevaihdon laskeneen 7 % vertailukaudesta. Siruyhtiöt AMD ja NVidiakin ovat raportoineet laskeneesta pelimarkkinasta.

Peliyhtiöt hyötyivät koronapandemiasta, kun monet harrastuspaikat sulkivat ovensa ja ihmiset jäivät koteihinsa karanteeniin. Maailman avauduttua pelaaminen on vähentynyt ja tämä näkyy peliyhtiöiden tuloksissa. Vaikka Rovion Q2-tulos ei jäänyt kauas ennusteista, voi pelaamisen suosion lasku näkyä myös Q3-tuloksessa. Rovio itse kertoi nähneensä käyttäjähankinnassa jonkin verran parempaa vauhtia ja suorituskykyä kolmannelle neljännekselle siirryttäessä. Osakkeeseen kannattaa suhtautua nyt varovasti ennen Q3-tulosta tai markkinanäkymien päivitystä. Pitemmän ajan trendi pelaamisessa on positiivinen, joten 2023 voi olla jälleen orgaanisen kasvun vuosi pelimarkkinoilla.

Vertaile osakkeita Osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa voit tarkastella Harvian ja Rovion arvostuslukuja, ja vertailla yhtiöiden osakkeita keskenään tai muihin Helsingin pörssin osakkeisiin.

Tutustu Osaketyökaluun!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy