northcrypto

Suomi Fundamentti 8,9 % tuottoon – Teräsyhtiöt salkun parhaita

Suomi Fundamentti -mallisalkun salkkukatsaus. Salkku voitti indeksin heinäkuussa. TOP 3 -osakkeissa syklisiä ja yksi matalariskisempi osake, jonka arvostusluvut ovat edulliset.

Julkaistu: 01.08.2022 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat Suomi Fundamentti-mallisalkku

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

Heinäkuussa Suomi Fundamentti tuotti 8,9 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa 6,8 %. Vuoden 2022 alusta salkku on pärjännyt hieman vertailuindeksiään heikommin, salkun tuottaessa -12,7 % ja vertailuindeksi -12,1 %.

Suomi Fundamentti -mallisalkun tuottokuvaaja

Mihin mallisalkku sijoittaa?

  • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
  • Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
    • Tyypillisesti salkussa on riskikorjatulla odotetulla tulostuotolla edullisia osakkeita, joilla on usein hyvä osinkotuotto.

Suomi Fundamentin TOP-osakkeet

Suomi Fundamentti -mallisalkun top 3 osakkeet elokuussa 2022 painotuksen perusteella

Suomi Fundamentin kärjestä löytyvät sykliset metalliosakkeet SSAB ja Outokumpu sekä elintarvikealan Atria. Volatiliteetti kertoo osakkeen kurssivaihtelusta ja näistä kolmesta Atria on selvästi matalariskisin.

SSAB takoi vuoden toisellakin neljänneksellä vahvan tuloksen. Yhtiön liikevaihto oli 3 409,5 M€ (analyytikoiden ennuste 3 333,7 M€) ja oikaistu liikevoitto 997,4 M€ (ennuste 874,1 M€). Yhtiön kaikki liiketoiminta-alueet raportoivat vahvan tuloksen korkeiden teräksen hintojen ja vakaan sisäisen suorituksen vauhdittamina. SSAB arvioi fossiilivapaan teräksen kysynnän asiakkaidensa keskuudessa kasvavan edelleen, mutta markkinanäkymissä on epävarmuuksia nousevan inflaation, komponenttipulan sekä logistiikkaketjujen häiriöiden muodossa. Vuoden kolmannelle neljännekselle yhtiö odottaa Euroopan markkinoille kausiluonteista hidastumista sekä huomattavasti matalampia toteutuneita hintoja verrattuna keväällä nähtyihin teräksen huippuhintoihin.

Outokumpu sai vahvan aloituksen vuodelle, kun yhtiön Q1-tulos ylitti reippaasti analyytikoiden ennusteet. Yhtiön liikevaihto oli 2 760 M€ (analyytikoiden ennuste 2 602,5 M€) ja oikaistu liiketulos 313 M€ (ennuste 294,7 M€). Ukrainan sodan vaikutukset Outokummun liiketoimintaan jäivät vähäisiksi, minkä lisäksi yhtiö onnistui pienentämään koronaviruspandemian vaikutuksia tuotantoon sekä logistiikkaan. Outokummun oikaistu käyttökate neljänneksellä oli 377 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi sen Q2 oikaistun käyttökatteen olevan korkeampi kuin ensimmäisellä neljänneksellä. Outokumpu julkaisee Q2-tuloksensa 4.8.2022.

Myös Atria onnistui ylittämään odotukset vuoden toisella neljänneksellä – yhtiön liikevaihto oli 431,9 M€ (ennuste 409,8 M€) ja oikaistu liikevoitto 13,8 M€ (ennuste 10,7 M€). Q2:lla Atrian liikevaihto kasvoi vähittäiskauppa- ja Foodservice-kanavissa kaikilla liiketoiminta-alueilla. Suomessa myynti rehuasiakkaille kasvoi merkittävästi, kun taas katsauskauden vienti, erityisesti Kiinaan supistui ja myynti pikaruoka-asiakkaille oli vertailukautta pienempää Atrian vedettyä liiketoimintansa Venäjältä. Yhtiö myi toukokuussa pikaruokaliiketoimintansa Venäjällä 8,2 miljoonalla eurolla.

SSAB pärjännyt parhaiten 2022

Vuosi 2022 on ollut vaikea osakemarkkinoille, ja se näkyy myös Suomi Fundamentin parhaiden osakkeiden tuotoissa. Kolmen painotetuimman osakkeen joukosta parhaiten on kuluvana vuonna pärjännyt SSAB, jonka osake on pysynyt edellisvuoden hinnoissa. Sitä vastoin Outokummun ja Atrian osakkeet ovat laskeneet vuoden alusta. Molempien yhtiöiden osakkeisiin on vaikuttanut inflaatio, joka rasittaa yhtiöiden kannattavuutta. Alkuvuodesta myös Ukrainan sodan pelättiin vaikuttavan Outokummun ja Atrian liiketoimintoihin merkittävästi. Atria sai kuitenkin toisella neljänneksellä myytyä Venäjän liiketoimintansa näin päästen irti Venäjä-riskistään, ja Outokumpu raportoi Ukrainan sodan vaikutusten jääneen vähäisiksi ensimmäisellä neljänneksellä. Outokummun suunnalta kuultiin myös positiivisia uutisia kesäkuussa, kun yhtiö ilmoitti saaneen sen strategian ensimmäisen vaiheen päätökseen odotettua nopeammin.

Suomi Fundamentti -mallisalkun top 3 osakkeiden tuotto vuonna 2022

Arvostusluvut edulliset

Suomi Fundamentin sijoitusstrategiana on ostaa riskikorjatulla odotetulla tulostuotolla edullisia osakkeita. Kuten alla olevasta Osaketyökalusta löytyvästä taulukosta voi havaita TOP 3- osakkeiden arvostusluvut ovat erittäin edulliset. SSAB:lla P/E-luku on 2,6 ja Outokummulla 2,4. Analyytikot uskovat, että markkinaepävarmuudet jatkuvat ensi vuodelle, sillä tuloksen odotetaan heikkenevän molemmilla selvästi vuonna 2023. Kuitenkin Atrian tuloksen arvioidaan pysyvän kuluvan vuoden tasolla. Vuoden 2023 tulosennusteella laskettu P/E-luku on 8,1.

Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö

Alla olevassa taulukossa koko Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö. Sen näkee myös mallisalkkusivuilta, josta löytyy useita salkkuvaihtoehtoja eri tyyliselle sijoittajalle. Suomi Fundamentista löytyy nyt useita syklisiä materiaalit- ja teollisuussektorin osakkeita, mutta myös kulutussektorin edullisia osakkeita.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSInorthcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy