Northcrypto

Suomalaisten suosituin sijoitus on pankkitili – osakkeet nousussa

Suomen Pankin tiedotteen mukaan suomalaisten kotitalouksien sijoitusten arvo on laskenut markkinan mukana, mutta osakkeet ovat silti pysyneet suosiossa. Käyttötili on edelleen suosituin sijoituskohde.

Julkaistu: 10.08.2022 Kirjoittaja:

osakkeet rahastot sijoittaminen säästäminen

Miten suomalaiset ovat säästäneet ja sijoittaneet?

Suomen Pankki on julkaissut tiedotteen, joka sisältää tietoa suomalaisten rahasto- ja arvopaperisijoittamisesta sekä talletuksista. Tiedote julkaistaan neljännesvuosittain, ja sitä tutkimalla voi saada yleiskäsityksen suomalaisten säästämisen ja sijoittamisen trendeistä.

Talletusten suosio ei petä

Suomen Pankin tiedotteen mukaan suomalaisten kotitalouksien talletuskanta oli yli 113 mrd. euroa kesäkuussa 2022, mikä on reilu 5 mrd. euroa enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Kesäkuussa talletuskanta kasvoi lähes 900 milj. euroa. Talletuskannan vuosikasvuvauhti on kuitenkin hidastunut merkittävästi. Kesäkuussa 2022 kasvuvauhti oli 4,8 %, kun se vielä vuosi sitten vastaavana aikana oli yli 7 %. Kotitalouksien talletustileillä olevista varoista 92 % oli käyttötileillä.

Jos 113 mrd. euron talletuskannan arvon jakaisi Suomen kansan väkiluvulla, tarkoittaisi se noin 20 000 euroa henkeä kohden. Suomalaisten tileillä makaa siis paljon rahaa, joka ei tuota mitään, sillä kesäkuussa käyttötilien keskikorko oli lähes nolla prosenttia (0,02 %). Korkean inflaation aikana käyttötilien reaalikorko jää huomattavasti negatiiviseksi.

Lähde: Suomen Pankki

Osake- ja rahastosijoitusten yhteenlaskettu selvästi alle pankkitileillä lojuvan rahan

Kotitalouksien osake- ja sijoitusrahasto-omistusten arvo on jatkanut laskuaan vuoden toisella neljänneksellä. Suomen Pankin mukaan vuoden 2021 lopusta kotitalouksien pörssinoteerattujen osakeomistusten arvo on laskenut lähes 12 mrd. euroa. Vastaavana aikana kotitaloudet ovat sijoittaneet nettomääräisesti 1,2 mrd. euroa lisää osakkeisiin. Kesäkuussa 2022 kotitalouksien pörssinoteerattujen osakeomistusten arvo oli 44,6 mrd. euroa. Suurimmillaan osakeomistusten arvo (56,1 mrd. euroa) oli vuoden 2021 elokuussa.

Suomen Pankin tiedotteen mukaan kotitalouksien sijoitusrahasto-omistusten arvo on laskenut vuoden 2021 lopun huipusta 4,5 mrd. euroa. Omistusten arvo on laskenut pääosin osakerahastojen arvon laskun vuoksi, mutta myös korkorahastojen arvo on laskenut merkittävästi. Lisäksi kotitaloudet tekivät tammi-kesäkuussa 2022 enemmän lunastuksia kotimaisista sijoitusrahastoista kuin uusia merkintöjä. Kesäkuun 2022 lopussa kotitalouksien kotimaisten sijoitusrahasto-omistusten arvo oli 29,8 mrd. euroa. Kotitalouksien rahastosijoituksista suurin osa (39 %) oli osakerahastoissa.

Osakesijoitusten ja rahastosijoitusten yhteenlaskettu arvo on 74,4 miljardia euroa, joka on selvästi vähemmän kuin pankkitilillä tuottamattomana lojuva 113 miljardia euroa.

Suomalaiset piensijoittajat ostavat osakkeita

Suomen Pankin tiedotteista käy ilmi, että vaikka vuoden 2022 aikana suomalaisten sijoitusten arvo on laskenut markkinan mukana, ovat kotitaloudet silti ahkerasti lisänneet sijoituksiaan osakkeisiin. Tammi-kesäkuun 2022 aikana suomalaiset kotitaloudet lunastivat kotimaisista sijoitusrahastoista nettomääräisesti 270 miljoonaa euroa, mutta ulkomaisiin rahastoihin virtasi kotitalouksilla nettomääräisesti samalla ajanjaksolla 960 miljoonaa euroa.  

Vaikka suomalaisilla on edelleen valtavat määrät rahaa käyttötileillä makaamassa, on sijoittamisen suosio selvästi kasvanut suomalaisissa kotitalouksissa, mikä näkyy lisääntyneinä rahavirtoina osakkeisiin ja rahastoihin. Kotitalouksien pörssinoteerattujen osakeomistusten arvo on laskenut viime elokuun huippulukemista, mutta lähtee nousemaan siinä vaiheessa, kun osakemarkkina pääsee takaisin vahvemmalle kasvu-uralle.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy