Taantuma nurkan takana? Näin uskovat sijoittajat ja yritykset

Sijoittajien, kuluttajien ja yritysten pessimismi talouskasvua ja osakemarkkinoita kohtaan on valahtanut syvimpään suohon sitten korona-, euro- ja finanssikriisien. Asuuko viisaus joukossa, vai povaako äärimmäinen pessimismi uutta nousukautta?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Sijoittajien, kuluttajien ja yritysten pessimismi talouskasvua ja osakemarkkinoita kohtaan on valahtanut syvimpään suohon sitten korona-, euro- ja finanssikriisien. Asuuko viisaus joukossa, vai povaako äärimmäinen pessimismi uutta nousukautta?

Äärimmäistä pessimismiä ja taantumaodotuksia

Yksityissijoittajien, sijoittajakirjeiden ja salkunhoitajien näkemykset osakemarkkinan ja talouden kehitystä kohtaan on pudonnut matalimmilleen sitten euro- ja finanssikriisien. Rahavirrat osakkeista jatkuvat negatiivisena kolmatta kuukautta peräkkäin.

Euroalueen kuluttajaluottamus on romahtanut matalimmalle tasolleen sitten koronakriisin. Yhdysvaltojen pienyhtiöiden luottamus talouskasvua kohtaan on sukeltanut alkuvuoden aikana historiallisen mataliin lukemiin. Onko edessä taantuma?

Tarinoiden ja tunteiden heiluri ohjaa markkinaa

Herra Markkina on maanis-depressiivinen luonne, jonka tunteet heiluvat äärimmäisyydestä toiseen. Nousujaksoilla positiiviset tarinat ruokkivat markkinaa yhä korkeammalle. Laskujaksoilla negatiiviset uutiset ja laskevat hinnat kiihdyttävät laskukierrettä yhä syvemmälle.

Tammikuussa päättyneen nousujakson jälkeen Herra Markkina on vajonnut yhä syvemmälle ja syvemmälle masennukseen, eivätkä positiiviset uutiset ole tarjonneet hetkellisiä nousujaksoja pitkäaikaisempaa iloa. Usein synkeyden kasvaessa tunteiden heiluri heilahtaa aina äärilaitaan saakka ennen seuraavan nousumanian alkua. Näin todennäköisesti nytkin.

Tekniset markkinamittarit vahvistavat olettamaa markkinaheilunnan jatkosta: Sijoittaja.fi:n Markkinariski-indikaattori jatkaa selvästi kohollaan, ja riskien lasku on lähes pysähtynyt. Huhtikuun alun jälkeen riskilainojen korkoerot ovat kääntyneet nousuun, korkojen nousu on alkanut jälleen rokottaa kasvuosakkeita, ja osakkeiden nousu on keskittynyt defensiivisten toimialojen osakkeisiin.

Keräämämme makrotaloudellisen datan perusteella taantuman riski on edelleen matala (vrt. 2018 joulukuun taantumapelko), ja todennäköisesti markkinan tunteiden heiluri saavuttaa lakipisteensä äärimmäisessä pessimismissä lähikuukausien aikana. Mikäli makrotaloudellinen tilanne ei sillä välin heikkene huomattavasti, markkinoilla on alkamassa pian seuraava nousuvaihe.

Nopea korkojen nousu ylläpitää osakemarkkinan riskejä, kun instituutiosijoittajat päivittävät riski- ja allokaatiomallejaan. Korkojen nousu on osunut erityisesti teknologiaosakkeisiin.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön
Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat