
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Suomalainen infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistunut ArcDia on laskenut liikkeelle houkuttelevan vaihtovelkakirjalainan. Lue analyysimme yhtiöstä sijoituskohteena.
ArcDia sijoitusideat teknologiayhtiöt terveydenhuoltosektoriArcDia International Oy Ltd on vuonna 2008 Turussa perustettu infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistunut yritys. ArcDia kehittää, valmistaa ja markkinoi innovatiivisia tuotteita erityisesti akuuttien infektioiden monianalyyttiseen pikadiagnostiikkaan. Vuonna 2013 ArcDia sai ISO 13485 sertifikaatin, joka on kansainvälisesti tunnustettu standardi lääkinnällisten laitteiden suunnittelun ja valmistuksen laadunhallintajärjestelmille.
ArcDian lippulaivatuote on mariPOC-tuoteperhe. Tuoteperhe hyödyntää yhtiön kehittämää ja Nature Biotechnology -tiedelehdessä julkaistua ArcDia™ TPX -mittatekniikkaa. TPX-tekniikka mahdollistaa nopean monianalyyttisen testauksen täysin automatisoidulla testijärjestelmällä. Automatisoitu testijärjestelmä tarjoaa keskuslaboratoriotasoisen tarkkuuden vieritestaukseen. mariPOC on kuitenkin herkempi ja spesifisempi kuin perinteinen tikkupikatestaus ja se tarjoaa korkean suorituskyvyn pikatestauksessa. Tulosten luotettavuus varmistetaan testijärjestelmän automaattisen laaduntarkkailun avulla. mariPOC-testit eivät vaadi verinäytteen ottamista. mariPOC-tuoteperheeseen kuuluu muun muassa covid19-virusta havaitseva testi.
Vuonna 2011 mariPOC tuoteperhe sai CE-merkinnän, mikä varmistaa tuotteen olevan Euroopan in vitro -diagnostiikkadirektiivin mukainen ja täten kaupallistettavissa Euroopan unionissa. Samana vuonna esiteltiin ensimmäiset mariPOC-tuoteet markkinoille. CE-merkitty mariPOC on saavuttanut kotimarkkinoillaan erinomaisen vastaanoton ja markkina-aseman. ArcDia on pyrkinyt myös laajentamaan mariPOC:in saatavuuden laajentamista kansainvälisille markkinoille.
mariPOC:in lisäksi ArcDian tuotteisiin kuuluvat mariAST ja mariCloud. mariAST on nopea antibioottiresistenssitesti, joka voidaan ottaa suoraan potilasnäytteestä. mariCloud on puolestaan pilvipalvelualusta, joka kerää infektiotautien epidemiologista dataa ja jakaa sen reaaliaikaisesti terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Palvelu mahdollistaa myös mariPOC®-testijärjestelmien toimintakunnon etäseurannan ja laskutuksen automatisoinnin.
ArcDian pitkäaikainen visio on se, että diagnostiikkaa tarvitaan enemmän, ja sen käyttö tulee arkipäiväistymään. Visio on pandemian aikana toteutunut. Markkinat hengitystieinfektioiden testaukselle ovat 20-50 -kertaistuneet ja yhtiö uskoo, että tämä muutos on pysyvä. Rahoituksen avulla ArcDia pystyy nopeasti skaalaamaan liiketoimintaansa kohdemarkkinoilleen. Yhtiö on maininnut kohdemarkkinoikseen EU:n, Kiinan ja Yhdysvallat.
ArcDia uskoo myös, että Euroopan turvallisuusympäristön rajut muutokset Ukrainan ja Venäjän välisestä sodan vuoksi tulevat lisäämään nopeiden ja kustannustehokkaiden infektio-diagnostiikkaratkaisujen kysyntää. Rahoituksen avulla ArcDia pyrkii vastaamaan myös tähän kysyntään.
ArcDia on hakenut mariPOC:lla tunnettuutta Suomen markkinoilla, ja tuoteperhe on saanut hyvän vastaanoton. mariPOC-testijärjestelmä on jo käytössä julkisen terveydenhuollolla, sekä useilla suurilla yksityisillä terveysasemilla, kuten Terveystalolla, Mehiläisellä ja Aavalla. mariCloud puolestaan on tällä hetkellä laajasti käytössä mariPOC-asiakkailla ja se on saavuttanut kansallisen epidemiologian seurantatyökalun aseman. mariCloudin epidemiologinen data täydentää viranomaisseurantaa ja ArcDia tekeekin yhteistyötä myös viranomaistahojen, kuten Terveyden ja hyvinvointilaitoksen kanssa (THL). THL hyödyntää aktiivisesti mariCloud-dataa omassa tutkimus- ja seurantatyössään. ArcDian mukaan mariCloud tarjoaa kattavamman, ajantasaisemman ja tarkemman kuvan infektiotautitilanteesta kuin esimerkiksi WHO:n viranomaisjärjestelmät. On siis selvää, että ArcDia on saavuttanut vahvaa jalansijaa Suomessa.
Koronaviruspandemia on korostanut infektioiden pikadiagnostiikan merkitystä terveydenhuollolle, ja testaamisen puute on mainittu virheeksi esimerkiksi Suomen toimissa ensimmäisen koronavirusaallon selvittämiseksi. Covid-19 ei ole maailman ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen laajasti levinnyt virustauti, joten uusien testimenetelmien kehittäminen ja valmistaminen tulee olemaan keskeisessä roolissa myös tulevaisuudessa. Koronapandemia osoitti myös, kuinka nopeasti ja herkästi ärhäkkä virustauti leviää globalisoituneessa maailmassa, joten kysyntää esimerkiksi ArcDian kaltaisen yhtiön tuotteille on maailman joka ikisessä kolkassa.
ArcDian taloudellisissa luvuissa on nähtävissä selkeä positiivinen trendi. Viimeisen kolmen vuoden aikana yhtiön liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuosittain, kun vastaavasti liiketappio on pienentynyt. Terveydenhuoltoteknologia-alalla alun investointikustannukset ovat tyypillisesti korkeat, mikä selittää toistaiseksi tappiollista tulosta. Yhtiö ei ole enää alkuvaiheen yritys, sillä liikevaihto ylitti 3 miljoonaa euroa vuonna 2021.
ArcDialla on takana pitkä tuotekehitysjakso. Silti yhtiöllä on vahva tase. Aineettomissa hyödykkeissä on vain 654 tuhatta euroa ja taseen oma pääoma on 1 261 tuhatta euroa. Lisäksi yhtiöllä on pääomalainaa 531 tuhatta euroa. Rahalaitoslainoja on vain 50 tuhatta euroa.
ArcDia arvioi tuloksen olevan selvästi positiivinen tänä vuonna kertaluonteisista eristä johtuen. Yhtiö ennustaa, että vuonna 2023 ArcDia saa myynnin käytniin Kiinassa ja Yhdysvalloissa, jotka ovat kaksi suurinta markkinaa yhtiön tuotteille. Vuonna 2024 liikevaihdon arvioidaankin ylittävän 7 miljoonaa euroa ja käyttökatteen olevan selvästi positiivinen. Vuonna 2025 ArcDia arvioi liikevaihdon ylittävän 11 miljoonaa euroa ja tuloksen olevan 2,2 miljoonaa euroa.
ArcDialle ei löydy suoraa verrokkia Helsingin pörssistä. Yksi tuore listautuja on lääketieteen lasertuotteita valmistava Modulight. Vuonna 2021 Modulightin liikevaihto oli 9,07 miljoonaa euroa, liikevoitto 3,2 miljoonaa, ja markkina-arvo 384 miljoonaa euroa. Modulightin P/S-luku on 42,3 ja P/EBIT-luku 120.
ArcDian arvo vvk-konversion jälkeen 1,2 euron osakekohtaisella hinnalla on 26,5 miljoonaa euroa, mikäli koko vaihtovelkakirjalaina konvertoitaisiin osakkeiksi. Käyttäen vuoden 2021 liikevaihtoa P/S-luku on 8,5. Arvostus on siten selvästi maltillisempi kuin pörssin Modulightin. Vuosien 2024-2026 ennusteisiin nähden 25,6 miljoonan euron arvo on varsin houkutteleva. P/E 2025 tuloksella on 10,6. Sijoittajan on kuitenkin huomioitava, että ennusteisiin liittyy huomattavaa epävarmuutta.
Ennusteisiin pohjautuen arvioimme, että yhtiö olisi First North -kelpoinen 2024-2026. Listautuminen voi toki tapahtua aiemminkin. Esimerkiksi Aiforia listautui pörssiin pienemmällä liikevaihdolla kuin ArcDian nykyinen liikevaihto. Listautuessa ArcDian valuaatio olisi tällöin selvästi nykyistä korkeampi.
Tässä tuoreita pörssiin listautuneiden terveysteknologia- ja biotech-sektoreiden valuaatioita listautumishetkellä:
Huom! Yllä olevat pörssiin listautuneet terveysteknologia- ja biotech-sektoreiden yhtiöt eivät ole suoria verrokkeja ArcDialle. Yhtiöt ovat eri kehitysvaiheissa ja niiden IPR:ien arvot eivät ole verrannollisia.
’
Tehty kaupallisessa yhteistyössä ArcDia International Oy Ltd:n kanssa.